Home / Publicaties / Relaties en de invloed op jouw energetische systeem

Relaties en de invloed op jouw energetische systeem

Als je spreekt over een relatie, dan denk je misschien al snel aan een liefdevolle verbinding met iemand waar je van houdt. Maar relaties zijn er op veel meer vlakken. Wanneer spreek je van een relatie en wat doet het met je? Waarom ga je met bepaalde mensen om? Op welke manier kunnen relaties je beïnvloeden en hoe kun je dat handelen? Op die vragen geven we je in dit artikel antwoord.

Een relatie heb je wanneer je op een bepaalde manier met iemand verbonden bent. Met je familie bijvoorbeeld, met goede vrienden of met je echtgenoot of levenspartner. Maar je hebt ook een relatie met je werkgever, je klanten en je collega’s, je kapper en de teamgenoten van je sportclub. Elke relatie is uniek en heeft een eigen energie. Zoals je uit bovenstaande begrijpt, bepaal je deels zelf bewust welke relaties je wel en niet in stand wilt houden. Familie kies je niet zelf (tenminste, niet bewust), maar vrienden wel. De verbinding die je al dan niet bewust met iemand (of een groep mensen) hebt, is een relatie.

Beide kanten

Als je zelf kiest voor een relatie met iemand of met een groep mensen, dan doe je dat waarschijnlijk omdat die relatie iets toevoegt; ofwel de energie die je uit de relatie krijgt, dient jou op één of andere manier. Een relatie die jou niet (meer) dient, zou je dan ook kunnen beëindigen. Een relatie is echter altijd tweezijdig en dat betekent dus ook dat er van beide kanten invloed op wordt uitgeoefend.

Systeem

Een relatie is dus altijd een systeem waarin verbindingen bestaan. Verbreken van die verbindingen ontwricht het systeem; zie het als een soort ketting met schakels. Als er een schakel tussenuit valt, dan kan de verbinding alleen hersteld worden door het gat te dichten. In een systeem is er ook altijd sprake van energie. Als deze energie doorgaans goed kan stromen zonder belemmeringen en positief voelt, is de relatie goed.

Tegen wil en dank

Heb je een relatie met iemand waarbij je je eigenlijk helemaal niet goed voelt, ga dan eens na wat nu eigenlijk de reden is dat jij in verbinding blijft met die persoon. Is het omdat het familie is en jevindt dat familie er nu eenmaal bij hoort? Of is het omdat je de ander wilt pleasen, niet wilt teleurstellen? Realiseer je je, wat dat aanhouden van die relatie voor invloed heeft op jou als persoon? Iemand willen pleasen of niet willen teleurstellen doe je niet door tegen wil en dank een relatie in stand te houden. Zo’n relatie heeft namelijk niet de juiste energie om je optimaal te kunnen dienen.

Verstoord evenwicht

De invloed van een relatie op jou als persoon kan heel intens zijn. Een relatie die jou op een negatieve manier beïnvloedt, laat altijd sporen na. Die sporen kunnen allerlei fysieke, emotionele, mentale en energetische klachten veroorzaken. Sommige relaties kosten energie, andere leveren energie op. Relaties waar je letterlijk moe van wordt, waar je je ongelukkig bij voelt…. Er is dan sprake van een verstoring in de balans. Door zo’n relatie onveranderd in stand te houden, blijft het probleem zich voordoen en wordt het alleen maar groter.

Wil je meer weten over het omgaan met issues? Bekijk dan deze vlog:

Wat kun je doen?

Als je je gevoel laat spreken, dan kom je er snel genoeg achter of een relatie waardevol is. Of het je brengt waar jij je happy bij voelt. En dat hoeft natuurlijk niet 365 dagen per jaar te zijn. Over het geheel genomen wil je dat een relatie waarin je je bevindt, goed is. Waarin de energie positief is en waar je uit kan halen wat voor jou nodig is.

Twijfel je of een relatie jou dient, ga dan in gesprek met jezelf. Spreek je gevoel aan en laat je hart je vertellen wat er goed, of juist niet goed gaat. Vraag je af of de invloed die de relatie op jou heeft, je de energie geeft die je wilt. Of deze relatie wel past bij jouw wensen en missie.

Resoluut verbreken of de balans herstellen

Voel je dat een relatie niet brengt wat je wenst, dan kun je besluiten wat je er mee wilt. Het verbreken van banden is een resolute beslissing, waar je stevig voor in je schoenen moet staan. Maar dat geldt ook wanneer je de relatie wilt veranderen, oftewel de balans in het systeem wilt herstellen.

Dat laatste kan een langdurig proces zijn, terwijl het resoluut verbreken van een relatie in eerste instantie snel voor verandering zorgt. De invloed die een relatie heeft, kan nog heel lang doorwerken in je lijf en je leven. Soms is zelfs een therapeut nodig om je te helpen je te wapenen tegen die invloed en je leert om er mee om te gaan of het zelfs te kunnen loslaten.

Voor welke optie je ook kiest, doe het vanuit je gevoel. Heb vertrouwen in je intuïtie. Laat je gedachten los en luister niet naar de stem die steeds “ja, maar…” zegt. Iets wat niet goed voor je is, kun je zelf veranderen. Zo ook elke relatie.

Dit artikel is geschreven door Marjolein Berendsen voor Bedrock.

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog