Wat is Reiki? Reiki is een alternatieve geneeswijze die het zelfhelend vermogen stimuleert. Bij Reiki wordt er met handoplegging universele energie doorgegeven; de letterlijke vertaling van het Japanse woord Reiki. Iedereen beschikt over zelfhelend vermogen. Als je bijvoorbeeld een wondje op je vinger hebt, heelt dat vanzelf. Door Reiki te geven aan dit wondje wordt het zelfhelend proces versterkt op een zachte en liefdevolle wijze. Het wondje zal sneller helen. In een Reiki cursus leer je hoe je dit doet.

Energie doorgeven met Reiki

Omdat je met Reiki energie doorgeeft vanuit het universum, word je er zelf niet moe van. Reiki geeft je juist energie, als je het op de juiste manier toepast. Via je handen breng je de energie vanuit de kosmos naar plekken in het lichaam waar nodig is: plekken waar de oorzaak van bepaalde klachten ligt. Als je antwoord zoekt op de vraag ‘wat is Reiki’, dan kun je stellen dat Reiki een holistische helingsmethode is. Dat betekent dat er op verschillende holistische niveaus heling wordt gecreëerd: holisme gaat uit van het feit dat alles met elkaar samenhangt en één geheel vormt. Om de verbinding (weer) te voelen, werk je er op verschillende niveaus mee. Reiki kan je dus balans brengen op de holistische niveaus:

fysiek
mentaal
emotioneel
energetisch
spiritueel

In de cursus Leven vanuit je ware essentie leer je vanuit een holistische visie te kijken naar jezelf en de wereld om jou heen. Door het doen van zelfonderzoek ontdek je wie jij werkelijk bent en vooral wat je niet bent. Je leert leven vanuit je ware essentie, liefdevol en oordeelvrij: zoals je écht bent.

Verbinding met Reiki

Ieder mens staat in verbinding met die universele levensenergie. Vanaf je geboorte ontwikkel je allerlei patronen, overlevingsmechanismen en blokkades; door ervaringen, door je opvoeding, door alles wat je meemaakt en waardoor je op een bepaalde manier gaat leven.

Naarmate je ouder wordt, ontwikkelt zich dit steeds meer.  Als pasgeborene heb je die blokkades en mechanismen nog niet. Je bent, met andere woorden, bij je geboorte nog helemaal puur en staat zonder enige obstructie in verbinding met de universele energie. Dit noemen we heel en compleet zijn. Door je ontwikkeling, opvoeding, ervaringen en allerlei omgevingsfactoren is die verbinding steeds minder puur; je bouwt als het ware lampenkapjes om je heen, waardoor het licht van de energie steeds iets minder fel wordt.

Reiki zoekt de oorzaak

Door al deze factoren kun je de verbinding kwijt raken. Als je verbinding kwijt raakt, is dat een teken dat je je hart niet meer volgt. Je gaat bijvoorbeeld steeds meer met de verwachtingen van anderen in je omgeving mee in plaats van naar jezelf te luisteren. Er ontstaat onzekerheid of onrustig en je maakt geen verbinding meer met je gevoel. Je zit steeds meer in je hoofd, vol met gedachten en dwingende overtuigingen. Hierdoor krijg je uiteindelijk allerlei klachten, waarvan de oorzaak steeds dieper zit. Je wordt ziek op verschillende holistische niveaus: bijvoorbeeld mentaal en energetisch doordat je oververmoeid raakt een burn-out krijgt, mentaal en emotioneel depressief raakt of fysiek allerlei klachten krijgt waar je niet direct een aanwijsbare oorzaak voor kunt vinden.

Wat is Reiki

Wat is Reiki?

Reiki stimuleert het zelfhelend vermogen

Reiki zorgt ervoor dat de verbinding met de universele energie wordt hersteld. Een Reiki therapeut kan je helpen de energie weer vrij, dus zonder blokkades, te laten stromen. De Reiki behandeling stimuleert namelijk je zelfhelend vermogen en brengt je holistische niveaus in balans.

Dit alles door de eenvoudige methode die Reiki is: met handopleggingen en eventueel met ondersteunend gebruik van bijvoorbeeld edelstenen, remedies of geleide meditatie. Hoe sterker de energie is die wordt doorgegeven, hoe meer balans je kunt bereiken. Reiki gaat dus verder dan alleen de klacht die aan de oppervlakte ligt, maar benadert juist de oorzaak ervan. Het  kan op die manier helend werken. Dit brengt dan weer rust en ontspanning.

Wat is een Reiki cursus?

Wil je ook Reiki doorgeven en daarmee ander mensen (en jezelf) helpen om gezonder en gelukkiger te leven? Dan kan je een Reiki cursus doen. Een complete Reiki cursus is opgebouwd uit drie delen:

Reiki 1
Reiki 2
Reiki 3 (A en B)

De energie die je ontvangt en doorgeeft, wordt in elke opvolgende cursus steeds sterker. De holistische niveaus komen uitgebreid aan bod in de Reiki cursussen. Reiki 1 gaat vooral op het fysieke niveau in, Reiki 2 verdiept zich in het mentale en emotionele niveau en bij Reiki 3 ontwikkel je je spirituele niveau meer. Tezamen werken ze op energetisch niveau, omdat er bij Reiki wordt gewerkt met energie.

Inwijdingen in een Reiki cursus

Een Reiki Trainer begeleidt je in een Reiki cursus. Deze helpt je om je energiekanaal (verder) open te zetten. Zo laat je je systeem doorstromen met Reiki-energie. Het openzetten van je energiekanaal wordt een inwijding genoemd. Elke Reiki cursus kent zijn eigen inwijdingen, gericht op de niveaus waarop je de energie gaat inzetten. Met de inwijding wordt je systeem vrij gemaakt van blokkades en gereinigd, zodat de energie vrij kan stromen.

In de Reiki 1-cursus krijg je vier van deze inwijdingen en leer je vooral op fysiek niveau te behandelen. Je krijgt na deze cursus een aantal oefeningen mee, die je thuis gedurende een aantal dagen kunt gaan inzetten. Dit heeft als doel om de Reiki energie goed in je systeem te laten integreren.

Wat is Reiki?

Na Reiki 1 kun je verder gaan met Reiki 2. Je krijgt één inwijding, waarbij de energie acht keer zo sterk wordt. In deze cursus ga je vooral op mentaal en emotioneel niveau aan de slag. Ook na deze cursus krijg je oefeningen mee voor thuis en ga je tevens leren hoe je Reiki op afstand geeft.

De Reiki 3-cursus is de zogenaamde Master, waarbij je nog dieper gaat en de oorzaak van de klacht leert te achterhalen en behandelen. In deze fase behandel je dus op het diepste niveau, het spirituele niveau, met energie die nog eens zestien keer zo sterk wordt.

Wat is een Reiki therapeut?

Als Reiki Master ben je volledig klaar om als Reiki therapeut aan de slag te gaan. Je hebt in de cursussen veel diepgaand inzicht in jezelf gekregen en jezelf geheeld. Met de methodes en oefeningen die je in de cursussen hebt geleerd, kunt je nu zelf als Reiki therapeut aan de gang om andere mensen te helpen, begeleiden en ondersteunen met een Reiki behandeling.

Wat is Reiki?

Door het volgen van een Reiki cursus treed je in verbinding met je diepste kern, je essentie. Je gaat weer voelen hoe het is om vanuit liefde en licht te leven vanuit je eigen krachtige zelf. Je leven wordt lichter, omdat je leert dat je je emoties, lichaam en gedachten niet bént, maar hébt.

Met dat besef zul je ervaren hoe mooi Reiki is, wat Reiki is en wat het allemaal voor jou en voor je (toekomstige) cliënten kan doen.

Reiki als basis voor Holistisch Therapeut

Reiki is de basis van de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen. Als je aan deze opleiding begint, zijn de Reiki 1 en 2 cursussen verplicht als vooropleiding. Gedurende het eerste jaar van de opleiding tot Holistisch Therapeut ontvang je de Reiki Master. Daarna zou je, als je dat wilt, nog verder kunnen met de opleiding tot Reiki Trainer. Als Reiki Trainer kun je zelf Reiki cursussen geven en andere mensen inwijden, zodat ze zelf ook weer licht en liefde kunnen gaan doorgeven. Beide opleidingen zijn op hbo-niveau.