Veranderingen dienen zich dagelijks aan in je leven. De ene misschien minder zichtbaar dan de andere, maar verandering is er altijd. Je ziet vandaag niet direct wat er is veranderd ten opzichte van gisteren. Maar als je terugkijkt naar een jaar geleden, dan zijn de veranderingen heel duidelijk.

Een verandering in iemands leven heeft vaak te maken met het loslaten van dingen, mensen, gebeurtenissen en gedachten. Loslaten kun je fysiek, mentaal en emotioneel doen. Terwijl de eerste (fysiek) vaak bewust gaat, kunnen de laatste twee onbewust gaan. Loslaten is niet hetzelfde als verwijderen; het is een manier om anders met dingen om te gaan. Door los te laten leef je lichter en meer ontspannen.

Geïrriteerd? Loslaten!

Stel je voor dat je in de rij staat te wachten tot je aan de beurt bent. De receptioniste werkt naar jouw idee traag en je raakt geïrriteerd en ongeduldig. Maar ga nu eens na wat dit voor jou oplost. Hoe voel je je? Geïrriteerd. Voelt dat prettig? Nee. Lost deze innerlijke onrust het probleem van de lange rij voor je op? Nee!

Loslaten

De oplossing is eenvoudig: laat het los. Je verandert niets aan de situatie door je geïrriteerd te voelen. De situatie wordt voor jou zelf alleen maar lastiger, omdat je geen controle kunt uitoefenen. Als je het ongeduld en de irritatie voor het moment kunt loslaten, wordt het eenvoudiger en rustgevender voor je in die rij.

Onnodige ballast loslaten

Ook wanneer iemand vervelende opmerkingen tegen je maakt, is loslaten de beste optie. Je kunt je kwaad maken, waarmee je wellicht het ongewenste gedrag van die ander alleen maar verder stimuleert, of je kunt ervoor kiezen om er boven te staan. Dan maak je een spirituele ontwikkeling door.

In de cursus Leven vanuit je ware essentie leer je vanuit een holistische visie te kijken naar jezelf en de wereld om jou heen. Door het doen van zelfonderzoek ontdek je wie jij werkelijk bent en vooral wat je niet bent. Je leert leven vanuit je ware essentie, liefdevol en oordeelvrij: zoals je écht bent.

Het kost jou energie en je voelt je er niet prettig bij. Door het los te laten, creëer je rust en verlichting. Het klinkt allemaal zo simpel, maar loslaten kan enorm lastig zijn. Loslaten van patronen en overtuigingen die je al je hele leven meezeult; onnodige ballast die je hele doen en laten kunnen bepalen. Onnodig omdat je er toch geen controle over hebt en het allemaal zwaarder maakt dan nodig.

Technieken voor loslaten

Met name zaken waar je geen controle over hebt leveren onnodige ballast op. Het verleden bijvoorbeeld. Het verleden is passé en veranderen kan niet. Waarom dan niet gewoon loslaten? Omdat een verleden soms nare gevoelens, soms zelfs trauma’s kan hebben veroorzaakt, is het loslaten er van niet zo eenvoudig.

Loslaten met hulp van een holistisch therapeut

Er bestaan allerlei soorten therapeuten die je kunnen helpen bij het loslaten van dergelijke dingen. Dingen waar je geen controle over hebt, dingen die je niet kunt veranderen, zoals het gedrag van iemand anders, gebeurtenissen of het weer. Je kunt wel jezelf, je manier van denken, voelen en handelen veranderen door loslaten. Een holistisch of energetisch therapeut heeft in zijn of haar opleiding verschillende holistische coaching technieken geleerd die loslaten als doel hebben. Met behulp van methodieken wordt de oorzaak van het niet kunnen loslaten opgespoord. Je wordt meegenomen naar het gevoel wat die ballast bij jou oproept en je leert hoe je dat kunt gaan loslaten.

ZoMa Opleidingen besteedt in de opleiding tot Holistisch Therapeut veel aandacht aan loslaten. Er worden verschillende methodieken behandeld, die de Holistisch Therapeut in staat stellen zijn of haar cliënt (en natuurlijk, zichzelf) onnodige ballast los te laten. Ontdek meer over de opleiding bij een van de infobijeenkomsten.