Energetische koorden: wat kun je doen als je hier last van hebt?

Als je andere mensen ontmoet, ooit ontmoet hebt of alleen aan ze denkt, dan is er al sprake van een energetische verbinding. Het ontstaan van zo’n verbinding, ofwel een koord, gebeurt meestal onbewust, al weten we allemaal dat het hebben van de band met ouders, boezemvrienden en naasten een gegeven is. Het kan echter ook heel goed zijn dat je energetische banden hebt met mensen (of dieren) waar je je helemaal niet bewust van bent, of waarvan je denkt dat je helemaal niets met ze hebt.

Het leggen van energetische verbindingen is een natuurlijk proces. Met deze verbindingen wisselen we energie uit, waarmee je jezelf (en anderen) voedt. Zolang die energie positief is en bijdraagt aan je geluk en gezondheid, kun je dus spreken van gezonde voeding, een gezonde energetische verbinding. Denk bijvoorbeeld aan liefde die je wederzijds voelt met je partner, het vertrouwen dat je voelt bij die ene collega of de fijne herinneringen aan je opa. Maar wat als die energie-uitwisseling negatief of belastend is?

De invloed van de energie

De energie die door de energetische koorden wordt doorgegeven, kan wanneer ze negatief geladen is, invloed hebben op je gezondheid. Heb je weleens last van onverklaarbare pijn of druk op je schouders, of steeds terugkerende vermoeidheid of hoofdpijn en kun je niet ontdekken waar dit vandaan komt? Dan is er een kans dat je een negatieve verbinding hebt met iemand. En dat je je helemaal niet bewust bent van het bestaan van deze ongezonde verbindingen is ook groot. Soms worden energetische koorden namelijk aangelegd, zonder dat je daar zelf toestemming voor hebt gegeven. Verhalen, mentale gesteldheid, gedachten en gevoelens van anderen worden via de energetische verbinding naar jou gestuurd en wanneer je hier in meegaat, zal je lichaam je signalen gaan geven. Je kunt je dus enorm gelukkig voelen door een energetische verbinding, maar je kunt er ook last van hebben. En dat laatste is iets waar je zelf iets aan kunt.

Reacties van je lichaam

Je lichaam reageert fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch op deze ongezonde verbindingen. Zo kun je bijvoorbeeld pijn, verdriet, angst, somberheid en uitputting ervaren. Negeer zulke signalen niet; als je ze negeert, stuur je dit als energie terug in de verbinding, waardoor ze nog sterker terug kunnen komen. Omarm deze signalen en probeer te doorvoelen waar ze vandaan komen. Als je weet dat je klachten door een ongezond energetisch koord veroorzaakt worden, dan kun je deze zuiveren of verbreken.

Verbreken of zuiveren van energetische koorden

Een energetische verbinding verbreken heb je vast al eens gedaan; misschien zonder je daar bewust van te zijn. Bij het beëindigen van een vriendschap of relatie, het afscheid nemen van een collega of zelfs van baan wisselen kan sprake zijn van de energetische verbinding verbreken. Vaak denken we bij het beëindigen van een relatie of vriendschap aan dingen die voorafgegaan zijn voor je dit besluit nam. Ruzies, onvrede, het van één kant komen van de vriendschap, het ontbreken van de voor jou nodige gevoelens: allemaal energie die via de koorden heen en weer wordt gestuurd. Maar het kan ook heel goed zijn dat degene van wie je die negatieve energie ontvangt, zich hier helemaal niet bewust van is. Het is dan heel fijn om te weten dat je een energetisch koord op een zachte en liefdevolle wijze kunt verbreken, zuiveren of op een andere vasthouden zodat het voor jou wel goed voelt. Dat alles kan zonder de ander pijn of verdriet te doen. Dit doe je puur vanuit jezelf, vanuit je bewustzijn en je hart. Neem daarvoor de tijd en kies een plekje uit waar je niet afgeleid wordt. Neem plaats op een stoel, of op je bed, met je voeten plat op de grond. Volg dan de volgende stappen, die je helpen om de negatieve verbinding te verbreken, te zuiveren of, wanneer je niet helemaal wilt loslaten, op een andere manier vast te houden.

Heb je nog niet zoveel ervaring met meditatie of visualisatie en wil je hier graag bij begeleid worden? Beluister dan deze podcast, waarin Marjolein Berendsen je door de verschillende stappen heen helpt:

1. Maak verbinding met je hart, je diepste gevoel

Dit kun je doen door je ogen te sluiten en je beide handen op de plek van je hart te plaatsen. Focus je op die plek en laat je gedachten los. Je voelt nu misschien warmte of tintelingen.

2. Je lichaam scannen

Probeer nu eens te onderzoeken waar in je lijf de pijn, emotie of uitputting zit. Je kunt in gedachten je hele lichaam scannen, vanaf je kruin tot aan je voeten. Neem hiervoor gerust de tijd, wanneer je voelt dat je afdwaalt kun je opnieuw beginnen met stap 1. Wanneer je op een plek in je lijf komt waar je iets voelt, of dat nu echt pijn is of een sensatie als trilling, kou of prikkels, dan leg je je handen op die plek.

3. Visualiseer het energetische koord

Focus je op de plek waar je handen nu liggen. Visualiseer het energetische koord of de persoon met wie je deze verbinding hebt (als je dat weet): je stelt je voor hoe het koord eruitziet. Wanneer je dit voor ogen hebt, mag je voelen wat het met je doet. Probeer deze gevoelens ook echt toe te laten; dit staat je toe om ook echt los te laten. Accepteer en omarm wat je ervaart. Probeer te ontdekken of je het echt helemaal wilt loslaten of de verbinding wilt schoonmaken.

4. Loslaten van de verbinding

Als dit lukt, mag je de verbinding gaan veranderen op de manier die je hierboven hebt ontdekt. Doe dit vanuit zuivere intenties; boosheid, irritatie of rancune dragen niet bij aan zuiverheid en gezondheid. Realiseer je dat dit ook weer bij de ander terechtkomt. Wees dus liefdevol! Stel je nu een manier voor om de verbinding te verbreken, zuiveren of de manier waarop de verbinding wordt vastgehouden, te veranderen. Verbreken kun je doen met een denkbeeldige schaar die het koord doorknipt, loslaten door bijvoorbeeld een ballon te visualiseren waar je het koord in doet, en vervolgens weg laat voeren met de wind. Als je de verbinding wilt zuiveren, dan kun je bijvoorbeeld visualiseren dat je helder en stralend licht, vervuld van liefde, door het koord stuurt. Heen en terug, net zolang tot de verbinding is geschoond.

5. Wees liefdevol en dankbaar

Het is voor zowel jouzelf als degene aan de andere zijde van de verbinding, heel waardevol om het hele proces vanuit liefde en dankbaarheid te doorlopen. Je mag de verbinding, of de persoon, bedanken voor de bijdragen en de lessen die je hebt geleerd. Neem liefdevol afscheid van het energetische koord, knip het door, maak het schoon of laat het los met bijvoorbeeld de intentie ‘vanuit liefde verbreek/zuiver ik dit koord’.

Wanneer je voelt dat er nog meer nodig is, dan kun je alle stappen nog eens herhalen, direct of op een ander moment.

Positieve energie

Het energetische koord is nu schoon, losgelaten of volledig verbroken. Je kunt dit voelen doordat je een bepaalde verlichting in je hoofd voelt, een prettige warmte ervaart in je lijf of zelfs dat je pijnlijke plek weg is. Ook kun je je direct een stuk minder vermoeid voelen.
Vanuit dankbaarheid en liefde omgaan met je energetische verbindingen, levert positieve energie op en dat heb je nodig om je gezond en gelukkig te voelen. Zonder afbreuk te doen aan de gevoelens van de ander, licht en liefdevol.

Wil jij ook leven vanuit liefdevol bewustzijn, ontdekken wie je werkelijk bent en waar je écht gelukkig van wordt? Al je patronen, overtuigingen, gedachtes, emoties en (oude) pijnen leren accepteren en omarmen, zodat je kunt leven vanuit de flow? Volg dan de online cursus Spiritueel Ontwaken bij ZoMa Opleidingen. Kijk hier voor meer info en aanmelden: online cursus Spiritueel Ontwaken.

Dit artikel is geschreven door Marjolein Berendsen voor Inspirerend Leven.