Home / Algemeen / De kracht van energetisch werk

De kracht van energetisch werk

In het moderne, hectische leven vergeten we vaak de kracht van de krachtige en subtiele energieën om ons heen. Energetisch werk is een fascinerende vaardigheid die kan helpen om weer of meer in balans te komen, jouw innerlijke kracht te ontdekken én de kwaliteit van leven te verbeteren.

We ontdekken de wereld van energetisch werk, hoe energetisch werken of een energitisch lichaam kan bijdragen aan een leven vol vreugde, welzijn en bewustzijn.

Wat is energetisch werk?

Energetisch werk draait eigenlijk helemaal om het begrijpen en werken met de subtiele energieën die ons omringen en door ons heen stromen. Het is ondermeer de energie die door ons lichaam stroomt. Het concept van energetisch werken of een energetisch lichaam is trouwens helemaal niet nieuw; het wordt al duizenden jaren erkend en gebruikt in verschillende spirituele en traditionele genezingsmethoden.

Bij energetisch werken gaat het er om dat alles met elkaar verbonden is en dat je de energie in het energieveld of energiesysteem vrij kunt laten stromen. Energiewerk is dan ook een ruim begrip dat constant in beweging is.

Energetisch werken

De verschillende energetische werken

Bij energetische werken kan je denken aan verschillende methoden, zoals de Chinese geneeskunde met zijn concept van Qi, Ayurveda met zijn prana en de chakra’s uit de yogafilosofie. Energetisch werk omvat daarmee dus een breed scala van technieken en verschillende energieën, waarbij de beoefenaars zich richten op het in balans brengen en sturen van deze energie. Vaak op basis van hun innerlijk weten dat constant in beweging is.

Een paar voorbeelden van energetische werken (die overigens vaak kunnen worden ingezet als een energetische behandeling):

 1. Reiki: het een Japanse praktijk waarbij beoefenaars universele levensenergie doorgeven via hun handen om lichaam en geest te genezen.

 2. Chakra-balancering: het werken met chakra’s gaat om het in evenwicht brengen van de zeven belangrijkste energiecentra in het lichaam om de gezondheid en emotionele stabiliteit te bevorderen.

 3. Meditatie: het bewust richten van je aandacht om jouw energie te kalmeren en te versterken.

 4. Kristaltherapie: het gebruik van edelstenen en kristallen om energieblokkades op te heffen en je welzijn te bevorderen.

 5. Acupunctuur: gaat om het inbrengen van naalden op specifieke energetische punten en energiebanen in het lichaam om de energiestroom te kunnen herstellen.

De voordelen van energetisch werk

Welke voordelen heeft energetisch werk en waarom zou je je verdiepen in de kracht van energetisch werken? De voordelen kunnen je leven op verschillende, bijzondere manieren verrijken:

 1. Stressvermindering: energetisch werk kan je helpen om diepe ontspanning te bereiken, stress te verminderen en je algehele gevoel van welzijn te verbeteren.

 2. Emotionele balans: door het in balans brengen van je energiecentra kun je emotionele blokkades opheffen en meer harmonie ervaren in je emoties.

 3. Fysieke genezing: het kan ondersteuning bieden bij fysieke aandoeningen en de genezing bevorderen door de energiestroom in het lichaam te herstellen.

 4. Spirituele groei: energetisch werk kan je spirituele ontwikkeling stimuleren en je helpen om werkelijk diepere inzichten te krijgen over jezelf en het universum.

 5. Versterken van je intuïtie: het kan je intuïtieve vermogens vergroten, waardoor je beter kunt navigeren in het leven en meer inzicht krijgt in je beslissingen.

Hoe kun je beginnen met energetisch werk?

Misschien klinkt energetisch werken nu nog wat vaag, maar gelukkig hoef je – om te beginnen met energetisch werk – geen expert te zijn. Je kunt vrij toegankelijk zelf aan de slag met de energievelden om je heen, ondermeer met behulp van deze simpele stappen:

 1. Onderzoek: leer meer over de verschillende vormen van energetisch werk en kies de vorm die het beste bij jou past.

 2. Begin met mindfulness: begin met meditatie om bewustzijn te ontwikkelen over je innerlijke energie en gedachten.

 3. Leer over chakra’s: verdiep je in de chakra’s en leer hoe je ze in evenwicht kunt brengen.

 4. Zoek begeleiding: overweeg om een gecertificeerde beoefenaar te raadplegen voor meer diepgaande energetische sessies.

 5. Houd een dagboek bij: schrijf je ervaringen op in een dagboekje en observeer na verloop van tijd hoe energetisch werk jou leven beïnvloedt.

Energetisch werk is een reis naar zelfontdekking en persoonlijke groei. Het kan je helpen om de diepten van je eigen innerlijke wereld te verkennen en je potentieel te ontdekken.

Dus, sta open voor de magie van energie en laat het je leven veranderen.

Reiki: de helende kracht van universele energie

Eén van de meest populaire vormen van energetisch werk is toch wel reiki. Reiki, afgeleid van de Japanse woorden ‘rei’ (universeel) en ‘ki’ (energie), richt zich op het kanaliseren van universele levensenergie om genezing te bevorderen. Hoe werkt dat ongeveer?

Tijdens een heuse reikisessie plaatst de beoefenaar zijn of haar handen op specifieke delen van het lichaam of houdt ze er vlak boven. De energie stroomt door de beoefenaar naar de ontvanger, waarbij eventuele energieblokkades worden opgeheven en het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd. Het werkt dus als healing.

Reiki healing en energetisch werk

Reiki-sessies zijn niet alleen ontspannend, maar ze kunnen ook diepgaande genezing bevorderen, zowel op fysiek als emotioneel niveau. Mensen die reiki ondergaan, ervaren vaak een gevoel van diepe rust en een vermindering van stress en angst. Het kan zelfs helpen bij de verlichting van pijn en het bevorderen van een gevoel van algeheel welzijn. Hoe bijzonder is dat?

In balans met chakra’s

Een ander essentieel aspect van energetisch werk is het begrip van chakra’s. Chakra’s zijn de energiecentra in het lichaam die corresponderen met verschillende aspecten van ons fysieke en emotionele welzijn.

Er zijn in totaal zeven hoofdchakra’s, die langs de wervelkolom lopen, beginnend bij de basis van de ruggengraat en eindigend bij de kruin van het hoofd. Elke chakra heeft zijn eigen kleur en staat voor een ander in thema in het leven.

Cursus Healing

Ben jij klaar voor energetisch werk of een energetische therapie? De cursus Healing kan je daarbij helpen.

Schrijf je in voor de Cursus 1 Healing

Energetisch werk
 

Ben jij klaar voor energetisch werk of een energetische therapie? De cursus Healing kan je daarbij helpen.

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog