Wat is Reiki?
Het begrip Reiki bestaat uit de Japanse (Kanji) karaktertekens Rei en Ki. Rei betekent ‘universeel’, ‘spiritueel’ of ‘ziel’. Ki betekent ‘levensenergie’ of ‘levenskracht’. Reiki betekent dus ‘universele levensenergie’. Maar omdat de Japanse taal niet letterlijk vertaalbaar is, kan Reiki ook ‘spirituele levensenergie’ of ‘universele levenskracht’ betekenen.
Reiki energie is overal. Het stroomt door alles heen wat leeft. Alles heeft namelijk energie nodig om te kunnen bestaan. Niet iedereen is zich hiervan bewust. Maar naarmate je vaker oefent, zul je merken dat dit bewustzijn toeneemt. Je zult de werking leren voelen en begrijpen.
Omdat levensenergie sinds onze geboorte in en om ons lichaam aanwezig is, kan iedereen Reiki toepassen. Dit gaat echter niet vanzelf. Bij onze geboorte staat het Reiki energiekanaal (verbonden met het kruinchakra) open. Kleine kinderen zijn daardoor ontvankelijker en gevoeliger voor deze zelfhelende energie. Maar doordat we onszelf door de jaren heen leren aanpassen aan het leven dat we leiden en allerlei blokkades ontwikkelen, wordt de verbinding met de universele helende energie minder; het kanaal sluit zich.
Blokkades kunnen zich ontwikkelen door:
- Onverwerkte emoties die worden opgeslagen in het lichaam.
- Trauma’s die ontstaan zijn door pesten, verlies, scheiding, of bijvoorbeeld misbruik.
- Niet-traumatische gebeurtenissen. Deze kunnen (vaak onbewust) diepe indruk gemaakt hebben. Met name hooggevoelige mensen zullen hiermee te maken hebben
Blokkades kunnen vervolgens zorgen voor fysieke klachten als hoofdpijn, een stijve nek of rugpijn. Met (terugkerende) fysieke klachten gaan we in de regel naar een huisarts, waar de symptomen van de klacht wordt behandeld. Tegelijk is het heel zinvol om de oorzaak van de klacht (zoals onverwerkte emoties) te behandelen.
Reiki kan dan uitkomst bieden. Tijdens een Reiki behandeling wordt het kanaal weer geopend door levensenergie door te geven via handoplegging. Als we onze handen op bepaalde plaatsen van het lichaam leggen, zal de energie via onze handen naar het lichaam van de cliënt stromen. Dit stimuleert het zelfhelend vermogen en vastzittende energie kan weer te stromen. De blokkade wordt, met andere woorden, opgeheven.
Reiki stroomt hierbij eerst door ons eigen lichaam en daarna naar de cliënt. Dit betekent dat niet onze eigen energie wordt doorgegeven: we geven de universele energie door. Deze energie is onuitputtelijk en opbouwend; altijd aanwezig als bron van alles wat is. Voor jou als behandelaar is dit fijn om te weten. Het geven van een behandeling zal jouw eigen energie dus niet belasten. Sterker nog, meestal voel je je na een behandeling energieker!
Masterclass Reiki en Holisme
Wil je je graag verder verdiepen in Reiki? In deze video gaat Marjolein dieper in op wat Reiki is en hoe de vijf holistische niveaus daarin een rol spelen. Ook ga je samen met haar een meditatie doen en vertelt ze je hoe je Reiki meer in je leven kan gaan verweven.
De geschiedenis van Reiki
Mikao Usui werd op 15 augustus 1865 in Japan geboren en ontwikkelde tijdens zijn leven de Usui Reiki-methode van handoplegging. Deze methode wordt nog steeds over de hele wereld gebruikt.
Usui behoorde tot een beroemde Samoerai-familie. Van huis uit werd hem het Tendai Boeddhisme bijgebracht en daarom ging hij al op jonge leeftijd naar school in een Tendai Boeddhistisch klooster, dicht bij de berg Kurama. Hij bestudeerde o.a. Kiko, een bewegingsleer die de balans tussen lichaam en geest verbetert. Als jong volwassene studeerde hij graag en intensief. Ook reisde Usui veel om zijn spirituele kennis te vergroten.
Rond 1900 werd de omgeving van Kyoto – waar Usui woonde – getroffen door een epidemie en ontsnapte hij zelf maar net aan de dood. Deze ervaring veranderde zijn leven indringend en versterkte zijn behoefte aan kennis over esoterisch helen volgens Boeddha. De behoefte om deze kennis te willen gebruiken voor het welzijn van de ander in plaats van het (traditioneel) verlichten van zichzelf, zorgde voor veel weerstand in zijn familie. Toen Usui vanuit deze nieuwe missie Shingon Boeddhist werd, verbrak zijn familie alle contact met hem.
Usui bleef gefocust en verdiepte zich lang en intensief in oude Boeddhistische geschriften. Ook bestudeerde hij andere spirituele stromingen om interpretaties ervan te kunnen gebruiken voor spiritueel helen. Hij trok zich daarvoor terug in het Tendai klooster op de berg Kurama en werd Tendai monnik. Hier, in zijn zoektocht naar spiritualiteit, besloot Mikao Usui om een 21 dagen vastenmeditatie te doen (morgenstermeditatie).
Deze meditatie zou een bewustzijnsverruimende ervaring moeten stimuleren, zodat alle kennis en spiritualiteit in hem kon worden verenigd. Tijdens de laatste dag van deze intensieve meditatie vulde zijn hoofd zich met een sprankelend wit licht en voelde Usui dat dit licht de bron was voor heling.
Uit een interview met Usui (rond 1923):
‘Ik ben door niemand in dit universum in deze methode ingewijd. Ik heb ook geen pogingen hoeven doen om buitengewone genezende krachten te bereiken. Terwijl ik vastte, kwam ik in contact met een intense energie en op een mysterieuze wijze werd ik geïnspireerd. Als bij toeval werd het mij helder dat mij de spirituele heelkunst was gegeven. Hoewel ik de grondlegger van deze methode ben, vind ik het moeilijk om het duidelijker uit te leggen. Artsen en wetenschappers doen verwoed onderzoek, maar het is moeilijk om tot de slotsom te komen dat het op medische wetenschap gebaseerd is. De tijd zal komen dat het de wetenschap zal ontmoeten.’
Niet lang na deze ervaring op de berg Kurama (1922) richtte Usui zijn eigen leersociëteit op: de ‘Usui Reiki Ryoho Gakkai’ of ‘Usui Reiki Heelmethode Leersociëteit’ en opende hij een kliniek waar hij Reiki behandelingen en workshops gaf. De behandelingen waren onderdeel van zijn verlichtingsleer en stonden niet op zichzelf.
Toen Japan in 1923 door een zware aardbeving werd getroffen en de behoefte aan Reiki heling steeds groter werd, opende Usui meer klinieken om zoveel mogelijk mensen over Reiki te vertellen en in te wijden. En vanuit empathie behandelde Usui ook zo veel mogelijk slachtoffers van de aardbeving. Naderhand, toen slachtoffers met dezelfde klachten bij hem terugkwamen, ontdekte Usui dat Reiki het beste van binnenuit werkt, vanuit overtuiging. Dit gold zowel voor behandelaar als ontvanger.
Reiki was volgens Usui behalve een methode óók een levensovertuiging. Vanuit de behoefte om dat inzicht te versterken introduceerde Usui 5 Reiki-principes en stimuleerde hij Reiki zelfbehandelingen.
Tijdens een verblijf in Fukuyama op 9 maart 1926 stierf Usui aan een beroerte. Hij werd 62 jaar oud.
Reiki volgens de Usui-methode wordt tot op de dag van vandaag over de hele wereld beoefend.