Home / Blog / Hoe ga je om met problemen in het dagelijks leven?

Hoe ga je om met problemen in het dagelijks leven?

Een meningsverschil met een collega, de aanvaring die je had met je partner of het onvoldane gevoel dat je ervaart: dit zijn voorbeelden van problemen waar we op dagelijkse basis mee geconfronteerd kunnen worden. Hoe ervaar je deze situaties, hoe ga je ermee om en wat wil het je nu precies vertellen?

Uitnodiging om naar binnen te gaan

Alle problemen die we ervaren in ons leven, herbergen een boodschap voor ons. Ze willen ons iets leren, ons ergens van bewustmaken. Zo kunnen we onverwerkte gevoelens van vroegere ervaringen helen en transformeren. We kunnen ons bevrijden van overtuigingen die ons niet meer dienen en aangeleerd gedrag kan worden omgezet in eigen gedrag. Door bewust te kijken naar wat er precies binnenin onszelf gebeurt wanneer we een probleem ervaren, kunnen we steeds een stapje dichter bij onszelf komen, bij wie wij in essentie werkelijk zijn.
Dus wanneer je een probleem ervaart met een persoon of situatie, is het de uitnodiging om naar binnen te gaan, om te kijken wat dit over jou zegt. Wat wordt er in jou geraakt? Welke overtuigingen uit jouw kindertijd projecteer je nog op deze persoon of situatie? En wat vertelt dat jou?

Maar hoe doe je dat dan?

De eerste stap hierin is jezelf openen voor dat wat er is in het moment, zonder te oordelen. Vrij van oordeel kun je dan aan jezelf erkennen dat een externe prikkel iets in jou heeft getriggerd. Daardoor kun jij verantwoordelijkheid nemen voor de onprettige sensaties die je ervaart. Vervolgens kun je bewustzijn creëren op hoe deze sensaties zich uiten, door jezelf de volgende vragen te stellen: Wat doet het innerlijk in mij? Waar in mijn lichaam ervaar ik dit onprettige gevoel? Welk mechanisme(n) wordt er in mij geactiveerd?

Ontdek je automatische mechanismen

Zo kunnen er gevoelens vrijkomen van verdriet, boosheid, angst etc. Er kunnen allerlei gedachten oppoppen in je hoofd waarmee je de situatie probeert te kaderen. Ook kun je bijvoorbeeld een knoop in je maag of spanning op je borst waarnemen. Er zijn dus verschillende soorten mechanismen die geactiveerd kunnen worden. En daaruit kun je afleiden dat er iets in jou aan het licht wil komen. Aan jou de uitnodiging om te ontdekken welk mechanisme op jou van toepassing is.
Weten wat voor persoon je bent, is hierbij een handige graadmeter. Ben je bijvoorbeeld extravert of ben je introvert? Zo zul je als extravert persoon over het algemeen meer direct en reactief reageren. Terwijl je als introvert persoon minder reactief reageert en meer geneigd bent om de problemen op te laten stapelen totdat de bom barst.

Een rustgevende oefening om je hierbij te helpen

In beide gevallen wordt de ware boodschap afgedekt en blijf je in hetzelfde cirkeltje ronddraaien. Onderstaande oefening helpt je om dieper in je lichaam te zakken. Zo kun je de ware boodschap onder jouw problemen en mechanismen ontdekken.

 • Ga rechtop zitten met beiden voeten op de grond.
 • Sluit je ogen of houd ze open.
 • Breng je focus naar je ademhaling zodat je met je aandacht naar binnen kunt gaan.
 • Adem een aantal keer bewust in en uit door je adem door je lichaam te volgen.
 • Maak dan contact met een issue waarvan je weet dat je daar last van hebt, of mee worstelt .
 • Observeer vervolgens hoe jij op dit probleem reageert
 • Poppen er allerlei gedachten op?
 • Komen er gevoelens vrij?
 • Krijg je een knoop in je maag, buikpijn of ervaar je spanning op je borst?
 • Laat het er allemaal zijn, zonder er iets van te vinden. Verwelkom het en laat op jouw manier weten dat je weet dat het er is en dat het oké is dat het er is.
 • Gebruik je adem om door de sensaties heen te ademen om zo steeds dieper in je lijf te zakken.
 • Kijk dan of er onder deze eerste laag nog een andere laag zit. Gebruik hierbij weer je adem om dit toe te kunnen laten. Zonder het weg te drukken, zonder het te deleten zonder er een oordeel over te vormen.
 • Neem alle tijd die je nodig hebt om door de verschillende lagen heen te gaan.
 • Het kan zijn dat je op een gegeven moment geen diepere lagen meer tegenkomt. Blijf dan rustig aanwezig bij de laatste laag en voel wat hier is.
 • Misschien merk je wel dat er onder dit alles stilte en rust is. Een ruimte waarin je niks hoeft te doen, een plek waar jij goed bent zoals je bent.
 • Kijk dan eens of je dat kunt voelen. Dat je daar, in het diepste van jouw kern, helemaal goed bent zoals je bent.
 • Het probleem dat je ervaart kan hier gewoon bestaan. Zonder dat je jezelf ermee identificeert of er iets mee hoeft. Een golfje in de oceaan waarbij jij de oceaan bent. Iets dat komt en gaat, zoals de golven van de oceaan aanspoelen op het strand en weer verdwijnen in de oneindigheid van diezelfde oceaan.

 

Het antwoord op al onze problemen is liefde en vrede

Onder alles van wat we ervaren, zit uiteindelijk liefde en vrede verborgen. Van daaruit kunnen we met een heldere blik zien dat we ons probleem niet zijn en kunnen we in alle rust en vanuit liefde ontdekken hoe iets voor ons is. En: hoe en wanneer we vervolgens willen reageren. Daardoor kun jij de problemen in het dagelijks leven het hoofd bieden op een manier die bij jou past.

Anderen lazen ook

 • 15.09.2023

  De 5 kenmerken van een Spiritueel Coach

  Lees de blog
 • 14.08.2023

  Paul Vossen: Ik gaf mezelf over aan de flow van het leven

  Lees de blog
 • 09.08.2023

  Interview met Eva Alberda: Ik merkte meer synchroniciteiten in mijn leven

  Lees de blog