Home / Blog / Zomer Zonnewende: vertraag met 5 rituelen

Zomer Zonnewende: vertraag met 5 rituelen

Op 21 juni bereikt de zon haar hoogste punt aan de hemel. Dit betekent dat de energie van de zon op haar hoogtepunt is. Na deze dag zal haar kracht gaan afnemen, wat wordt geïllustreerd door de dagen die korter en de nachten die langer worden. Bij dit speciale moment wordt daarom al eeuwenlang stilgestaan met een viering die de Zomer Zonnewende of Summer Solstice wordt genoemd. Lijkt het je leuk om bij dit speciale moment stil te staan? Ter inspiratie hebben we een aantal typische Summer Solstice rituelen voor je uitgezocht!

Wat is de Zomer Zonnewende? 

Wanneer de Summer Solstice plaatsvindt op het noordelijk halfrond van de aarde, start de Winter Solstice op het zuidelijk halfrond. Vanuit het universum gezien staat het noordelijk halfrond op dit moment namelijk meer naar de zon toe gebogen. Hierdoor is haar lichtkracht sterker voelbaar. Het zuidelijk halfrond staat op dit moment meer van de zon af. Er is dus minder lichtkracht aanwezig. Dat is kenmerkend voor de winter en markeert daarom de start van de Winter Solstice op het zuidelijk halfrond. Zes maanden later zijn de rollen omgekeerd. 

Summer solstice

Wat vieren we met de Zomer Zonnewende?

De Zomer Zonnewende is de viering van de langste dag van het jaar en markeert de start van de zomer. Daarnaast staat ook alles in de natuur in volle bloei door de warme creatiekracht die de zon uitstraalt. De viering van overvloed en de energie van de zon staan daarom ook centraal tijdens de Summer Solstice.  

Viering Summer Solstice & Stonehenge 

In vroegere tijden begon de viering van de Summer Solstice al op de avond ervoor. De mensen genoten van de zonsondergang en creëerden een groot vreugdevuur. Wachtend op de zonsopkomst, vierden de mensen de hele nacht lang feest en dansten rondom het vreugdevuur.  

 Vandaag de dag verzamelen veel mensen zich op Stonehenge om van de zonsopkomst te genieten. Deze lichtplek is door de vroegere boeren speciaal gecreëerd om de Zomer Zonnewende te vieren. Op de dag van de Summer Solstice komt de zon achter de Heel-stone in het noordoostelijke deel van de horizon op. De eerste lichtstralen van de zon verlichten vanaf hier het hart van Stonehenge. Een spectaculaire gebeurtenis waar, iedereen die wil gratis bij aanwezig kan zijn. 

Rituelen die je zelf kan doen tijdens de Summer Solstice

De viering van de Zomer Zonnewende lijkt veel op het Beltane Festival, met het verschil dat de Summer Solstice ook uitnodigt tot vertraging. Echt even een pas op de plaats maken en stilstaan bij wat je de afgelopen 6 maanden hebt bereikt. Het is ook niet zonder reden dat veel mensen na de Zomer Zonnewende op vakantie gaan en de werkstroom afneemt. In veel landen wordt het ook zó warm, dat men niet veel meer kan doen dan het rustig aan doen. Gebruik de zomerperiode daarom ook om terug te blikken en op basis daarvan je nieuwe intenties te zetten voor de komende zes maanden.  

 Deze rituelen helpen je om te vertragen en te genieten van het moment. Dit creëert een vruchtbare bodem voor jouw nieuwe intenties om tot bloei te kunnen komen. Je kunt er eentje kiezen, maar je kan ook meerdere verspreid over de dag doen. 

Vertraag met een meditatie

Een meditatie is een mooie manier om te vertragen. Creëer een vruchtbare bodem voor jezelf met deze meditatie!

1. Doe de zonnegroet met zonsopkomst

Sta voor zonsopkomst op en ga naar een mooie plek in de natuur waar je de zon kan zien opkomen. Neem je yogamatje mee en je dagboekje en een pen. Op de plek aangekomen rol je je matje uit en begroet je de zon door een aantal keer de zonnegroet te doen. Op deze manier verbind je je met de spirit van de zon en belichaam je de energie van deze één jaarlijkse gebeurtenis. Kijk of je de energie van de zonsopgang en de Summer Solstice kunt channelen en schrijf deze boodschap op in je dagboekje. Dit kan je natuurlijk ook in je eigen tuin doen of gewoon in je huis. 

2. Laad je water op met zonne-energie

Zet op deze bijzondere Zomer Zonnewende dag je favoriete waterfles op een zonnig plekje in je tuin, op je balkon, voor een open raam etc. Laat het hier de hele dag staan tot de zon ondergaat. Op deze manier wordt jouw water opgeladen met de energie van de zon. Wanneer je dit water dan drinkt in de avond of de volgende dag(en), boost je jouw solar plexus en het stimuleert de afvoering van datgene wat je los wilt laten. 

summer solstice

3. Knutsel een Sun catcher

Dream catchers ken je waarschijnlijk wel. Maar wist je dat er ook Sun catchers bestaan? De dag van de Zomer Zonnewende creëert een mooie gelegenheid om deze te knutselen. Wat heb je hiervoor nodig? : 

 • Tak(ken) van een boom 
 • Draad 
 • Voorwerpen die zonne-energie kunnen opnemen, zoals kristallen en kralen 

 Afhankelijk van hoe ambitieus je bent, gebruik je één of meerdere takken, klein of groot. Het draad gebruik je om je voorwerpen mee vast te maken aan de tak(jes) en natuurlijk om een lus te creëren om je Sun catcher op te kunnen hangen. Je kunt jouw Sun catcher op verschillende manieren gebruiken. Hang haar bijvoorbeeld op zonnige dagen in de tuin, zodat ze de zonne-energie kan absorberen. Op dagen dat je je minder vrolijk voelt of je huis onaangenaam aanvoelt, hang je haar binnen en je zal zien dat jouw energie en die van je huis direct opkrikken! 

4. Creëer een bloemenkroon

Een bloem wordt geboren uit een zaadje, net zoals jouw intenties ook eerst een zaadje zijn voordat ze tot bloei komen. Ook geven we vaak bloemen om te laten blijken dat we aan iemand denken. Bloemen zijn staan daarom centraal tijdens de Summer Solstice omdat ze symbool staan voor vruchtbaarheid en overvloed. Een mooie gelegenheid dus om iets speciaals met bloemen te doen, zoals een bloemenkroon maken; voor jezelf, voor anderen, alleen of samen. Wat heb je nodig? 

 • Bloemen 
 • Zilverdraad 
 • Bloemen tape 

 Zo maak je de bloemenkroon: 

 • Pluk bloemen uit je tuin of een andere plek in de natuur of koop een mooie bos bloemen bij de bloemkraam  
 • Knip het zilverdraad op de lengte van twee keer de omtrek van je hoofd 
 • Aan de uiteinden maak je een haakje, zodat je ze aan elkaar kunt haken en jouw zilverdraad een onafgebroken cirkel vormt. Net zoals de zon!  
 • Gebruik vervolgens stukjes zilverdraad om de bloemen aan jouw zilveren zonnetje te bevestigen 
 • Plak bloementape over het zilverdraad heen, zodat de scherpe uiteinden afgedekt zijn. Dit maakt jouw bloemenkroon ook steviger  
 • Klaar! Zet jouw bloemenkroon op je hoofd en draag haar net zolang de bloemen houden 

5. Reflecteer en laat los 

Zet wat tijd apart om even met jezelf te zijn. Creëer een eerbiedige setting voor jezelf met kaarsjes, bloemen, edelstenen en kristallen, wierook, etc. Spulletjes en dingetjes die voor jou speciaal zijn of die je misschien hebben geholpen om door de uitdagende periodes van het afgelopen jaar heen te komen. Misschien zitten er een paar items tussen die uit de natuur komen. Mocht je dat willen, leent de dag van de Summer Solstice zich er uitstekend voor om deze weer te offeren aan de natuur.  

 Dit kun je ook op al jouw holistische niveaus doen. Alles wat je niet meer mee wilt nemen de komende zes maanden geef je terug aan moeder aarde, zodat zij het kan transformeren naar iets nieuws. Wat is dat voor jou? Reflecteer hierop en voel wat er voor jou voor nodig is om deze energieën los te laten. 

Anderen lazen ook

 • 04.06.2024

  Marjolein over haar reis naar Bosnië

  Lees de blog
 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog