Home / Publicaties / ‘Help, mijn partner is niet spiritueel!’

‘Help, mijn partner is niet spiritueel!’

Je durft bij hem/haar helemaal jezelf te zijn, jullie lachen samen, communiceren goed en ook onder de dekens blijken jullie de perfecte match. Je weet het zeker: dit is jouw soulmate. Er is alleen één probleem… Je partner is niet spiritueel. Betekent dat dat jullie relatie gedoemd is te mislukken? Gelukkig niet.

We delen 6 tips hoe je kunt handelen als jij (veel) met spiritualiteit bezig is, maar je lover niet.

Wat als je partner niet spiritueel is?

Je relatie kan aan alle kanten fijn voelen, maar als jullie op één vlak echt verschillend zijn, kan dat je onzeker maken. Zeker als het gaat om een onderwerp als spiritualiteit. Jij probeert misschien te leven vanuit jouw eigen zijn en essentie, terwijl jouw partner zich hier nooit mee bezighoudt. Gelukkig hoeft dit helemaal niet het einde van jullie relatie te betekenen. Sterker nog, als je er bewust mee omgaat – en jullie basis sterk is – dan kan de tegenstelling zelfs een toegevoegde waarde zijn.

 1. Benut jouw omgeving als leerschool

Je eerste reactie bij een confrontatie is misschien ‘waarom heb ík dat nu weer?’. Maar je zou er ook anders naar kunnen kijken. Als je je bedenkt dat alle situaties – ook de minder prettige – vóór je Partner niet spiritueelzijn en niet tegen je, dan kun je elke uitdaging zien als een les. Je komt het tegen om er iets van te kunnen leren; het leven houdt je een spiegel voor. Je partner is niet op je pad gekomen om aan jouw ideale plaatje te voldoen. Wel onder andere om nieuwe dingen over jezelf te leren. Probeer hiervoor open te staan en je zult zien dat elk punt waarop jullie verschillen een les in zich verscholen heeft. Wat kun je leren van hoe hij/zij in het leven staat? Wat brengt dat hem/haar, wat jij wellicht nog mist?

 1. Laat jouw partner vrij

Je bent misschien geneigd om je partner mee te nemen in hoe jij de dingen ziet. Door bijvoorbeeld een spirituele ervaring te delen of door je partner uit te nodigen om samen iets spiritueels te ondernemen. Hierover vertellen is natuurlijk prima, maar waak ervoor dat je niets opdringt. Je partner volgt zijn/haar eigen pad en is geheel vrij om te kiezen hoe hij/zij dat invult. Heb je er moeite mee om dit te accepteren, vraag je dan af hoe jij zelf benaderd wil worden over iets waarbij je van denkwijze verschilt. Hoe vrijblijvender, hoe fijner, toch? Wie weet verbaast je partner jou een keer met een spirituele uiting. En gebeurt dit spontaan, dan is dit voor jullie beiden meer waard dan wanneer het is opgedrongen. Geef je partner voor wat je zelf wil ontvangen: complimenten, liefde, respect, erkenning en bevestiging.

 1. Volg jouw eigen pad

Andersom geldt dat jij geen concessies moet doen om maar beter bij je partner aan te sluiten. Jij bent immers net zo vrij om jouw levenspad te volgen zoals je wilt. Of dit nu betekent dat je elke dag tijd neemt om te mediteren, of elke week met smudge sticks door het huis loopt voor een reinigingsritueel. Blijf lekker jezelf en vertrouw erop dat als jouw partner echt van je houdt, hij/zij je zal accepteren zoals je bent.

 1. Bewaak het wederzijdse respectSpiritueel

Probeer te allen tijde elkaars levensinstelling te respecteren. Al ben je nog zo overtuigd van jouw eigen manier van leven, waak ervoor dat je niet neerkijkt op die van je partner. Tegelijkertijd mag je van hem/haar verwachten dat jouw zienswijze gerespecteerd wordt. Stuit je op onbegrip als je tijd wil maken voor jouw spirituele zoektocht? Merk je dat er vervelende opmerkingen over worden gemaakt? Voel je je niet serieus genomen? Ga hierover in gesprek. Luister goed naar elkaar, weet dat jullie gelijkwaardig zijn en kom waar nodig voor jezelf op.

 1. Blijf jullie relatie voeden

We zijn in relaties vaak geneigd om te focussen op onderlinge verschillen. Blijf je echter ook bewust van wat jullie tot zo’n ontzettend leuk stel maakt. Jullie zijn niet voor niets bij elkaar. Wat verbindt jullie? Waar blinken jullie als koppel in uit? Houd hier aandacht voor en blijf dingen doen die bevestigend en verstevigend werken voor jullie connectie. En vergeet natuurlijk niet om hier volop van te genieten.

 1. Stel jezelf de nodige vragen

Blijf je er ondanks alles tegenaan lopen dat je partner niet spiritueel is ingesteld? Vraag je dan af of jullie elkaar wel voldoende accepteren. Is dit niet het geval en lukt dat ook niet? Dan houden jullie elkaar tegen in jullie persoonlijke ontwikkeling en kan het beter zijn om elkaar los te laten. Is er wel acceptatie, maar mis je alsnog het kunnen delen van jouw spiritualiteit? Kijk dan eens of je je ei kwijt kunt bij vrienden, of sluit je bijvoorbeeld aan bij een meditatiegroep in de buurt.

Partner niet spiritueelHet kan echter interessant zijn om je, voordat je conclusies trekt, af te vragen wat spiritualiteit precies voor jullie betekent. Zoals verschillende religies in de basis eenzelfde boodschap in zich dragen, zo zouden jullie meer op elkaar kunnen lijken dan in eerste instantie gedacht. Misschien geven jullie slechts andere woorden en uitingen aan wensen, behoeften en denkwijzen. Dit hoeft niet te betekenen dat jullie volledig haaks op elkaar staan. Zo kan ’leven in het nu’ voor jou betekenen dat je meditatie en mindfulness beoefent, terwijl het voor je partner een biertje op het terras betekent. Het uit zich wel anders, maar jullie intentie is hetzelfde. Mooi toch?

Als je het een beetje creatief aanpakt, kunnen jullie allebei je eigen pad volgen en er toch met z’n tweetjes van genieten. Bijvoorbeeld samen op een terras, je partner genietend van een drankje en jij van een meditatie. Proost!

Dit artikel is geschreven door Marjolein Berendsen voor Bedrock.

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog