Home / Manifesteren

Manifesteren

We kennen het woord manifesteren allemaal wel, maar wat betekent het eigenlijk precies? En wat kun je ermee op je (spirituele) levenspad? De letterlijke betekenis van manifesteren is: openbaren, tot uiting brengen, zichtbaar worden. In feite manifesteren we ons dus elke dag de hele dag door. We doen uitspraken, we stralen bepaalde dingen uit, we laten ons zien, we handelen. Allemaal vormen van manifesteren. Het is dus niet iets wat je moet leren, want je doet het onbewust al. Maar wel kun je leren hoe je op een bewuste manier kunt manifesteren.

Onbewust manifesteren

Alles wat er in je leven is gebeurd, heeft zich als patronen en overtuigingen in je hoofd geplant. Heb je bijvoorbeeld weinig zelfvertrouwen, dan is dat vaak terug te leiden tot bepaalde gebeurtenissen. Met die ervaringen hangen ook gedachten en emoties samen. Hoe je deze gedachten en gevoelens tot uiting brengt, is waar manifesteren om draait.

Manifesteren

Zo kan je je bijvoorbeeld na aanleiding van één of meerdere ervaringen jezelf met gedachten en gevoelens ervan hebben overtuigd dat je het niet waard bent om van te houden of dat je niet goed genoeg bent. Dit manifesteert zich in de manier waarop je je gedraagt, waarop je dingen uit, waarop je al dan niet aanwezig bent en de keuzes die je maakt. Omdat het overtuigingen en patronen zijn die je misschien al je hele leven bij je draagt, kan het zijn dat deze vanuit je onderbewustzijn werken. Met andere woorden: je bent je niet bewust van de manier waarop je je manifesteert, omdat dit automatisch gaat en daarom heel gewoon voor je is.

Onbewust manifesteren kan lijden veroorzaken

Hoewel niet elke onbewust manifestie nadelig uit hoeft te pakken, kan het je wel onbewust blokkeren en wegleiden van de eenheid en liefde; wat je in essentie bent. De meeste onbewuste manifestaties zijn namelijk aangeleerd gedrag: gedrag wat voor een ander werkte en wat jij daarom vrijwillig of onder dwang hebt overgenomen. Zeker wanneer dit onder een bepaalde mate van dwang is gebeurd, is de kans groot dat je dit doet vanuit de overtuiging dat je anders niet goed genoeg bent of het niet waard bent om van te houden. Deze overtuigingen leiden tot lijden.

Manifesteer je vanuit de oplossing of het probleem?

Dus als je daar je gedachten mee vult, als dat het fundament is vanuit waar je je leven leidt, manifesteer je ook een leven die dit aan je spiegelt. Volgens de Boeddha zijn er drie vormen van lijden:

  1. Willen hebben wat we niet kunnen hebben
  2. Krijgen wat we niet willen
  3. Niet weten wat we willen

Die twee eerder genoemde overtuigingen leiden je naar dit pad van lijden waardoor je jezelf onbewust gevangen houdt in die overtuigingen. Totdat jij bereid bent om in je schaduw te kijken, jezelf vergevingsgezind een spiegel voor te houden en eerlijk toegeeft welke maskers je nog draagt. Dan kun je gaan elimineren wat niet meer bij je past en dus ruimte creëren om bewust te gaan manifesteren. Vanuit deze staat van zijn zul je dan een leven manifesteren dat vrij van lijden is. Maar zolang jij:

  • Niet manifesteert op basis van wie jij werkelijk bent en waar jij ten diepste naar verlangt
  • Gelooft dat jij niet goed genoeg bent en/of het niet waard bent om van te houden

Ga je ook situaties en mensen manifesteren die dit aan je bevestigen.

Manifesteren

Manifesteer jouw verlangens

Op het pad van manifestatie kom je t-splitsingen tegen. Ga je linksaf, rechtsaf, rechtdoor? Wat is voor jou de juiste weg om jouw verlangen te manifesteren? In deze meditatie/visualisatie neemt Marjolein je mee op een innerlijke reis over dit manifestatie pad.

Manifesteren doe je vanuit ontspanning en rust

Om positief, gelukkig en vrij van negatieve overtuigingen te kunnen manifesteren, hoef je geen grote (lichamelijke) inspanningen te doen. Met name rust en ontspanning zijn de basis om te gaan manifesteren wat je nu werkelijk wilt. Met rust en ontspanning creëer je namelijk onbewust een vrij gevoel, een gevoel van gelukkig zijn. Denk maar eens aan een dag waarop je heerlijk op het strand hebt gelegen en je ‘s avonds thuis komt en denkt: wat een heerlijke dag. Dit manifesteer je, straal je uit. Juist door deze ontspannen gedachte te hebben.

Verschillende manieren om vanuit rust en ontspanning te manifesteren

Er zijn verschillende manieren om met rust en ontspanning te kunnen manifesteren.

Spelenderwijze manifesteren

Als je ontspanning en rust op het strand vindt, is dit waarschijnlijk ook iets wat je leuk vindt en waar je blij van wordt. Dat is een belangrijk ingrediënt om ontspanning en rust te creëren. Weet je niet goed wat dat is? Neem dan eens een trip langs memory lane naar je kindertijd. Wat vond je als kind altijd ontzettend leuk om te doen? Nodig je innerlijk kind uit om buiten te komen spelen en ga doen wat hem/haar blij maakt. Laat de magie van het spelen weer in je leven toe en je zal zien dat alles zich dan veel gemakkelijker manifesteert.

Manifesteren

Manifesteren met behulp van meditatie en affirmaties

Ook is meditatie altijd een uitstekende manifestatietool om relaxed te worden en je hoofd leeg te maken. Vaak komen er dan eerst verdrietige gevoelens of gewoon iets wat je dwarszit naar boven. Omarm dit en laat de emotie die je erbij voelt vrij stromen.

Dit zorgt er namelijk voor dat er ruimte ontstaat in je hoofd en in je lichaam. Benut dat vervolgens door positieve gedachtes (affirmaties bijvoorbeeld) toe te laten. Zoals gezegd hangen emoties en gedachten sterk samen, dus een positieve mindset geeft altijd een positieve emotie, zoals:

Schrijf op wat je wilt manifesteren

Een andere mooie manier om te manifesteren wat je werkelijk wilt vanuit je kern, is het opschrijven ervan. Maak een lijst met je diepste verlangens en wensen, en bekijk en voel deze elke dag opnieuw. Zo zul je jezelf programmeren met:

  • Wat je écht wilt zijn
  • Hoe je echt wilt denken
  • Hoe je je wilt voelen
Manifesteren

Verlangens manifesteren

Uiteindelijk zul je merken dat je verlangens waarheid worden. Ook het herhalen en herbeleven van positieve gedachten en bijbehorende emoties, zijn mooie tools om je te manifesteren. Net als het maken van een mood board, een goede gronding, het inzetten van affirmaties en loslaten van negatieve gedachten.

In tien stappen een heldere levensmissie

Gratis e-book in 10 stappen een heldere levensmissie

Wil jij je herinneren wat je écht verlangt, om dit vervolgens te manifesteren? Download dit e-book om je levensmissie te herinneren in tien stappen.

E-book downloaden

Weerstand loslaten bij manifesteren

En tot slot: laat je weerstand los! Weerstand kan een gevolg zijn van angst, angst voor het onbekende bijvoorbeeld. Als je iets heel graag wilt, kan het tegelijkertijd ook heel spannend zijn om dat te uiten. Laat die spanning je niet ontmoedigen, maar zie het als een positief teken. Als je het niet spannend vond, ging het je waarschijnlijk ook niet zo aan het hart. Laat de spanning dus los en zet hem om in gezonde opwinding, dan ga je met gemak moeiteloos manifesteren waar je naar verlangt!

Bij ZoMa Opleidingen verzorgen we de opleiding tot holistisch therapeut en verschillende Reiki-cursussen. Manifesteren komt uitgebreid aan bod, zowel in de opleidingen als in de cursussen. Zin om een keer een gratis proefles te volgen? Dat kan. Kijk snel welke proefles je leuk vindt!