Home / Blog / Hoe blijf je thuis bij jezelf?

Hoe blijf je thuis bij jezelf?

Marjolein Berendsen / ZoMa Opleidingen

We omringen ons regelmatig met andere mensen, of we dat nu willen of niet. Als je dagelijks met de trein naar je werk gaat, dan zijn er altijd mensen om je heen. Ga je naar een restaurant, dan ontkom je er niet aan dat er anderen zijn. En elke persoon heeft zijn of haar eigen energie. Samen met alle andere mensen wordt de ruimte waar je je in bevindt, gevuld met al die verschillende energieën. Dat gebeurde ook in Valencia.

Voel wat het met je doet

Als je hooggevoelig bent, dan voel je vaak feilloos aan wat de stemming van een persoon is en de sfeer in een ruimte waar je bent. Ik vind het een prachtig en intrigerend fenomeen. Het kan enorm confronterend zijn, het kan je zintuigen op scherp zetten en het kan je helpen om keuzes te maken. Je kunt je prettig voelen, of juist heel ongemakkelijk in die ruimtes met verschillende mensen (en dus verschillende energieën) om je heen. Observeer maar eens wat er gebeurt als je je in zo’n situatie bevindt. Wat zie je? Wat hoor je? Wat hoor je juist niet, maar is er wel? En wat doet dat met je?

De kunst van het thuisblijven

Hoe gevoelig je ook bent voor sfeer en energie, weet dat je altijd terug kunt keren naar die veilige haven, diep in jezelf. Daar ben je gelukkig en vrij. Het maakt dan eigenlijk niet meer uit wat voor energie er om je heen is; positief of negatief, prettig of vervelend. Als je thuis bent in jezelf, raak je niet geprikkeld door wat er om je heen gebeurt. De kunst is om ook daadwerkelijk thuis te blijven, ongeacht de situatie waarin je je bevindt. Als je thuisblijft, ervaar je dat je omgeving minder invloed op je heeft en voel je je veilig.

De diepte in

Met alles wat er is om je heen, blijven staan in de storm. Dát is thuisblijven bij jezelf. Heerlijk afzakken in je essentie, ondanks, of misschien wel dankzij, alle prikkels en uitdagingen die de energie om je heen je geeft. Dit thema is de rode draad tijdens de retraite in Valencia en dat hebben we met de eerste groep deelnemers mogen leren, voelen en ervaren. Ja, er waren prikkels, er waren uitdagingen, maar er was vooral verbinding met onszelf tot in het diepste van ons Zijn. Hoe de energie ook was, tijdens de retraite leerden we om thuis te blijven.

Koesteren

Deze eerste retraite was voor mij een ervaring waar ik altijd dankbaar voor blijf. Het heeft me op scherp gezet, het heeft me lessen geleerd en het heeft me vooral weer die onvoorwaardelijke liefde laten voelen, die iedereen vanuit zijn essentie heeft. Dat koesteren we allemaal bij ZoMa Opleidingen.

Liefs, Marjolein

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog