Home / Publicaties / Reiki: een positief effect op de mens als geheel

Reiki: een positief effect op de mens als geheel

Rust in je lijf, een hoofd zonder gedachtes, totale ontspanning. Iets wat misschien eenvoudig lijkt, maar wat niet zo vanzelfsprekend is voor iedereen. En dat terwijl het zo essentieel is voor je gezondheid. Je body en mind in balans door al je holistische niveaus te benaderen is mogelijk met een eeuwenoude natuurgeneeskundige methode: Reiki. Nooit gehoord van Reiki? We leggen het graag aan je uit. Reiki kan je leven namelijk enorm verrijken en het heeft een positieve inwerking op jou als geheel.

Reiki is een alternatieve geneeswijze die het zelfhelend vermogen stimuleert. Er wordt gebruik gemaakt van handoplegging, waarmee universele energie wordt doorgegeven. Mooi, want universele energie is er altijd, in alles en iedereen om ons heen. Iedereen heeft het vermogen om zichzelf te helen; denk maar aan een sneetje in je vinger. Deze geneest vanuit jezelf. Door Reiki te ontvangen wordt dit proces versterkt en dat alles op een hele zachte en ontspannende manier.

Handoplegging

Door het plaatsen van de handen op bepaalde plekken op het lichaam, geeft een Reiki-behandelaar de energie vanuit het universum door. Deze energie stroomt via de handen naar de plaatsen op of in het lichaam waar het nodig is. Bijvoorbeeld om blokkades op te heffen die in je lichaam zitten. Door deze belemmerende blokkades kan het zijn dat je ergens pijn of ongemak ervaart. Reiki stimuleert het zelfhelend vermogen doordat het deze blokkades kan verminderen, en de energie daardoor weer vrijer kan stromen. Mooi toch?

Bekijk ook eens de uitleg in deze vlog:

Holistische heling

Door die vrije stroming van de energie worden alle holistische niveaus aangeraakt. Dat betekent niets minder dan dat Reiki je helemaal in balans kan brengen: op fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel niveau. Hoe sterker de energie is die doorgegeven wordt, hoe meer holistische niveaus worden bereikt. Een voorbeeld: iemand die erg veel last heeft van hoofdpijn, kan door Reiki niet alleen de klacht zelf, maar ook juist de oorzaak van de klacht laten behandelen. Dit kan doordat de energie altijd gaat naar waar het nodig is. Een ervaren Reiki-behandelaar weet intuïtief waar de handoplegging plaats moet vinden en zal nooit een diagnose stellen. Vertrouwen en verbinding zijn de sleutelwoorden. Als de hoofdpijn veroorzaakt wordt door spanningen, dan zoekt Reiki deze op. Waar komen die spanningen vandaan? Wat heeft dit voor invloed op de rest van het lichaam, de geest, gevoelens en de energie?

Zorg wel dat je je laat behandelen door iemand die een gedegen opleiding heeft gevolgd op het gebied van Reiki. Reiki mag dan misschien niet wetenschappelijk zijn bewezen, er ligt wel degelijk een gerichte opleiding aan ten grondslag. En zeg nou zelf, als je ervaren hebt dat het werkt, dan heb je toch geen verder bewijs nodig? Voel wat goed voor jou is. Reiki is niet eng; er is niets puurder dan universele energie. Give it a try: een Reiki-behandeling is zacht, liefdevol en uitermate ontspannend. Oh, en het mooie van Reiki is: je kunt het ook aan jezelf geven. Je hoeft dus niet bij ieder pijntje, kwaaltje of slecht humeur naar een Reiki-behandelaar te gaan; als je een Reiki-cursus hebt gedaan, dan help je gewoon jezelf.

Ervaar het zelf: Reiki-oefening

Om te ervaren hoe Reiki, ofwel universele levensenergie voelt, kun je onderstaande oefening bij jezelf doen. Wie weet krijg je de smaak te pakken:

Ga ontspannen zitten op een stoel, op een rustige plek waar je niet gestoord wordt. Sluit je ogen en focus je op je ademhaling. Adem diep in en voel hoe de schone lucht je lichaam binnenstroomt, via je hoofd naar je longen. Adem dan diep uit, en stel je voor dat je hiermee onnodige ballast uit je lichaam blaast. Herhaal dit een paar keer. Probeer dan te voelen waar bij jou nog spanning zit. Op die plek leg je je handen, naast of boven elkaar. Als de spanning in je schouders zit, kruis je je armen en kun je zo je handen op je schouders leggen.

Focus je op je handen op die plek. Laat de universele energie via je handen je lichaam in komen. Beeld je dit in; alsof er een soort straal van licht vanuit je handen de gespannen plek binnenkomt. Blijf ondertussen ademhalen op de manier zoals hierboven (schone lucht inademen, onnodige ballast uitademen).

Voel je dat het warm wordt, of gaan je handen tintelen? Dan ervaar je de Reiki-energie. Voelt dit prettig, laat het dan stromen. Bij een onprettig gevoel kun je je handen even uitschudden, en een andere plek op je lichaam kiezen. Laat je gevoel bepalen wat je doet. Je zult merken dat je ontspant: in je lijf, je hoofd, je gevoel en je energie. Rond de oefening af door je handen enkele minuten op je knieën te leggen, en ze af te strijken langs je onderbenen.

Voel zelf wat je nodig hebt, je kunt deze oefening zo lang en zo vaak doen als je zelf wilt.

Ook Reiki doorgeven?

Reiki is een methode die iedereen kan leren. Leren is niet eens het juiste woord, want het is een techniek die je eigenlijk al beheerst. Weet je nog, die keer dat je gevallen was en je knie zo’n pijn deed? Het eerste wat je, onbewust, doet, is je hand op de pijnlijke plek leggen. In feite pas je daarmee handoplegging, ofwel Reiki toe! Wanneer je je wilt verdiepen in Reiki en je de technieken en methodes eigen wilt maken, kun je een Reiki-graad behalen. Door een Reiki-cursus te volgen leer je deze energie te ontvangen en door te geven en ben je in staat om jezelf, mensen en dieren om je heen te helpen herstellen van allerlei kwalen. Reiki is er in verschillende gradaties, van 1 tot en met 3. In elke afzonderlijke gradatie wordt de energie die je ontvangt en doorgeeft, steeds sterker en zal daarmee steeds verder in gaan werken op alle holistische niveaus. Dus altijd een positief effect op het geheel!

Dit artikel is geschreven door Marjolein Berendsen voor Holistik.

Anderen lazen ook

 • 04.06.2024

  Marjolein over haar reis naar Bosnië

  Lees de blog
 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog