Wat is Reiki?

Wat is Reiki

Reiki: het doorgeven van universele energie

Reiki is een alternatieve geneeswijze die het zelfhelend vermogen stimuleert. De Japanner Mikao Usui wordt als de herontdekker en grondlegger van Reiki gezien. Bij Reiki wordt er met handoplegging universele energie doorgegeven; de letterlijke vertaling van het Japanse woord Reiki. Iedereen beschikt over zelfgenezend vermogen. Als je bijvoorbeeld een wondje op je vinger hebt, heelt dat vanzelf. Door Reiki te geven aan dit wondje wordt het proces van zelfheling versterkt op een zachte en liefdevolle wijze. In een Reiki cursus leer je hoe je dit doet bij fysieke, emotionele en mentale klachten.

Wat is Reiki?

Als je antwoord zoekt op de vraag ‘wat is Reiki’, dan kun je stellen dat Reiki een holistische helingsmethode is. Dat betekent dat er op verschillende holistische niveaus heling wordt gecreëerd: holisme gaat uit van het feit dat alles met elkaar samenhangt en één geheel vormt. Om de verbinding (weer) te voelen, werk je er op verschillende niveaus mee. Reiki kan je dus balans brengen want Reiki werkt op de holistische niveaus:

 • Fysiek
 • Emotioneel
 • Mentaal
 • Energetisch
 • Spiritueel

Omdat je met Reiki energie doorgeeft vanuit het universum, word je er zelf niet moe van. Reiki geeft je juist energie, als je het op de juiste manier toepast. Via je handen breng je de kosmische energie naar plekken in het lichaam waar het nodig is: plekken waar de oorzaak van bepaalde klachten liggen.

Download het gratis e-book ‘Energie bewaken met Reiki’

Wil jij (beter) je energie leren bewaken? Lees in dit e-book hoe je Reiki hierbij kan inzetten.

Energie bewaken met Reiki

Door je aan te melden ga je akkoord met de verwerking van je persoonsgegevens volgens ons privacybeleid.

Wat is Reiki?

Reiki bij fysieke of mentale klachten

Iedereen maakt in het leven dingen mee die zorgen voor stress, onzekerheid, verdriet of pijn. Hierdoor kan het gebeuren dat de energie in jou niet meer vrij kan stromen. Er ontstaan blokkades in de universele energie, die vervolgens weer kunnen leiden tot fysieke of mentale klachten. Je ervaart spanning, zit veel in je hoofd, voelt je vermoeid of neerslachtig of hebt verschillende klachten zonder duidelijke oorzaak, om een paar voorbeelden te noemen. Deze fysieke en mentale klachten kunnen met Reiki weer in balans worden gebracht.

Reiki stimuleert het zelfhelend vermogen

Reiki zorgt ervoor dat de verbinding met de universele energie wordt hersteld. Een Reiki therapeut kan je helpen de energie weer vrij, dus zonder blokkades op spiritueel niveau, te laten stromen. De Reiki behandeling stimuleert namelijk je zelfherstellend vermogen en brengt je holistische niveaus in balans. Dit alles door de eenvoudige methode die Reiki is: met handopleggingen en eventueel met ondersteunend gebruik van bijvoorbeeld edelstenen, remedies of geleide meditaties. Hoe sterker de energie is die wordt doorgegeven, hoe meer balans je kunt bereiken. Dat je zelfs na een burn-out meer in balans kunt komen. Reiki is een leefwijze en gaat dus verder dan alleen de klacht die aan de oppervlakte ligt, het benadert juist de oorzaak ervan. Reiki kan op die manier helend werken. Dit brengt dan weer rust en ontspanning.

Leer zelf Reiki toe te passen

Wil je ook Reiki doorgeven en daarmee andere mensen (en jezelf) helpen om gezonder en gelukkiger te leven? Dan kan je een Reiki cursus doen. Een complete cursus is opgebouwd uit drie delen:

 • Reiki 1
 • Reiki 2
 • Reiki 3A & Reiki 3B

De energie die je ontvangt en doorgeeft, wordt in elke opvolgende cursus steeds sterker. De holistische niveaus komen uitgebreid aan bod in de Reiki cursussen. Reiki 1 gaat vooral op het fysieke niveau in, Reiki 2 verdiept zich in het mentale en emotionele niveau en bij Reiki 3 ontwikkel je je spirituele niveau meer. Tezamen werken ze op energetisch niveau, omdat Reiki werkt met energie. Ook je geestelijke ontwikkeling zal steeds met de oplopende niveaus meebewegen.

Onze Reiki cursussen

Alle opleidingen en cursussen

  • Reiki cursussen
  • Reiki

  Reiki 1

  Ontdek de helende kracht van jouw handen en leer de basis van Reiki.

  • 1,5 lesdag
  • 21 dagen
  • Westervoort en Moerkapelle
  • Reiki cursussen
  • Reiki

  Reiki 2

  In deze opvolging van Reiki 1 leer je jezelf en anderen naast fysiek ook op mentaal en emotioneel niveau behandelen.

  • 1,5 lesdag
  • 21 dagen
  • Westervoort en Moerkapelle
  • Reiki cursussen
  • Reiki

  Reiki 3a

  Word gecertificeerd Reiki Master en leer op alle holistische niveaus jezelf en anderen behandelen met Reiki

  • 1,5 lesdag
  • 21 dagen
  • Westervoort en Moerkapelle
  • Opleidingen
  • Reiki cursussen

  Reiki Trainer

  Word gecertificeerd Reiki Trainer en leer anderen opleiden in Reiki met deze individuele opleiding

  • 8 lesdagen
  • HBO niveau
  • 1 jaar
  • Westervoort en Moerkapelle

Inwijdingen in een Reiki cursus

Een Reiki Trainer begeleidt je in een Reiki cursus. Deze helpt je om je energiekanaal (verder) open te zetten. Zo laat je je systeem doorstromen met Reiki-energie. Het openzetten van je energiekanaal wordt een inwijding genoemd. Elke Reiki cursus kent zijn eigen inwijdingen, gericht op de niveaus waarop je de energie gaat inzetten. Met de inwijding wordt je systeem vrij gemaakt van blokkades en gereinigd, zodat de positieve energie vrij kan stromen.

In de Reiki 1 cursus krijg je vier van deze inwijdingen en leer je vooral op fysiek niveau te behandelen. Je krijgt na deze cursus een aantal oefeningen mee, die je thuis gedurende een aantal dagen kunt gaan inzetten. Dit heeft als doel om de Reiki energie goed in je systeem te laten integreren. Na het volgen van Reiki 1 kun je al een Reiki behandeling geven.

Meer over Reiki 1

Tijdens de Reiki 2 cursus krijg je één inwijding, waarbij de energie acht keer zo sterk wordt. In deze cursus ga je vooral op mentaal en emotioneel niveau aan de slag. Ook na deze cursus krijg je oefeningen mee voor thuis en ga je tevens leren hoe je Reiki op afstand geeft.

Meer over Reiki 2

De Reiki 3-cursus is de zogenaamde Master, waarbij je nog dieper gaat en de oorzaak van de klacht leert te achterhalen en behandelen. In deze fase behandel je dus op het diepste niveau, het spirituele niveau, met spirituele energie die nog eens zestien keer zo sterk wordt.

Meer over Reiki 3

Wat is Reiki?

Wat is een Reiki therapeut?

Als Reiki Master ben je volledig klaar om als Reiki therapeut aan de slag te gaan. Je hebt in de cursussen veel diepgaand inzicht in jezelf gekregen en jezelf geheeld. Met de methodes en oefeningen die je in de cursussen hebt geleerd, kunt je nu zelf als Reiki therapeut aan de gang om andere mensen te helpen, begeleiden en ondersteunen met een Reiki behandeling.

Door het volgen van een Reiki cursus treed je in verbinding met je diepste kern, je essentie. Je gaat weer voelen hoe het is om vanuit liefde en licht te leven vanuit je eigen krachtige zelf. Je leven wordt lichter, omdat je leert dat je je emoties, lichaam en gedachten niet bént, maar hébt. Met dat besef zul je ervaren hoe mooi Reiki is, wat Reiki is en wat het allemaal voor jou en voor je (toekomstige) cliënten kan doen.

Reiki als basis voor Holistisch Therapeut / Coach

Reiki is de basis van de opleiding tot Holistisch Therapeut / Coach bij ZoMa Opleidingen. Als je aan deze opleiding begint, zijn de Reiki 1 en 2 cursussen verplicht als vooropleiding. Gedurende het eerste jaar van de opleiding tot Holistisch Therapeut / Coach ontvang je de Reiki Master (Reiki 3a). Daarna zou je, als je dat wilt, nog verder kunnen met de opleiding tot Reiki Trainer. Als Reiki Trainer kun je zelf Reiki cursussen geven en andere mensen inwijden, zodat ze zelf ook weer licht en liefde kunnen gaan doorgeven. Beide opleidingen zijn op hbo-niveau.