Home / Publicaties / Geluk, waar zit je toch?

Geluk, waar zit je toch?

Geld op de bank, vrienden om ons heen, carrière maken op je werk, een mooi huis en luxe artikelen om deze te vullen. Status en aanzien maken gelukkig en hoe meer je hebt, hoe gelukkiger je bent. Je kunt je alles veroorloven en niks is te gek. Je kijkt graag vooruit naar de toekomst om te bedenken wat je allemaal nog meer kunt bereiken om nog gelukkiger te worden.

Als je niet verder kijkt dan status, geld en materiële zaken, dan zou je inderdaad kunnen zeggen dat je gelukkig bent. Maar vóel je je ook gelukkig? Ervaar je dat gevoel vanuit je hart, of komt het stiekem toch uit je hoofd vandaan? Een lastige vraag, want ons huidige leven bestaat uit denken, presteren, de lat steeds hoger leggen en laten zien hoe goed we zijn. En we zijn druk. Tijd is belangrijk, want die is schaars. Naast werken heb je een sociaal leven, de zorg voor je kinderen en je huis en moet je ook nog al die berichten op social media bijhouden. Maar als je even terugleest, is dit wel wat jou gelukkig maakt. Tenminste…. Wat je denkt dat jou gelukkig maakt.

Omarm jezelf

Denkt ja, want geluk is namelijk een heel basic iets. Gelukkig zijn heeft niets te maken met wat je denkt, maar met wat je voelt. En alles wat je voelt komt uit jezelf. Geluk is niet afhankelijk van externe factoren, maar zit in je essentie, in de oorsprong van je zijn. En om dat te ervaren, hoef je alleen maar contact met jezelf te maken en dat gevoel te omarmen. Als je dat eenmaal hebt gevoeld, weet je waar je het geluk kunt vinden en wordt het steeds eenvoudiger om het te zijn. Vanzelfsprekend.

Doorbreek patronen

Dat klinkt natuurlijk weer heel simpel, maar voor veel mensen is het niet zo eenvoudig om het idee van hun gecreëerde geluk los te laten. Gedachten en ideeën zijn enorm krachtig en beïnvloeden je hele doen en laten. Door herhaaldelijk te denken dat al dat geld op de bank je gelukkig maakt, zul je er ook in gaan geloven. Er ontstaat een overtuiging die zich vasthecht in je mind en die hardnekkig blijft volhouden, want je gedachten zeggen het tenslotte telkens weer.

Het is dus zaak om eerst die gedachtenpatronen te gaan doorbreken, voordat je daadwerkelijk kunt ervaren dat het ware geluk in jezelf zit. Wees je dus bewust van je gedachten en van het effect dat ze hebben op jouw leven. Zelfbewustzijn is het sleutelwoord!

Leef nu

Zodra je weet dat jouw geluk niet afhankelijk is van anderen, maar dat je er zelf verantwoordelijk voor bent, wordt het eenvoudiger om diep in jezelf te gaan kijken. Contact maken met jezelf kun je doen door bijvoorbeeld te mediteren, door je terug te trekken en je hoofd leeg te maken van alle sores die er in rondspookt. Ga niet vooruit denken of achterom kijken, want je leeft nu. En in dat nu vind je geluk. Accepteer jezelf in alles en wees tevreden met wat je nu hebt. Laat negatieve gedachten los en zet ze om in positieve. Wees dankbaar voor alles wat je vandaag meemaakt.

Voel je gelukkig

Als je dit voor elkaar krijgt, dan zul je het geluk vinden in jezelf. Dan ervaar je dat je zelf verantwoordelijk bent voor geluk en dat het niet afhankelijk is van anderen, van je omgeving of van materiële zaken. Stel je voor dat je er in je eentje op uit trekt, in een prachtige omgeving zonder drukte. Je snuift de schone lucht op, kijkt omhoog naar de eindeloze hemel en op dat moment voel je het: je bent gelukkig. Het zit in jou en je voelt het in al je vezels. En je voelt het nu!

Heb je hem? Dit heb je zelf gerealiseerd. Zonder status, zonder moeten, zonder tijdsdruk, zonder zorgen. Weet je je overtuigingen en gedachtepatronen over gelukkig zijn te doorbreken, dan kun je het essentiële geluk altijd en overal voelen. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is jezelf!

Dit artikel is geschreven door Marjolein Berendsen voor Bedrock.

Anderen lazen ook

 • 15.09.2023

  De 5 kenmerken van een Spiritueel Coach

  Lees de blog
 • 14.08.2023

  Paul Vossen: Ik gaf mezelf over aan de flow van het leven

  Lees de blog
 • 09.08.2023

  Interview met Eva Alberda: Ik merkte meer synchroniciteiten in mijn leven

  Lees de blog