Home / Blog / Wat zie jij als je iemand aankijkt?

Wat zie jij als je iemand aankijkt?

Marjolein Berendsen / ZoMa Opleidingen

Eén van de eerste oefeningen die we doen in de opleiding tot Holistisch Therapeut, is kennismaken met elkaar in de groep. Dat doen we niet alleen door elkaar iets over onszelf te vertellen, maar ook door elkaar al bewegend te ontmoeten. Zonder woorden stoppen we bij een persoon in de beweging en kijken elkaar aan.

Liefde en verbinding

Op die manier leren we je om contact te maken met iemands innerlijk. Door iemand diep en recht in de ogen te kijken, kun je als het ware bij iemand naar binnen kijken. Dat er allerlei reacties ontstaan, is te zien en te voelen. Door de personen die elkaar aankijken, maar ook in de energie er omheen. Er is ooit onderzoek gedaan naar dit fenomeen waaruit bleek dat de mensen die elkaar twee minuten lang diep in de ogen keken, meer liefde voelden dan de mensen die dat niet deden. Juist om die reden doen we deze oefening bij ZoMa: liefde en verbinding voelen met elkaar.

Ongemakkelijk

Iemand diep in de ogen kijken kan heel confronterend zijn. De ander kan een ongemakkelijk gevoel krijgen en wat er dan vaak gebeurt is dat diegene wegkijkt. De ogen neerslaat, zijn of haar blik afwendt van jouw diepe blik. Dat ongemakkelijke gevoel kan zich ook uiten in onzeker gedrag; giechelen, wiebelen, gaan praten etc. Iemand recht in de ogen aankijken is iets waarbij innerlijk heel veel gebeurt en waarbij van alles teweeg kan worden gebracht.

Een paar minuten

Wereldwijd worden er regelmatig Eye Contact Experiments gehouden. Mensen worden twee aan twee tegenover elkaar gezet, waarna ze elkaar minutenlang zonder enige vorm van spraak diep in de ogen kijken. Het idee achter deze experimenten is dat er meer verbinding met elkaar moet worden gezocht. In onze huidige maatschappij zijn we gehaast, hebben we soms te weinig aandacht voor elkaar en voor onszelf en weten daardoor vaak niet wat er in een ander omgaat. Door een paar minuten diep in de ogen van een ander te kijken, wordt die verbinding weer tot stand gebracht.

Bijzonder

Ik vind het een heel mooi streven. Op internet zijn verschillende filmpjes te vinden van dit soort experimenten, wereldwijd. Kijk er maar eens naar. Er komen prachtige momenten in voor waarbij gevoel een grote rol speelt. Sommige reacties zijn echt bijzonder mooi.

Voel wat er gebeurt

Ik kan je van harte aanbevelen om zelf ook eens bewust met oogcontact aan de gang te gaan. Kies een persoon die met je mee wil doen (ga echt niet zomaar een volslagen vreemde die van niets weet aan zitten staren) en ga tegenover elkaar zitten of staan. Kijk elkaar gedurende twee tot vier minuten diep in de ogen. Wat gebeurt er met je? Wat gebeurt er met je partner, en met de energie? Wat zie je? Wat voel je? Welke reacties ervaar je? Voel je ook wat de ander voelt en hoe is dat? En wat is er anders na afloop?

Glimp

De ogen zijn de spiegel van de ziel, is het spreekwoord. Ik denk dat als je bewust met zulke oefeningen of experimenten bezig bent, dit spreekwoord de werkelijkheid heel dicht benadert.

En dat we op deze manier mogen verbinden en liefde mogen voelen door een glimp van elkaars ziel te ontmoeten. Doe je mee?

Liefs, Marjolein

 

Anderen lazen ook

 • 04.06.2024

  Marjolein over haar reis naar Bosnië

  Lees de blog
 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog