Home / Blog / Moet je gelukkig zijn?

Moet je gelukkig zijn?

Marjolein Berendsen / ZoMa Opleidingen

Er zijn zoals je misschien wel weet heel veel blogs, artikelen en vlogs over gelukkig zijn en leven in het Nu. Onderwerpen die we bij ZoMa Opleidingen omarmen en waarmee we de diepte ingaan.

Staande houden

Wat me opvalt aan veel van deze blogs en artikelen, is dat er vaak de nadruk wordt gelegd op het idee dat je gelukkig móet zijn. En moeten is nou juist een woord waar ik niet zo gelukkig van word. Het brengt druk met zich mee; druk die je niet kunt gebruiken als je echt vanuit je hart wilt leven. Het valt soms niet mee om je staande te houden in onze huidige maatschappij, waarin er al zoveel van je wordt verwacht. Presteren, sociaal zijn, succes hebben en ook nog gelukkig zijn.

Fixen

Het kan niet de bedoeling zijn, dat geluk ook valt onder de verwachtingen van de maatschappij. Het is juist de kunst om gelukkig zijn los te zien van die verwachtingen. Het moet niet, want het is er al, in je essentie. En het mooie is dat je daarmee jezelf niet hoeft te fixen om gelukkig  te zijn, juist omdat je al heel en compleet bent!

Voelen

Het is een item waar ik graag nog veel meer over kwijt wil, dat dwingende idee van gelukkig zijn. Dat ga ik ook zeker doen, in artikelen, blogs en vlogs in de komende periode. Voor nu wil ik je graag meegeven wat ik hierboven al schreef: je bent al heel en compleet, dus fixen is niet nodig. Wees lief voor jezelf, accepteer wie je bent en omarm jezelf inclusief je schaduwkanten. Als dat je lukt, ben je al een heel eind op weg om dat gelukkig móeten zijn, los te laten. Gelukkig zijn voel je, in je hart.

Laten we gewoon lief zijn voor onszelf, zonder voorwaarden, zonder verwachtingen. Dan voel je dat geluk vanzelf.

Liefs, Marjolein

Anderen lazen ook

 • 04.06.2024

  Marjolein over haar reis naar Bosnië

  Lees de blog
 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog