Home / Blog / Holistisch leven in de praktijk

Holistisch leven in de praktijk

Holistisch leven in de praktijk in alle facetten van je leven, hoe doe je dat en wat houdt dat precies in? Imke van de Spirit Junkies en Marjolein, founder van ZoMa Opleidingen, hebben dit voor je uiteengezet. In dit artikel nemen ze je aan de hand mee door eerst te vertellen wat holisme nu precies inhoudt. Vervolgens gieten ze dit voor je in de vorm aan de hand van hun persoonlijke verhaal. Je zal zien dat holistisch leven in de praktijk best wat met zich meebrengt en tegelijkertijd dat het je leven ontzettend verrijkt!

Holisme

Holisme komt van het woord holos en dat staat voor het grotere geheel. De oude Grieken en Romeinen zagen al dat de mens één geheel is als één grote puzzel die uit vijf puzzelstukjes bestaat. Toen kwam de westerse wetenschap en die keek eigenlijk vooral naar één puzzelstukje: het lichaam en alles beredeneren vanuit de ratio. Zo werd die grote puzzel langzaam wat kleiner.

De vijf pijlers voor holistisch leven in de praktijk

Daar zie je dus nu verandering in komen, Holistische leven in de praktijkmede omdat het burn-out percentage is gestegen. Op dit moment heeft 1 op de 5 mensen een burn-out in Nederland. Daarom is het belangrijk dat die holistische visie terugkomt, want de enige manier om van een burn-out te herstellen is door balans te creëren in al die niveaus. Het is namelijk zo dat als je in één puzzelstukje een disbalans hebt, je dat in de andere puzzelstukjes ook gaat merken. Die puzzelstukjes dat zijn de vijf niveus: fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel. Het is belangrijk dat al die niveaus zowel individueel als samen in balans zijn. Onze cursus ‘Holistisch Voeden’ leer je wat jij écht nodig hebt, zodat je deze balans kunt creëren. Hieronder alvast een voorproefje van wat je kunt doen om al je niveaus in balans te brengen.

Het fysieke niveau

Het fysieke niveau heeft betrekking op alle dingen waarmee je goed voor je lichaam zorgt. Dit niveau kun je in balans brengen door onder andere:

 • Goed te eten
 • Goed te slapen
 • Voldoende aan lichaamsbeweging te doen
 • Voor je huid zorgen met verzorgingsproducten
 • Lekker een bad nemen voor ontspanning

Het emotionele niveau

Het emotionele niveau gaat over je emoties, dus hoe je je voelt en hoe je met je gevoelens omgaat. Om dit niveau in balans te brengen, is het interessant om te onderzoeken hoe jij emotioneel gezien voor jezelf zorgt. Vragen die je jezelf hiervoor kan stellen zijn:

 • Kun je je emoties voelen, kun je ermee in contact zijn? Dus kun je huilen als je verdriet voelt of wordt dat gelijk onderdrukt?
 • Heb je de mensen in je omgeving die jou emotioneel de steun geven en liefdevol met jou in verbinding zijn om over je gevoelsleven te praten?

Door deze vragen voor jezelf te beantwoorden, kun je zien waar de eventuele disbalans zich bevindt. En kun je gaan voelen wat ervoor nodig is om de balans te herstellen.

Het mentale niveau

Het mentale niveau is ons denken. Wanneer het denken in balans is, staat het denken in dienst van je hart. Wanneer het denken uit balans is, wordt het hart overschaduwd door het denken. Denk hierbij aan negatieve gedachtes, overtuigingen en onderliggende denkpatronen, als ‘ik ben niet goed genoeg’. Als jij van jezelf denkt dat je niet goed genoeg bent en het niet kan, is de kans groot dat je bepaalde acties niet onderneemt. ‘Ik kan het toch niet dus ik begin er maar niet aan’ of ‘er zal toch niemand op af komen’. Je mentale niveau kun je in balans brengen door je bewust te worden van:

 • Je gedachten en deze te herwaarderen, is het waar wat je denkt?
 • Welke overtuigingen je hebt
 • De overlevingsmechanismen die je toepast
 • Denkpatronen die je hebt
 • Wat voorinformatie je tot je neemt. Want je kan wel op fysiek niveau heel gezond bezig zijn, maar als je heel veel gamed of naar het journaal kijkt waar je voornamelijk spanning van krijgt, voel je je vaak op fysiek niveau niet zo gezond als je had verwacht.

Onze online training ‘Rust in je hoofd’ helpt je met deze bewustwording.

Het energetische niveau

Energetisch klinkt misschien een beetje zweverig, maar wat hier eigenlijk mee wordt bedoelt is je energie huishouding. Deze kun je je voorstellen als een glas met water, waarbij het glas je lichaam voorstelt en het water je energie peil. Als jij goed geslapen hebt en je doet de dingen waar je energie van krijgt, is je glas wanneer je wakker wordt vol. Doe je dingen die jou energie kosten, loopt dat glas leeg. Als je nou ook nog eens hooggevoelig bent dan loopt dat glas nóg sneller leeg.

Naast leeglopen op of het weggeven van energie, gaat dit niveau ook over energie overnemen. Voorbeelden hiervan zijn dat je naast iemand gaat zitten en dat je je opeens heel verdrietig of angstig begint te voelen terwijl je dat, voordat je ging zitten, nog niet had. Of dat je een ruimte binnen komt en dat je denkt ‘oeh, wat hangt hier een kille sfeer’. Wat er dan gebeurt, is dat je energie vertroebelt; het verkleurt. Dus jouw heldere water wordt donkerder, zoals wanneer je een theezakje in helder heet water doopt.

Holistisch leven in de praktijk energetisch

Een goede balans houden in je energie huishouding is dus heel belangrijk. Want als jij in de ochtend met minder energie opstaat, gaat dat invloed hebben op al jouw andere niveaus. Vaak sta je dan namelijk op met de gedachte ‘pff, weer een dag en ik moet dit nog en ik moet dat nog..’ Emotioneel zul je daardoor misschien wel prikkelbaarder zijn, ben je bozig en misschien wat sneller verdrietig. Fysiek ga je moe worden en krijg je misschien last van je schouders of hoofdpijn. Door dit niveau in balans te brengen en houden, kunnen die andere niveaus ook beter gevoed worden en zal jij je fitter en dus meer in balans voelen. Hoe breng je dit niveau in balans? Door:

 • De dingen te doen waar je energie van krijgt
 • Je bewust te worden van wat jou energie kost. Dit kan betrekking hebben op alles wat je doet, maar ook de mensen waar je mee omgaat
 • Onze online training ‘Hoogsensitief, je grootste kracht’ te volgen

Het spirituele niveau

Dit niveau gaat over leven vanuit zielsniveau. Waarbij, wie jij in essentie bent, centraal staat. Deze kern van jou kan uit balans zijn door de lampenkapjes die om jouw kern, jouw lichtje heen zijn komen te zitten. Lampenkapjes kun je je voorstellen als muurtjes die je optrekt om je essentie, het licht dat je bent, te beschermen. Dit doe je omdat deze in het verleden is afgewezen. Om dit in de toekomst te voorkomen, plaats je een lampenkapje over je lichtje heen. In andere woorden: je past je aan, aan de status quo. Hoewel dit veilig oogt te voelen, is dit juist wat je onveilig laat voelen in jezelf en je raakt dus uit verbinding met wie je werkelijk bent. Hierdoor leef je waarschijnlijk een leven waarin zingeving mist. Om een zinvol leven te leven, dien je namelijk in contact te staan met je essentie. Het is daarom belangrijk om dit niveau in balans te brengen. Dit kun je doen door te ontdekken:

 • Wat de oorzaak van jouw overtuigingen, patronen en verdedigingsmechanismen is, zodat jij kan leven vanuit jouw ware essentie
 • Hoe je jezelf op alle niveaus kunt voeden
 • Wat jouw zielsmissie is. In andere woorden: waar word ik blij van?
 • Hoe je de mooiste versie van jezelf kan zijn. Dit gaat niet over je uiterlijk, maar over in verbinding zijn met jezelf, jouw ware essentie.
 • Hoe je in verbinding kan zijn met je hart en je intuïtie
 • Hoe je in de flow kunt leven

Zonder beknelling, geen bevrijding

Je hebt nu een beeld van de vijf holistische niveaus. Misschien spreekt het je aan, maar voel je nog niet zo zeer de noodzaak om er wat mee te gaan doen. Dat is helemaal niet gek. Vaak is er namelijk iets ingrijpends voor nodig om de noodzaak tot holistisch leven in de praktijk te gaan zien. Zonder kachel je namelijk lekker door zonder je bewust te zijn van wat er nog meer is en wat er anders zou mogen om dat ‘meer’ te kunnen gaan leven.

Zoals Jan Geurtz heel mooi schreef ‘zonder beknelling, geen bevrijding’. Door die crisis situatie, kun je vervolgens ook een snellere doorslag ervaren. Je zit dan namelijk al rock bottom. Voor je gevoel kan het niet erger worden dus wat heb je te verliezen om het roer volledig om te gooien? Imke en Marjolein hebben deze ervaring en delen hem graag met jou. Lees erover of bekijk de vlog.

Imke’s verhaal over haar switch naar holistisch leven in de praktijk

Imke

Imke: ‘Tot in 2016 werkte ik in de crisisdienst, al tien jaar. Ik was altijd heel erg moe, maar had geen idee hoe dat kon. Nu weet ik dat ik toen gewoonweg nog niet het bewustzijn had om een link te kunnen leggen naar het energetische stuk in mij. Het was toen mijn vader uiteindelijk overleed en zijn laatste adem uitblies, dat ik het inzicht kreeg: ‘nu mag ik gaan leven’. Ik had namelijk gezien dat het leven zomaar voorbij kan zijn, aangezien mijn moeder redelijk jong was overleden. Doordat ik mijn vader zijn laatste adem zeg uitblazen, shifte er iets in mij en ik snapte het toen in één keer.

Een week na dat moment heb ik m’n baan opgezegd en toen ben ik een opleiding voor intuïtieve coaching gaan doen. Door die opleiding heb ik al mijn lampenkapjes mogen bekijken en hier bewustzijn op gekregen. Ik wist namelijk überhaupt niet dát ik lampenkapjes had. Inmiddels dacht ik dat ik het zwarte lampenkapje was. Ik had me daarmee geïdentificeerd met alle overtuigingen etc. Terwijl ik vroeger als klein kind al super spiritueel was. Maar omdat ik super rationeel ben opgevoed, had ik niet meer dat bewustzijn. Alles wat ik zag, voelde en hoorde wat hier van afweek dat stopte ik weg, want ik had geleerd dat dat niet klopte.

Imke’s switch naar holistisch leven in de praktijk

Tijdens de opleiding voor intuïtieve coaching werd dat weer geopend en toen kon ik opeens zien:

 • Waarom ik mij energetisch niet goed voelde
 • Waarom ik zo moe was
 • Waarom ik in der tijd nog zo leunde op mijn toenmalige man

Steeds meer kwam ik dichterbij mijn licht. Ook kwam ik erachter dat er tijd voor nodig is om je zielsmissie te gaan voelen. In het verleden hadden mensen namelijk al eens aan mij gevraagd wat mijn missie hier op aarde is. Daar had ik toen geen idee van noch wat dat precies inhield, een zielsmissie. Ik werkte gewoon bij de jeugdbescherming en dat vond ik helemaal prima. Ik had een leuk leven en was daar helemaal content mee. Door het doen van die opleiding begon ik die vraag beter te begrijpen. Dat motiveerde mij.

Om mijn leven weer te laten stromen en echt in contact te komen met mijn zielsmissie, moest ik ook dingen gaan loslaten. Maar hoe eng is het om datgene wat ogenschijnlijk je houvast is, los te laten? Want wat gebeurt er als je het loslaat? Val je dan niet keihard op de grond? Dat zijn doodenge momenten. Je hebt dan twee keuzes: A. Vanuit angst de toekomst tegemoet treden of B. vanuit vertrouwen en overgave. Ik kies iedere keer weer voor B en dat lukt omdat ik zie en voel wat het oplevert. Iedere keer als ik wat heb doorvoelt en weer een lampenkapje heb afgelegd, ontstaat er namelijk weer meer vrijheid en krijg ik weer hoop en meer energie.’

Marjoleins verhaal over haar switch naar nóg holistischer leven in de praktijk

Marjolein: ‘Ik was een jaar of zestien dat ikMarjolein spiritueel met mezelf aan de slag en naar verschillende therapeuten ging. Ik merkte dat ik in die tijd lampenkapjes aflegde, maar dat er ook wel weer lampenkapjes bijkwamen. Ik vormde het allemaal dus nog wat gecontroleerder. Deze lampenkapjes vielen pats boem allemaal in één keer weg toen ik ging scheiden van mijn toenmalige partner. Tot die tijd verliep alles op rolletjes. Ik had een goeie baan, een partner, huisje boompje beestje. Maar diep van binnen was ik zó intens ongelukkig. Op dat moment had ik al mijn eigen praktijk en toen dacht ik: ja, hoe kan ik nou andere mensen écht helpen om holistisch te leven in de praktijk als ik zelf niet lekker in mijn vel zit?

Stap voor stap is die scheiding doorgevoerd en toen die rond was, kwam de pijn en de angst om alleen te zijn. De angst om het als alleenstaande moeder te moeten doen. Vragen als; of ik in mijn huis zou kunnen blijven wonen en hoe vaak ik mijn eigen dochter nog zou kunnen blijven zien, spookten door mijn hoofd.

Mijn dochter Maya was toendertijd één jaar oud en het eerste weekend kwam dat ze met haar vader mee zou gaan. Het moment van overdracht bracht veel verdriet bij Maya en ook bij mij. Het hele weekend zat ik alleen en huilend op de bank. Nog vele weekenden daarna heb ik zo in mijn huis gezeten. Met name omdat ik het gevoel had dat ik als moeder had gefaald. Dat kwam door zulke diepe angsten die voelden als doodsangsten. Ik begon helemaal te twijfelen aan alles wat ik deed. Ook viel ik uit tegen anderen op m’n werk. Kortom: ik wist het gewoon echt niet meer.

De openbaring die Marjolein hielp om terug te keren naar haar essentie

Toen kwam Gangaji, een spiritueel teacher, naar Nederland. Ik ben daar heen gegaan en ben het podium opgegaan om mijn verhaal te delen met Ganghaji en de 299 andere mensen die in de zaal zaten. Na te hebben vertelt waar ik mee zat en wat voor een puinhoop mijn leven eigenlijk was op dat moment, keek ze mij heel liefdevol aan en ze vroeg aan mij: ‘wat is er nu in je hart?’ Toen voelde ik zoveel liefde en zoveel warmte dat alle lampenkapjes als sneeuw voor de zon verdwenen waren.

Wat zij mij eigenlijk meegaf, was: stop met jezelf te veroordelen, stop met jezelf kapot te maken en ga weer terug naar wie jij in je kern bent. Thuiszijn kun je ten alle tijden, waar je ook bent, in wat voor situatie je ook zit. Dat ging ik trainen, want hoe vaker je thuis bent; hoe minder lampenkapjes er zijn. Dat gaat nu een heel stuk beter, maar ook ik heb nog steeds wel momenten dat ik me laat verleiden om bij mezelf weg te gaan. Zodra ik dat door heb, neem ik weer even dat moment voor mezelf om te onderzoeken hoe ik weer goed voor mezelf kan zorgen. Ik loop dan al mijn holistische niveaus weer af om de kink in de kabel te ontdekken, zodat de balans weer kan wederkeren.’

Houd de balans en verwacht wonderen

Bewust gaan leven op al die vijf holistische niveaus geeft echt een magisch effect aan je leven. Dat begint vaak door te beginnen met jezelf op mentaal niveau een ander verhaal te gaan vertellen. Hierdoor kun je ook op de andere niveaus de nodige veranderingen aanbrengen wanneer jij daar klaar voor bent. Met de nadruk op wanneer jij er klaar voor bent, want soms kan het zijn dat je nog geen zin hebt om weer een lampenkapje af te doen. Weet dat dat ook oké is. Er is geen haast bij. Belangrijk is dat je jezelf en jouw ritme eert. Dit doe je door er zelf bewust voor te kiezen dat lampenkapje erop te laten staan. Daarmee creëer je regie over je leven waardoor je in verbinding kan blijven staan met jezelf in het hier en nu.

Holistisch leven in de praktijk in het nu kun je oefenen

Dit doe je door je bewust te worden van het feit dat jij, jouw ‘zijn’, al heel en compleet bent. Hoe meer je daarin thuiskomt, hoe meer je ook jouw zielsmissie kan gaan ontdekken; hoe meer je naar je intuïtie kan luisteren en hoe meer je ook die flow van het leven kunt oppikken. Hierbij helpt het om de juiste mensen om je heen te verzamelen. Dit zijn de mensen die je die knuffel geven die je heel goed kan gebruiken of die je op een liefdevolle manier bewust maken van wat je nodig hebt. Op deze weg kom je, zoals uit de verhalen van Imke en Marjolein al naar voren kwam, ook gewoon nog hobbels tegen.

Hobbels

Hobbels zijn uiteindelijk triggers, die je eigenlijk helpen om je continu weer opnieuw af te stemmen op jezelf en je bewust te maken van of je nog wel dichtbij jezelf en je zielsmissie bent. Die externe factoren trek je namelijk niet voor niks aan. Blijkbaar is er toch nog iets in jouw systeem dat hier nog iets van kan en wil leren. Dit kan je willen ontwijken of negeren, maar de ervaring leert dat het daarmee niet verdwijnt. Het blijft zich aandienen.

Dus hoe kun je die hobbels tegemoet treden?

Holistisch leven in de praktijk hobbels

Door ze anders te benaderen. Waarschijnlijk als je een hobbel ziet, denk je: ‘ah, heh gets, zie je het kan niet’ of ‘ik kan het niet’ etc. Je gaat dan eigenlijk in een soort slachtofferrol en bekijkt je situatie de vanuit je negatieve zelfbeeld. Deze reactie is helemaal niet verkeerd en hoeft daarom ook niet te verdwijnen. Je kan hem juist gaan zien als indicator dat een oud patroon zich weer aandient op het moment dat je weer een nieuwe uitdaging aan mag gaan.

Dus in plaats van dat je die hobbels op de oude manier benadert, vanuit een slachtofferrol en een negatief zelfbeeld, kan je ze ook benaderen vanuit kracht en vertrouwen. Want als je durft om een vrije val te maken naar de bodem van de put dan vindt je daar de sleutel tot wedergeboorte. Ga leven en ga die vrije val opzoeken. Wat eigenlijk betekent dat je je afstemt op liefde. Dat is eigenlijk het antwoord op alle ‘hoe’ vragen. Als je dat doet, kun je die hobbels liefdevol nemen en kun je jezelf opvangen waardoor er meer vertrouwen ontstaat. En dat geeft je weer kracht om die hobbels te trotseren.

Strijders van licht, strijders van liefde

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat het anders gaat dan je had gehoopt en dat kan pijn doen. Maar ook daarin kun je weer veel wijze lessen vinden die je vervolgens weer van pas komen op je verdere levenspad. Uiteindelijk brengen zeker dat soort situaties je weer dichterbij jezelf waardoor je licht steeds sterker zal kunnen gaan stralen. Holistisch leven in de praktijk vraagt dus om toewijding, vertrouwen, doorzettingsvermogen en afstemming op liefde. Laat je ook helpen door andere mensen door gesprekken te voeren of door oefeningen te doen die je helpen om meer naar het voelen te gaan.

Wil jij leren hoe je holistisch kunt leven in de praktijk? Ik schreef er twee boeken over, een handboek en een werkboek. Of bekijk eens de online training ‘Holistisch leven in de praktijk’ die tevens een aanvulling is op de boeken.

ZoMasté,
Marjolein Berends

Anderen lazen ook

 • 15.09.2023

  De 5 kenmerken van een Spiritueel Coach

  Lees de blog
 • 14.08.2023

  Paul Vossen: Ik gaf mezelf over aan de flow van het leven

  Lees de blog
 • 09.08.2023

  Interview met Eva Alberda: Ik merkte meer synchroniciteiten in mijn leven

  Lees de blog