Home / Blog / Vergeving is een geschenk naar jezelf

Vergeving is een geschenk naar jezelf

In de aflevering van de podcast Holistisch Leven van ZoMa Opleidingen met Willem Glaudemans gaat het over vergeving en hoe dat je kan helpen om meer in balans te komen. Willem Glaudemans is een schrijver en spreker die gespecialiseerd is in spiritualiteit en bewustzijn. Hij legt uit wat vergeving echt betekent, waarom het zo belangrijk is, en hoe je het kan toepassen in je eigen leven. Hij geeft ook praktische tips en oefeningen om je te ondersteunen in het vergevingsproces.

Introductie

Marjolein Berendsen, vertelt dat ze Willem Glaudemans heeft uitgenodigd om te praten over vergeving, omdat ze zelf veel heeft gehad aan zijn boeken en lezingen over dit onderwerp. Ze stelt hem voor als een expert op het gebied van spiritualiteit en bewustzijn, die onder andere bekend is van zijn vertaling en uitleg van Een Cursus in Wonderen, een spirituele gids die leert hoe je vergeving kan toepassen in alle aspecten van je leven.

Willem Glaudemans

Een innerlijke houding

In de podcast wordt uitgelegd dat vergeving een innerlijke houding is die je helpt om vrede te vinden met jezelf en anderen. Vergeving gaat niet over de ander, maar over jezelf. Je vergeeft niet om de ander een plezier te doen, maar om jezelf te bevrijden van negatieve emoties en gedachten. Vergeving is geen zwakte, maar een kracht. Het vraagt moed om je eigen aandeel in een conflict te erkennen en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen geluk.

Vergeving is een geschenk aan jezelf

Vergeving is een proces dat tijd en geduld vergt. Het is niet iets wat je eenmalig doet, maar iets wat je steeds opnieuw moet oefenen. Vergeving begint met zelfvergeving. Je kan pas anderen vergeven als je jezelf hebt vergeven. Zelfvergeving betekent dat je jezelf accepteert zoals je bent, met al je fouten en tekortkomingen. Je laat de verwachtingen over jezelf los en je ontslaat jezelf van de plicht om in het verleden aan je huidige normen te voldoen. Zelfvergeving is een geschenk dat je aan jezelf geeft, omdat het je vrijmaakt van schuld, schaamte, angst en pijn. Het opent je hart voor liefde, vreugde, dankbaarheid en compassie.

De eerste methode voor vergeving

In de podcast worden er twee methodes gedeeld. De eerste methode is voor mensen die wat meer moeite hebben om zichzelf te vergeven. Het bestaat uit vier stappen:

 1. Je schrijft op waar je spijt van hebt of je schuldig over voelt.
 2. Je spreekt die dingen hardop uit en zegt erbij: “Ik vergeef mezelf hiervoor”.
 3. Je vraagt je af wat de les is die je hieruit hebt geleerd.
 4. Je bedankt jezelf voor het leren van deze les en zegt: “Ik hou van mezelf”.

De tweede methode voor vergeving

De tweede methode is voor mensen die bereid zijn om hun zelfvergevingskwestie direct over te geven aan een hoger niveau, zoals God, het universum, of hun innerlijke leiding. Het bestaat uit twee stappen:

 1. Je zegt tegen jezelf: “Ik geef deze kwestie over aan (naam van hoger niveau)”.
 2. Je zegt tegen jezelf: “Ik ben bereid om mezelf te vergeven”.
Blog Esther Schreurs

Vergeving van anderen

Ook heeft vergeving betrekking op anderen. Je kan anderen vergeven door ze te zien als onschuldige kinderen van God, die net als jij op zoek zijn naar liefde en geluk. Je kan je realiseren dat ze niet echt weten wat ze doen, en dat ze handelen vanuit angst, pijn, of onwetendheid. Je kan je inleven in hun situatie en begrijpen waarom ze zo doen. Je kan je ook afvragen wat jij van hen kan leren, en hoe jij hen kan helpen. Je kan je losmaken van je oordelen en verwijten, en je richten op de essentie van wie ze zijn. Je kan ze vergeven door te zeggen: “Ik vergeef je, ik hou van je, ik laat je vrij”.

De methode voor vergeving van anderen

Naast de eerst benoemde methodes is er ook een methode voor het vergeven van anderen. Het is een oefening die hij de vergevingsbrief noemt. Het bestaat uit drie stappen:

 1. Je schrijft een brief aan de persoon die je wilt vergeven, waarin je alles opschrijft wat je hem of haar verwijt, wat je voelt, en wat je wilt.
 2. Je leest de brief hardop voor aan een vertrouwenspersoon of aan jezelf, en je zegt erbij: “Ik vergeef je hiervoor”.
 3. Je verbrandt de brief of verscheurt hem in kleine stukjes, als symbool van het loslaten van de kwestie.

Bekijk de podcast hier

Ben je nieuwsgierig naar de hele podcast? Bekijk dan hier de hele podcast. Laat vergeving een onderdeel van je leven zijn. Ervaar zelf hoe bevrijdend dit kan zijn.

Een keuze die je elke dag opnieuw kan maken

Als een mooie afsluiting wordt er meegegeven dat vergeving een keuze is die je elke dag opnieuw kan maken. Het is een manier om je leven te veranderen in een wonder. Het is een uitnodiging om te leven vanuit liefde in plaats van angst. Het is een weg naar innerlijke vrede en harmonie. Je wordt uitgenodigd als luisteraar om het zelf te proberen en te ervaren wat het met je doet.

Anderen lazen ook

 • 15.09.2023

  De 5 kenmerken van een Spiritueel Coach

  Lees de blog
 • 14.08.2023

  Paul Vossen: Ik gaf mezelf over aan de flow van het leven

  Lees de blog
 • 09.08.2023

  Interview met Eva Alberda: Ik merkte meer synchroniciteiten in mijn leven

  Lees de blog