Home / Publicaties / Bepalen je gedachten wie je bent?

Bepalen je gedachten wie je bent?

Je gedachten zijn een wonderlijk fenomeen. Ze zijn altijd aanwezig, bewust of onbewust. Bewuste gedachten heb je bijvoorbeeld wanneer je na moet denken over je werk, over wat voor boodschappen je moet doen of tijdens je werk. Onbewuste gedachten gaan net even verder; onbewust is misschien niet helemaal het juiste woord, want het zijn gedachten waarvan je wéét dat je ze hebt. Ze zijn echter niet bewust of met opzet ontstaan.

Druk in ons hoofd

Als je bedenkt dat we per dag zo’n 40- tot 60 duizend gedachten hebben, dan kun je wel op je vingers natellen hoe druk we zijn in ons hoofd. Een groot deel van die gedachten zijn herhalingen van gisteren, vorige week of zelfs jaren geleden ontstaan. Je hoofd kan zo vol van gedachten zijn dat je er letterlijk moe van wordt. Denken kost energie en dat hoeft niet erg te zijn zolang het gaat om bewust denken. Maar die gedachten die zich soms al jaren geleden voor het eerst in je hoofd manifesteerden en met grote regelmaat terug blijven komen, zijn onbewust bepalend voor je uitstraling, je gedrag, je gevoel en je ‘imago’. Met andere woorden, de gedachten die bepalen wie je bent.

Maar is dat wel echt zo, dat gedachten bepalen wie je bent?

Allereerst is het van belang om te beseffen dat per dag 60 tot 75% van het totaal aantal gedachten, negatieve gedachten zijn. Omdat alles in je systeem met elkaar in verbinding staat, hebben gedachten ook invloed op je fysieke, mentale, emotionele en energetische gezondheid. Een simpel voorbeeld: als je steeds weer denkt dat je niet mooi bent, dan overtuig je jezelf ervan dat je niet mooi bent. Je voelt je minder dan andere mensen, waar je jezelf mee vergelijkt. Je kunt neerslachtig worden van deze gedachte. Je gedraagt je onzeker en dit uit zich fysiek in het enigszins in elkaar gedoken lopen. En je trekt daarmee ook reacties aan van buitenstaanders, die oordelen over jouw uitstraling. Zulke gedachten zijn vaak zo dominant aanwezig, dat het je manier van leven kan bepalen. Zodanig dat de buitenwereld daardoor denkt te zien wie je bent, terwijl wie je werkelijk bent diep binnen in jou verstopt zit.

Hoe ontstaan deze gedachten? Waarom hebben we ze, als ze ons geen gezonde energie opleveren?

We willen ons allemaal zorgeloos en gelukkig voelen. De gedachten die je hebt, oefenen hier veel invloed op uit. Het zou dus soms erg welkom zijn als we ze ‘uit’ kunnen zetten. Even terug naar een leeg hoofd zonder oordelende gedachten; eigenlijk net als toen je net geboren was! Bij je geboorte ben je nog volledig je essentiële zelf, zonder enige vorm van belemmering. Naarmate je opgroeit, ontstaan ook de patronen, overtuigingen en overlevingsmechanismen. Inclusief de bijbehorende gedachten. Alles wat je ervaart, hoort, voelt, proeft en ziet vormen je ontwikkeling, tot wie je wilt zijn of tot wie je denkt dat je bent. Gevoed door gedachten die zich in je brein hebben genesteld en steeds maar repeteren.

Denken is uitstralen

Dat hoeft natuurlijk niet per se negatief te zijn. Er is helemaal niets mis met het hebben van repeterende gedachten, zolang ze je gezondheid (op alle niveaus) maar niet negatief beïnvloeden. Als je gelukkig bent, dan mag je dat zo vaak als je wilt denken. Denken is uitstralen en geluk uitstralen leidt tot verhoging van positieve energie. Straal je geluk uit, dan  ben je dat ook. Op dat moment kun je dus wel degelijk stellen dat je gedachten bepalen wie je bent. Essentieel is dat je uitstraalt wat je ook daadwerkelijk voelt bij de gedachte. Pas dan ben je écht wat je denkt.

Hoe kun je nu altijd gelukkig zijn en een lichter en gelukkiger leven krijgen? Dat leg ik uit in deze video:

Affirmeer en repeteer!

Repeterende gedachten kun je jezelf ook aanleren, juist om negatieve energie te elimineren en positiviteit binnen te laten. Dat noemen we affirmaties: het herhalen van korte, positieve zinnetjes in je hoofd. Door het herhalen integreren ze in je systeem en overtuig je jezelf er mee. Je boost je algehele gezondheid met het herhalen van positieve zinnetjes als ‘ik kan het’, ‘ik accepteer mezelf’ en ‘ik heb er zin in vandaag’. Met jouw positieve gedachten maak je alles in en om je heen lichter en liefdevoller, als je de gedachte echt als overtuiging in jezelf hebt geïntegreerd.

Wie je al was

Bepalen je gedachten wie je bent? Het antwoord is nee. Je bepaalt uiteindelijk zelf wat je denkt en als je dat doet vanuit je diepste essentie, vanuit wie je bent in je hart, dan ben je je pure zelf. Vertrouw op je eigen gevoel, en geef je gedachten vorm zoals je echt wilt dat ze zijn. Want wie je bent vanuit je puurste vorm, verander je niet. Om je gedachten te sturen op een positieve manier, maak je eerst contact met de innerlijke vorm van wie je werkelijk bent. Dit kun je doen door te mediteren, of door stil te staan bij wat er nu is en het gevoel wat daarbij hoort, te voelen. Voel je je gelukkig, dan ben je dat ook. Met als gevolg dat je gedrag, je manier van communiceren en je uitstraling datgene geven wat je jezelf hebt beloofd: jouw gedachten bepalen het, maar je bent wie je al was, voordat de buitenwereld dat voor je bepaalde.

Dit artikel is geschreven door Marjolein Berendsen voor Inspirerend Leven.

Anderen lazen ook

 • 15.09.2023

  De 5 kenmerken van een Spiritueel Coach

  Lees de blog
 • 14.08.2023

  Paul Vossen: Ik gaf mezelf over aan de flow van het leven

  Lees de blog
 • 09.08.2023

  Interview met Eva Alberda: Ik merkte meer synchroniciteiten in mijn leven

  Lees de blog