Heb je interesse om reiki te leren? Dan is dit perfect mogelijk. Je hoeft daarvoor namelijk geen speciale gave te hebben. Je kan het dus uitproberen en zien of het bij je past. Benieuwd naar hoe je ermee begint? Lees dan snel verder!

Wat is reiki?

Wat is reiki nu eigenlijk? Reiki is een helende therapie die zo’n 100 jaar geleden bedacht werd door de Japanse boeddhist Mikao Usui en de dag van vandaag nog steeds erg populair is. Voor het uitoefenen van deze therapie wordt er gebruikgemaakt van de universele levensenergie. Deze energie wordt door de reiki meester overgedragen doormiddel van handoplegging. De handen zijn de beste tools, omdat deze het gevoeligst zijn voor het opnemen en overdragen van energieën.

De krachtige energie die naar je wordt overgedragen, zorgt ervoor dat blokkades worden weggewerkt en energie weer vrij kan stromen door je lichaam. Daardoor verdwijnen ook lichamelijke, geestelijke en emotionele klachten. Hoewel de heling meestal met de handen wordt gedaan, kan reiki ook op afstand uitgevoerd worden.

Hoe begin je met reiki?

Iedereen kan reiki toepassen, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat je het op de juiste manier doet. In het begin oefen je ook het best op jezelf totdat je het gewoon bent. Maar hoe start je er nu precies mee? Simpel, volg onderstaande stappen en je bent al goed op weg!

Stap 1: Energie ontvangen

Voordat je kan beginnen met reiki is het van belang dat je jezelf openstelt voor het ontvangen van universele levensenergie. Dit doe je door je ogen te sluiten, een paar keer diep in en uit te ademen en je voor te stellen dat er door de bovenkant van je hoofd een energiestroom loopt met een wit helend licht.

Laat de energie stromen van je hoofd naar je hart en door heel je lichaam heen. Vraag tijdens dit proces ook aan het universum om extra helende energie te sturen naar de plekken die dit het meest nodig hebben. Het is belangrijk om deze stap niet over te slaan, omdat je reiki bij anderen pas goed kan uitvoeren als de levensenergie vrij door jou stroomt.

Stap 2: Toepassen van reiki

Eens je de helende energie in je hebt opgenomen, kan je reiki op jezelf of iemand anders toepassen. Er zijn verschillende vormen van reiki, maar maak het jezelf niet te moeilijk in het begin. Een goede optie voor beginners is bijvoorbeeld om slaapreiki toe te passen. Laat de cliënt daarvoor comfortabel liggen en neem plaats nabij zijn of haar hoofd. Leg je handen daarna tegen de zijkant of achterkant van het hoofd en laat het licht vervolgens uit je handen stromen. Stel je daarbij voor hoe jij de ander reinigt met dit helend licht en hoe pijn, negatieve ervaringen en emoties de geest verlaten.

Laat je cliënt tijdens dit proces voor drie seconden inademen en vervolgens voor vijf seconden uitademen. Wanneer de cliënt helemaal mee is met het ritme, kan hij of zij stap voor stap herinneringen bovenhalen van de dag. Ondertussen stel jij je voor hoe het helend licht zich door het hele lichaam van je cliënt verspreidt en het geneest waar nodig is. Stel je ook voor hoe het lichaam steeds zwaarder voelt en zich voorbereid op de nacht. Een sessie van 15 tot 30 minuten is genoeg voor een reiki sessie dat als doel heeft om de slaap te bevorderen.

Stap 3: Healing sessie afsluiten

Na een reiki sessie is het belangrijk om je dankbaarheid te tonen en jezelf te zuiveren van de energetische wisselwerking tussen jou en je cliënt. Dit doe je eenvoudig door je handen te verwijderen, een stap naar achter te zetten en je handen vervolgens in de bidpositie te houden voor je hart. Dank als laatste jezelf, het universum en je cliënt voor de sessie!

Cursus reiki volgen

Je hebt nu wel een idee van hoe reiki precies uitgevoerd wordt en hoe je kan oefenen, maar de beste manier om het echt goed te doen, is door een reiki cursus te volgen. De cursus bestaat uit drie niveaus of inwijdingen.

Bij de eerste inwijding leer je jezelf openen en uitlijnen op de reiki energie. Bij de tweede inwijding leer je hoe je reiki op afstand kan geven en kom je te weten hoe je moet werken met de symbolen en de specifieke energie die daarbij hoort. Na de derde inwijding ben je een reiki master en beschik je dus over alle kennis om reiki optimaal te kunnen uitoefenen!