Home / Blog / Kwetsbaarheid en veiligheid

Kwetsbaarheid en veiligheid

In de reis van zelfontwikkeling en spirituele groei zijn de begrippen kwetsbaarheid en veiligheid belangrijke thema’s. Deze twee begrippen weven zich namelijk door de vezels van ons zijn en begeleiden ons op de weg naar innerlijke transformatie. We duiken in de essentie kwetsbaarheid en veiligheid. Hoe verbinden deze twee concepten met elkaar?

Kwetsbaarheid

In onze Westerse maatschappij wordt kwetsbaarheid vaak ten onrechte gezien als een zwakte. Want wie zich kwetsbaar opstelt zou een ‘mietje’ zijn. In spirituele context daarentegen is kwetsbaarheud juist een teken van moed.

Jezelf durven openstellen, je waarheid te delen en je diepste verlangens en angsten op tafel leggen, vereisen heel wat moed. Kwetsbaar zijn is immers niet makkelijk; wie zich blootgeeft, kan gekwetst worden. Dát aandurven gaan, is daarom per definitie geen teken van zwakte, maar eerder een teken van kracht en authenticiteit.

Wanneer je jezelf toestaat om kwetsbaar te kunnen zijn, ontstaat er vanzelf ruimte om te kunnen groeien. Juist wanneer je kwetsbaar durft te zijn en jezelf durft te laten zien, wordt het makkelijker om een connectie te maken met anderen en jezelf. Het opent de deuren naar empathie, begrip en liefde, zowel voor anderen als voor jezelf.

Kwetsbaarheid en veiligheid

Veiligheid

Naast het begrip kwetsbaarheid staat het begrip veiligheid. Hoewel je ook kwetsbaar kunt zijn zonder een gevoel van veiligheid te ervaren, is veiligheid de manier om kwetsbaarheid uit te lokken. Wanneer je je veilig voelt bij iemand, wordt het immers makkerlijker om je kwetsbaar op te stellen. Bovendien creëer je een veilige omgeving door zélf kwetsbaar te zijn.

Wat betekent veiligheid?

Veiligheid in de spirituele zin betekent dat je jezelf toestemming kunt geven om te zijn wie je bent zonder angst voor afwijzing.

Zelfliefde is als een magisch kussen dat die kwetsbare delen ondersteunt. Het gaat om de erkenning dat we waardig zijn, dat onze emoties en ervaringen er mogen zijn. Wanneer je jezelf toestaat om veilig te zijn, kun je pas écht de diepten van je zijn onderzoeken zonder de last te hebben van oordelen over jezelf. Je voelt dan oprechte compassie voor jezelf, in welke situatie je je ook bevindt.

Overgave

De ontmoeting tussen kwetsbaarheid en veiligheid vraagt om overgave. Het is de plek waarin je jezelf overgeeft aan het proces van persoonlijke groei, wetende dat dat pad niet altijd makkelijker is. Kwetsbaarheid vraagt daarom om overgave voor de situatie (met alle moeilijke gevoelens en emoties van dien), terwijl veiligheid juist uitnodigt om jezelf over te geven aan de liefdevolle acceptatie van jezelf.

Weet dat het oké is om niet altijd alle antwoorden te hebben, om niet perfect te zijn. Het is een uitnodiging om jezelf te omarmen met al je imperfecties van dien. Overgave in deze dans betekent óók het loslaten van de behoefte aan perfectie en juist het omarmen van jouw authentieke zelf.

De kracht van delen en verbinding

Kwetsbaarheid en veiligheid versterken elkaar wanneer er verbinding is. Wanneer we ons openstellen voor anderen, is het veilig om niet alleen geluk te delen, maar ook pijnlijke momenten. Het zorgt voor meer begrip en empathie. Het is een herinnering dat we niet alleen zijn in deze reis.

In verbinding met anderen vinden we immers een veilige haven waarin we kunnen rusten en ons gesteund kunnen voelen. Het is de geruststellende wetenschap dat je gezien en gehoord wordt, niet om wie we proberen te zijn, maar om wie we werkelijk zijn.

Het ontmaskeren van illusies

Kwetsbaar zijn moedigt ons vaak aan aan om eventuele maskers af te doen, de illusie van perfectie te doorbreken en ons pure zelf te omarmen. Pas dan ontdekken we dat veiligheid niet afhankelijk iemand proberen te zijn wie we niet zijn, maar door het omarmen van onze echtheid.

Het kan best spannend zijn om je maskers af te doen, we hebben deze immers gecreëerd om onszelf te beschermen tegen de buitenwereld. Bijvoorbeeld door te pleasen of juist erg hard te zijn. Maar juist in het ontmaskeren ontstaat er een ruimte waarin we helemaal onszelf kunnen zijn voor wie we écht zijn.

Spirituele groei is een eindeloze reis

De dans van kwetsbaarheid en veiligheid is bepaald geen recht pad, maar een eindeloze reis van zelfontdekking. Het is daarom belangrijk om geduldig en mild te zijn naar jezelf en anderen in deze reis.

Spirituele groei gaat niet om het bereiken van perfectie of verlichting, maar om het omarmen van de imperfectie. Inclusief de donkerste hoeken van ons zijn.

Door kwetsbaar te zijn en veiligheid te waarbogen, komen we tot de ware essentie van zelfliefde en groei. Het zorgt voor een veel intiemere relatie met jezelf, waarin je durft te zijn wie je werkelijk bent. Hoe mooi is dat?

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog