Home / Publicaties / Holistisch leven, alles in balans

Holistisch leven, alles in balans

Als je er vanuit gaat dat alles met elkaar in verbinding staat, dan bied je jezelf de mogelijkheid om heel veel liefde, licht en dankbaarheid te voelen. Je kunt dan leven vanuit je hart: bewust en in verbinding met je kern. Holistisch leven omvat dit allemaal. Door holistisch te leven, ben je in staat om de mooiste én gelukkigste versie van jezelf te zijn. En dat is voor iedereen weggelegd.

Bij holistisch leven in de praktijk is bewustwording het sleutelwoord. Als je je niet bewust bent van alles wat zich in en om jou heen afspeelt, dan zul je nooit de balans vinden om écht gelukkig te zijn. Holistisch leven is een levenswijze die je in verbinding laat komen met wie je werkelijk bent, vanuit je essentie. Daar ben je heel en compleet, zonder oordelen, zonder ervaringen, zonder verwachtingen en zonder overtuigingen en belemmerende patronen. Zuiver en puur dus, zoals bij je geboorte. Als je daarmee verbonden bent, dan voel je je écht in balans.

Vijf niveaus voor gezondheid

Als mens besta je vanuit een holistisch oogpunt uit vijf niveaus, die met elkaar in verbinding staan: fysiek (lichamelijk), emotioneel (je gevoelens), mentaal (gedachten, ratio), energetisch (je energiehuishouding) en spiritueel (je ziel, je diepste wensen en verlangens). Door al deze niveaus gezond te houden, ben je holistisch in balans. En dat is echt niet zo ingewikkeld als het misschien klinkt. De sleutel ben jij namelijk zelf: de regisseur van je eigen leven. Wat er buiten jou om gebeurt, is niet beheersbaar. Wat jij zelf doet, denkt en voelt en hoe je met jouw ervaringen omgaat, ligt echter wel in je eigen handen. Met andere woorden: je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk. En die vind je daar waar je zo zuiver, puur en licht bent: in je essentie.

Je intuïtie

Als je in verbinding bent met je essentie, dan ken je jezelf zoals je werkelijk bent: licht, bewust en onvoorwaardelijk liefdevol. Om dit te bereiken is het belangrijk om te leren luisteren naar je intuïtie. Door te leren luisteren naar je intuïtie, zul je de juiste keuzes maken. Je intuïtie zet je altijd op de juiste weg, omdat het je innerlijke stem is die spreekt vanuit je essentie. Om je intuïtie zuiver en puur te laten spreken, is het noodzakelijk om alles wat vanuit je ratio tegen je spreekt, uit te schakelen. Je gedachtepatronen, de belemmerende stemmetjes in je hoofd, je overtuigingen: dit zijn allemaal voorbeelden van ratio. Als je wilt horen wat je intuïtie je te vertellen heeft, is stilte in jezelf dus heel essentieel. En in die stilte vind je antwoorden en inzichten die heel waardevol zijn, omdat ze je verder helpen op je levensweg. Zo word je je bewust van die verbinding tussen de holistische niveaus: lichaam, emoties, geest, energie en spiritualiteit. Je intuïtie vertelt je op elk van deze niveaus wat je werkelijk nodig hebt om gelukkig en gezond te zijn.

Voeding

Als je jezelf op elk niveau vanuit jouw bron van licht en liefde voedt met wat je intuïtie je vertelt, dan voed je jezelf dus op holistische wijze. Dat ziet er als volgt uit:

  • Fysiek: eten, drinken, rust en beweging
  • Mentaal: gedachten, ideeën, mentale uitdaging, studie, lezen, televisie, sociale media
  • Emotioneel: knuffels, aanrakingen, mooie herinneringen, liefde, plezier
  • Energetisch: slaap, sociale contacten, sport
  • Spiritueel: je wensen, diepe verlangens en jouw zielsmissie

 

Holistisch leven betekent dus ook, dat je voor elk van je holistische niveaus bewust, voldoende en juiste voeding kiest. Wat jij nodig hebt, hoeveel en in welke mate, zul je ontdekken op een bewustwordingsreis waarin je jezelf gaat leren kennen, vanuit je essentie. Op die reis mag je alles wat je tegenkomt omarmen, doorvoelen en indien het geen juiste voeding is voor jou, loslaten. Zo ontdek je ook dat je écht de regisseur bent over je eigen leven. Je kunt gebeurtenissen uit je verleden niet veranderen, maar je kunt wel veranderen hoe je er mee omgaat. Hoe je erover denkt, wat je erbij voelt en hoe je hier wel of geen positieve energie uithaalt bijvoorbeeld. Als je dat kunt, dan voel je je fysiek ook gezond en maak je veel eenvoudiger contact met je spirituele niveau om nog meer aan je diepste verlangens te kunnen voldoen. Zo maak je de cirkel rond en zijn al je holistische niveaus in verbinding en in balans.

Licht, gelukkig en onvoorwaardelijk

Als je de verbinding met je essentie ervaart, voel je ook hoe licht, puur en vol van eenvoud geluk feitelijk is. Omdat je in je essentie geen oordelen of verwachtingen hoeft te hebben, is die lichtheid zo vanzelfsprekend. Het is een manier van leven waarin je bewust en verbonden bent, met jezelf en met alles om je heen. In een holistisch leven kun je zijn wie je werkelijk bent. Je volgt geen patronen, hebt geen belemmerende overtuigingen en weet hoe je tegenslagen kunt omdraaien tot iets positiefs. Het enige wat je volgt, is je intuïtie, wat jou je werkelijke diepe verlangens laat voelen.

Dit artikel is geschreven door Marjolein Berendsen voor Yoga International.

Anderen lazen ook

 • 09.11.2023

  Een fijn nieuwe maan ritueel voor de Schorpioenenergie van 13 november

  Lees de blog
 • 03.10.2023

  Leven in het nu

  Lees de blog
 • 15.09.2023

  De 5 kenmerken van een Spiritueel Coach

  Lees de blog