Home / Blog / De bron: spirituele en innerlijke wijsheid

De bron: spirituele en innerlijke wijsheid

Wie het heeft over spiritueel, komt al snel uit bij het concept van ‘de bron’. Een zweverige term? Nee hoor, want juist onder de oppervlakte ligt een rijke bron aan inzichten en eindeloze inspiratie. Elke dag weer. Wat is het?

De bron: een universeel concept

De bron is een term die eigenlijk in veel verschillende spirituele tradities terugkomt, maar dan vaak onder verschillende namen. Het concept van de bron wordt namelijk gezien als de oorsprong van al het leven, de energie die de kern vormt van ons bestaan. Dat klinkt misschien als iets groots en abstracts, maar het concept valt óók een stuk praktischer te bekijken.

In de meest aardse zin kun je de bron zien als de essentie van het leven zelf, de kracht die de natuur, de mensheid en alles wat er tussenin zit. Het is als een fundamentele energie die alles met elkaar verbindt: van de golvende landschappen tot wat wij wel en niet kunnen waarnemen.

De bron

Het innerlijke zelf als een reflectie 

Ons innerlijke zelf wordt vaak gezien als een reflectie van die universele bron. In plaats van te denken aan de bron als iets externs, kun je het ook zien als een innerlijke kracht die alles met elkaar verbindt, dus ook de kern van het leven. Het is het bewustzijn dat in iedereen resoneert en ons aanspoort om te groeien, te begrijpen en bewust te leven.

Wanneer we het hebben over het innerlijke zelf als een reflectie van de bron, verwijzen we eigenlijk naar het idee dat we allemaal een deel van deze universele energie in ons dragen. Als een innerlijk kompas dat jou gidst, die je aanspoort om jouw ware potentieel te bereiken en te streven naar een beter begrip van jouzelf en de wereld om je heen.

De bron in het dagelijkse leven

Die bron kan je ook in het dagelijks leven zien, namelijk als de bron van inspiratie, creativiteit en wijsheid die iedereen van binnenin heeft. Het is de vonk die je motiveert om ergens voor te gaan, je hart te volgen, je aanzet om te groeien, te leren en een betekenisvol leven te leiden.

In de praktijk kun je de aanwezigheid van de bron dus ervaren wanneer je je laten leiden door je passies, wanneer je de schoonheid in kleine dingen kunt zien of wanneer je je verbonden voelt met anderen. De innerlijke kracht die je aanmoedigt om vriendelijk te zijn, het goede te willen doen en om je eigen pad te volgen en authentiek te zijn.

Als gids bij keuzes

Bovendien kan het idee van de bron je helpen als een gids bij het nemen van beslissingen. In plaats van te vertrouwen op enkel rationeel denken, kun je jezelf afstemmen op deze innerlijke bron van wijsheid en intuïtie.

Bij het nemen van belangrijke keuzes kun je jezelf bijvoorbeeld afvragen: wat zegt mijn innerlijke bron? Wat is mijn gevoel? Mijn innerlijke wijsheid? Het kan je helpen om in contact te komen met je diepere waarden, waardoor keuzes maken die meer in lijn zijn met je authentieke zelf, een stuk makkelijker wordt.

Bron van kracht in uitdagende tijden

In moeilijke tijden kan het bovendien helpen als een bron van kracht en veerkracht. Het is immers dat innerlijke vuurtje dat aanzet om toch door te gaan als even moeilijk is. Het herinnert je eraan dat je een kracht hebt, ongeacht de uitdagingen die op je pad komen.

Dat betekent heus niet dat je onrealistisch optimistisch moeten zijn in elke situatie, maar wel dat je kunt putten uit een innerlijke krachtbron tijdens moeilijke tijden. Het zorgt voor bewustzijn dat er zelfs in de donkerste tijden altijd een innerlijke veerkracht in je leeft die je helpt om door te gaan.

In plaats van te verdwalen in abstracte termen en zweverige concepten, kun je de bron altijd benaderen als een inspirerende kracht die je leven verrijkt. Jouw bron van wijsheid, kracht én inspiratie.

Zo wordt het ook relevant in het dagelijks leven en herinnert het je eraan dat we allemaal deel uitmaken van iets groters dan onszelf. Zie het als een mooie uitnodiging om die innerlijke bronnen eens te onderzoeken en een (bewust) leven te leiden waarbij je zowel je spirituele kant als aardse kant omarmt.

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog