Reiki is een alternatieve geneeswijze die het zelfhelend vermogen stimuleert. Bij Reiki wordt er met handoplegging universele energie doorgegeven; de letterlijke vertaling van het Japanse woord Reiki. Iedereen beschikt over zelfhelend vermogen. Als je bijvoorbeeld een wondje op je vinger hebt, heelt dat vanzelf. Door Reiki te geven aan dit wondje wordt het zelfhelend proces versterkt op een zachte en liefdevolle wijze. Het wondje zal sneller helen.

Omdat je met Reiki energie doorgeeft, word je er niet moe van. Reiki geeft je juist energie als je het op de juiste manier toepast. Omdat Reiki een holistische methode is, kun je er op verschillende niveaus heling mee bewerkstelligen. Reiki kan je dus in balans brengen op fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel niveau.

Verbinding

Ieder mens staat in verbinding met die universele levensenergie. Vanaf je geboorte ontwikkel je allerlei patronen, overlevingsmechanismen en blokkades; dit wordt steeds meer naarmate je ouder wordt. Als pasgeborene heb je die blokkades en mechanismen nog niet.

Je bent, met andere woorden, nog helemaal puur en staat zonder enige obstructie in verbinding met de universele energie. Door je ontwikkeling, opvoeding, ervaringen en allerlei omgevingsfactoren is die verbinding steeds minder puur; je bouwt als het ware lampenkapjes om je heen, waardoor het licht van de energie steeds iets minder fel wordt.

Oorzaak

Door al deze factoren kun je de verbinding kwijt gaan raken. Zo kun je steeds meer met de verwachtingen van anderen in je omgeving mee gaan, waardoor je je hart niet meer volgt. Je zit steeds meer in je hoofd, vol met gedachten en dwingende overtuigingen. Hierdoor kun je uiteindelijk ziek worden, bijvoorbeeld doordat je een burn-out krijgt, depressief raakt of allerlei fysieke klachten krijgt waar de oorzaak niet duidelijk van is.

Reiki zorgt ervoor dat die verbinding met de universele energie hersteld wordt. Een Reiki therapeut kan je helpen de energie weer vrij, dus zonder blokkades, te laten stromen. Je zelfhelend vermogen wordt gestimuleerd en je holistische niveaus worden in balans gebracht.

Hoe sterker de energie is die wordt doorgegeven, hoe meer balans je kunt bereiken. Reiki gaat dus verder dan alleen de klacht die aan de oppervlakte ligt, maar benadert juist de oorzaak ervan en zal op die manier helend kunnen werken.

Reiki cursus

Als je ook wilt leren hoe je Reiki kunt doorgeven en daarmee andere mensen (en jezelf) kunt helpen om gezonder en gelukkiger te leven, dan kun je een Reiki cursus doen. Een complete Reiki cursus is opgebouwd uit drie delen: Reiki 1, 2 en 3. De energie die je ontvangt en doorgeeft, wordt in elke opvolgende cursus steeds sterker.

In een Reiki cursus word je begeleid door een Reiki Trainer. Deze helpt je om je energiekanaal (verder) open te zetten en zo je systeem te laten doorstromen met Reiki-energie. Dat openzetten van je energiekanaal wordt een inwijding genoemd. Elke Reiki cursus kent zijn eigen inwijdingen, gericht op de niveaus waarop je de energie gaat inzetten. Met de inwijding word je systeem vrij gemaakt van blokkades en gereinigd, zodat de energie vrij kan stromen.

In de Reiki 1-cursus krijg je vier van deze inwijdingen en leer je vooral op fysiek niveau te behandelen. Na Reiki 1 kun je verder gaan met Reiki 2, waarbij je één inwijding krijgt die de energie acht keer zo sterk maakt. In deze cursus ga je vooral op mentaal en emotioneel niveau aan de slag.

De Reiki 3-cursus is de zogenaamde Master, waarbij je nog dieper gaat en de oorzaak van de klacht leert te achterhalen en behandelen. In deze fase behandel je dus op het diepste niveau, met energie die nog eens zestien keer zo sterk wordt.

Door het volgen van een Reiki cursus treed je in verbinding met je diepste kern, je essentie. Je gaat weer voelen hoe het is om vanuit liefde en licht te leven vanuit je eigen krachtige zelf. Je leven wordt lichter, omdat je leert dat je je emoties, lichaam en gedachten niet bént, maar hébt. Met dat besef zul je ervaren hoe mooi Reiki is en wat het allemaal voor jou en voor je (toekomstige) cliënten kan doen. Reiki is de basis van de opleiding tot Holistisch Therapeut. Als je aan deze opleiding begint, zijn de Reiki 1 en 2 cursussen verplicht.

Tijdens de opleiding tot Holistisch Therapeut ontvang je de Reiki Master. Daarna zou je, als je dat wilt, nog verder kunnen met de opleiding tot Reiki Trainer. Als Reiki Trainer kun je zelf Reiki cursussen geven en andere mensen inwijden. Beide opleidingen zijn op hbo-niveau.