Je intuïtie volgen en naar je hart luisteren

Onze huidige maatschappij vraagt enorm veel van ons. Zonder dat we het in de gaten hebben, leven we vanuit ons denken. Plannen, organiseren; alle ballen hoog houden vergt een goed georganiseerd brein. En daarmee zitten veel mensen het grootste deel van de dag ‘in hun hoofd’.

Er is natuurlijk niets mis met rationeel handelen. Soms moet je nu eenmaal keuzes maken op basis van gezond verstand. Ratio helpt ons om met beide benen op de grond te blijven en situaties te kunnen inschatten en beoordelen. Met ons verstand de voors en tegens tegen elkaar afwegen helpt ons om de, voor ons idee, beste optie te kiezen. Vaak pakt dat goed uit, maar ook steken achteraf regelmatig twijfels de kop op en krijgen we het gevoel het toch niet goed te hebben gedaan.

De verbinding kwijtraken

‘In je hoofd zitten’ hoeft dus geen probleem te zijn, maar als dit het grootste deel van je tijd gebeurt ligt er wel eentje op de loer. De kans is namelijk heel groot dat je de verbinding met je hart verliest. De twijfels en de overtuiging dat je het niet goed hebt gedaan, zijn daar onder andere een  gevolg van. Juist die verbinding is essentieel om je gezond en gelukkig te voelen. En daarvoor mag je al je overtuigingen, overlevingsmechanismen en (denk)patronen loslaten. Klinkt eenvoudig, maar dat is het helaas niet altijd. Maar als je echt gelukkig wilt zijn, mag je je gevoel altijd de richting laten bepalen. Je intuïtie vertelt je namelijk precies wat wel en niet goed voor je is. Het is de kunst om er naar te leren luisteren. Met de volgende oefeningen kun je de eerste stappen zetten om je intuïtie alle ruimte te geven.

Je intuïtie volgen

Stap 1. Je hoofd leegmaken

Je hart volgen begint met het leeg maken van je hoofd. Een leeg hoofd biedt letterlijk ruimte en als je die ruimte gebruikt voor positiviteit, is het veel eenvoudiger om die fijne, lichte en zuivere verbinding met je essentie te maken en dat ultieme gevoel van geluk te ervaren. Om je hoofd leeg te maken, kun je de volgende oefeningen doen:

  • Spoel al je negatieve gedachten van je af onder de douche! Neem een warme douche, spreek de intentie voor jezelf uit dat je al je negatieve gedachten gaat loslaten en doe je ogen dicht. Visualiseer dat het warme water over je hoofd je negatieve gedachten meeneemt, langs je lichaam naar de vloer en duw ze met je voeten voorzichtig richting de afvoer. Voel hoe ze je hoofd en lichaam verlaten en ervaar de ruimte in je hoofd.
  • Ook kun je je gedachten letterlijk van je af schudden. Kies een plek in huis waar je je prettig voelt en niet gestoord wordt. Zet eventueel een zacht muziekje op. Sluit je ogen en beweeg langzaam al je ledematen. Laat je meevoeren in dit gevoel en voer het ritme op naar gelang je dat prettig vindt. Je kunt ook de muziek daarvoor gebruiken. Schud al je ledematen uit, met gesloten ogen en visualiseer dat je negatieve gedachten je hoofd uitgeschud worden, de ruimte in. Schudden helpt je om letterlijk los te laten!

 

Stap 2. De stilte opzoeken

Er is geen betere plek om je gevoel te laten spreken dan in de natuur. De weldadige stilte en rust bieden je de mogelijkheid om hier te oefenen met je intuïtie, door al je zintuigen te prikkelen. Met een leeg hoofd wordt dit alleen maar eenvoudiger. Zoek dus eens een rustige plek op in het bos, een park of het strand. Adem diep in en uit en maak verbinding met je hart. Je kunt jezelf daarbij helpen door je handen op de plek van je hart te leggen en je hier op te focussen. Laat alles wat je zintuigen oppikken nu eens bij je binnenkomen, zonder er een oordeel aan te hangen. Wat zie je? Wat ruik je? Wat voel je (bijvoorneeld op je huid: temperatuur, vochtigheid, windvlagen, etc.)? Wat hoor je? Proef je ook iets? Ervaar dit alles en laat het gewoon komen. Alles wat je zintuigen oppikken, mag er zijn. Je hoeft er niets van te vinden.

Stap 3. Intuïtie volgen

Nu je hoofd leeg is en je hebt ervaren dat je zintuigen allerlei kleine details oppikken, sluit je je ogen. Je blijft in verbinding met je hart. Laat alles er zijn en geniet van alles wat je mag ervaren. Focus je weer op de plek van je hart en vraag je intuïtie om je jouw richting te wijzen. Neem de tijd. Elke sensatie, hoe klein ook, mag je zien als een aanwijzing van je intuïtie. Voel je dat je mag gaan zitten? Doe dat dan ook. Of misschien zegt je gevoel dat je naar rechts mag kijken, of wandelen richting die ene grote boom. Observeer ondertussen alles wat er in en om je heen gebeurt, wat je hoort, ziet, ruikt, voelt en eventueel proeft. Wat doet dit met je?

Het hier en nu

Met deze oefeningen ben je volledig aanwezig in je lichaam, in het hier en nu. Je voelt misschien wel dankbaarheid, en dat geeft weer een gevoel van gelukzaligheid. Hoe meer je hiermee oefent, hoe vaker je dit zult ervaren en hoe makkelijker je kunt luisteren naar je intuïtie. In het hier en nu zijn, biedt de mogelijkheid om je verleden te relativeren en je toekomst slechts als mogelijkheid te zien. Wat telt, is waar je nu bent. En dat biedt zoveel mooie inzichten. Die dankbaarheid die je voelt bij het ervaren van de warmte van de zon, dat geluksgevoel dat je hebt bij het aanschouwen van die groep mooie vogels in de lucht, het feit dat je hier mag zijn…

Wil je dit ervaren in een meditatie? Luister dan mee met de meditatie ’In het hier en nu’:

 

In verbinding blijven

Als je in verbinding bent met je essentie, is het volgen van je intuïtie heel gemakkelijk. In je essentie ben je namelijk de mooiste versie van jezelf, zonder verwachtingen, oordelen of overtuigingen. Dat ware geluksgevoel komt altijd vanuit je essentie en daarom is die verbinding zo belangrijk voor jouw geluk en gezondheid. Hier kun je altijd weer terugkeren als je dat ene subtiele momentje van geluk nog eens wilt beleven, in het hier en nu wilt zijn en wilt voelen hoe mooi en liefdevol jij bent. Hier is geen ruimte meer nodig voor twijfels over jezelf, overtuigingen en negatieve denkpatronen, maar hier is alleen maar licht, liefde en dankbaarheid. Je intuïtie brengt je daarheen.

Dit bericht is geschreven door Marjolein Berendsen voor Inspirerend Leven.