Home / Publicaties / Voeding: holistisch bekeken

Voeding: holistisch bekeken

Een holistische kijk op voeding brengt je verder dan alleen het innemen van bouwstoffen en vitamines voor een gezond lichaam. Holisme betekent allesomvattend en daarmee staat alles met elkaar in verbinding. Gezond eten kan dus wel zorgen voor een gezond lichaam, maar als je je mentaal of emotioneel niet oké voelt, heeft dat wel degelijk invloed op je lichamelijke gezondheid. We zetten onze holistische kijk op voeding graag voor je uiteen.

Wat heb je nodig?

Als je voeding holistisch gaat bekijken, ga je steeds uit van de vraag wat belangrijk voor je is. Wat voor voeding is voor jou nodig om je gezond en gelukkig te voelen? Om antwoord op die vraag te krijgen, kun je gebruik maken van je intuïtieve vermogens. Voelen, horen, zien, weten, ruiken en proeven dus. Je ziel verlangt dat alle holistische niveaus op één lijn zitten; je fysieke, mentale, emotionele, energetische en spirituele niveau staan in verbinding en hebben alle voeding nodig.

Fysiek

Fysieke voeding staat voor alles wat je eet en drinkt. Als je je intuïtieve vermogens gebruikt om te bepalen welke voeding goed voor je is, gaat het dus niet alleen om proeven en ruiken. Je kunt ook intuïtief voelen wat bij je past, bijvoorbeeld door bij het boodschappen doen je aandacht op het product te vestigen. Wat doet het met je? Voelt het goed om juist dit te nemen? Luister naar je intuïtie: heb je dit nu nodig?

Mentaal

Op mentaal niveau voed je jezelf als het ware met gedachtes die je ontwikkelt door wat er om je heen gebeurt. Als je bedenkt dat negatieve, terugkerende gedachtes je humeur, je belevingswereld en je functioneren kunnen bepalen, is de stap naar positieve gedachtes niet zo’n raar idee. Voed je jezelf met positieve gedachten, dan ben je mentaal gezonder. Ook verdieping in kennis en ervaring is voeding op mentaal niveau. Cognitieve voeding is bijvoorbeeld de literatuur die je leest, maar ook het spiegelen aan anderen van jezelf zorgt voor mentale verdieping.

Emotioneel

Welke voeding je op emotioneel niveau nodig hebt, is voor iedereen verschillend. Terwijl de één behoefte heeft aan een knuffel, kan de ander een massage goed gebruiken. Op welk moment je welke emotionele voeding nodig hebt, kun je intuïtief bepalen. Ben je verdrietig, dan is op dat moment de troostende hand van je geliefde voor jou misschien de beste manier om jezelf emotioneel te voeden. Voel hoe je er op reageert, hoe je lichaam, je geest en je energie er mee omgaan.

Energetisch

Op energetisch niveau kun je kijken welke voeding je letterlijk of figuurlijk energie geeft. Vraag jezelf af waar je blij van wordt en kies daarmee de energie die je op dat moment nodig hebt. Omring je met de mensen waar je je goed bij voelt en vermijd ruimtes die je energie negatief beïnvloeden. Als je je voedt met energie die op dat moment goed voor je is, zul je merken dat je energielevel stijgt.

Spiritueel

Je zielsniveau is het niveau voor je spiritualiteit. Om antwoord te krijgen op de vraag welke spirituele voeding jij nodig hebt, kijk je diepgaand naar jezelf. Wat is de zingeving van jouw leven? Waarvoor ben je hier op aarde, wat is je doel, wat maakt jou gelukkig? En wat brengt je dit, in het hier en nu?

Verbinden

Wat je eet, hoe je jezelf voedt op welk holistisch niveau ook, het hangt allemaal met elkaar samen. Als je je fysieke voeding aan wilt pakken, dan heeft dat alleen zin als je je voeding op de andere niveaus ook in balans hebt. Denk bijvoorbeeld aan iemand met overgewicht. Je voeding aanpassen is dan stap één, maar als de werkelijke oorzaak van je gewichtsprobleem op mentaal of spiritueel niveau ligt, dan is het risico dat je verzandt in het volgen van diëten, afvallen, aankomen…. Verbinding is alles, en alles is verbinding. Zorg je goed voor jezelf, dan zorg je voor goede voeding op alle niveaus. Food for life!

Met onderstaande vlog maken we een en ander nog wat duidelijker. Kijk je mee?

Dit artikel is geschreven door Marjolein Berendsen voor Holisitk.

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog