Home / Blog / Krachtdieren

Krachtdieren

Geschreven door Margriet Homma, trainer ZoMa Opleidingen

Krachtdieren, spirit animals en medicijndieren. Dit zijn termen die verwijzen naar ongeveer hetzelfde mystieke en krachtige fenomeen: dieren als zielsgids. Oftewel spirituele begeleiders die jou beschermen, ondersteunen, spiegelen en bekrachtigen. Yes, we hebben allemaal zo’n zielsgids. Sommige komen en gaan gedurende de jaren, om je te ondersteunen in specifieke processen. Andere dieren blijven een leven lang bij je. Elk dier heeft typerende eigenschappen die inzicht geven in ons karakter, onze zielsmissie, onze kwaliteiten en schaduwkanten. Ze wijzen ons liefdevol op datgene wat we nog mogen ontwikkelen in onszelf.

Toen en Nu

De oorsprong van krachtdieren gaat way back. De oude Grieken, maar ook Indianenstammen en vele andere natuurvolkeren maakten volop gebruik van de kracht van dieren. Ook in het Sjamanisme werd én wordt er veel met krachtdieren gewerkt. Ze worden als heilig beschouwd, gekoesterd en aanbeden. Geëerd om hun bescherming en spirituele boodschappen.
Er is collectief een grote shift gaande. Steeds meer mensen worden zich bewust van “de matrix” en kiezen voor (een) bewust leven. Ze verlangen naar een diepe verbinding met zichzelf. En van daaruit met de mensen om hun heen. Wanneer je in verbinding staat met jouw ware natuur, ervaar je ook een diepe connectie met de natuur om je heen. We zijn immers één. Zingeving en spiritualiteit is voor velen van ons een kernwaarde. Het samenwerken met krachtdieren is van alle tijden. Maar met zoveel mensen op het pad van persoonlijke groei- en ontwikkeling, is de interesse in samenwerken met dieren in de Westerse maatschappij nu ook flink toegenomen.

Krachtdier versus totemdier

blog-krachtdieren-zoma

Iedereen heeft een krachtdier. Ook als je er (nog) geen verbinding mee voelt en óók als je nog vertrouwen mist. Net als gidsen en engelen zijn er ook dierengidsen voor jou. Je kunt waardevolle boodschappen en lessen leren van dit dier. Ze kunnen ook helpen om schaduwkanten aan te durven kijken. Ieder dier heeft z’n eigen kracht en betekenis en alle dieren kunnen krachtdieren zijn. Er is een klein verschil tussen een totemdier en een krachtdier. Een totemdier is een helper van een stam of groep, oftewel een clan. Een nieuwe stam had bijvoorbeeld een paard als totemdier. Het paard wordt vereerd om haar kracht. Een sjamaan verbond zich dan met het paard, stemde zich af op de eigenschappen van dit dier en voerde rituelen uit ter genezing van de clan. Een krachtdier oftewel spirit animal is een persoonlijke begeleider. Het is er speciaal om jou persoonlijk te ondersteunen. Het is goed mogelijk dat er meerdere krachtdieren tegelijk bij je zijn.
Als we leren samenwerken met deze magische wezens, kunnen we heling ontvangen op oude (karmische- en systemische) wonden. En deze oude pijn transformeren in liefde en vertrouwen.

Hallo, ik ben jouw spirit animal 

Ik ben een dierenmeisje. Altijd geweest. Toen ik een jaar of 8 was vroeg ik me hardop af of iemand op mijn pad wilde komen die mij écht begreep. Ik zat tegen een boom en ik herinner me de vele libelles die op me af vlogen. Magisch was het, wat voelde ik me gesteund. Ik wist: ik hoef maar te vragen en ik mag ontvangen. Dieren zijn richting aanwijzers. Ik werd beschermd door een holenleeuw, ze verscheen ‘s avonds voor het slapengaan. Kolibrie liet zich zien toen ik ruim 7 jaar geleden mijn holistische praktijk wilde starten. Voor mij staat dit dappere vogeltje symbool voor lichtheid, joy en zachte kracht. Ik heb haar verwerkt in mijn logo. Kraai en adelaar ondersteunen in mijn healings & clearings. Diep dankbaar ben ik voor deze connectie.
Dieren zijn er voor ons allemaal, sta je open voor een samenwerking?

Tips om jouw krachtdier te ontmoeten

Er zijn vele manieren om feeling te krijgen met spirit animals. Helpend is het inzetten van je intuïtie en key is aanwezig zijn in het huidige moment. Als je in je hoofd zit ga je voorbij aan boodschappen. Neem dus dagelijks de tijd om verschillende keren bewust aanwezig te zijn in het moment. Even je voeten op de grond, hoofd uit en hart open. Gebruik je zintuigen en je intuïtie. Wat voel, zie, hoor, ruik, proef en weet je? Probeer niet te oordelen. Ogenschijnlijk “saaie” of “onaantrekkelijke” dieren kunnen jou precies datgene spiegelen wat je mag leren. Een worm mag glibberig zijn, maar is wel enorm goed gegrond, nietwaar? 😊

ZoMasté,

Margriet Homma

 

Anderen lazen ook

 • 04.06.2024

  Marjolein over haar reis naar Bosnië

  Lees de blog
 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog