Home / Publicaties / Hoe laat je een positieve voetafdruk achter op aarde?

Hoe laat je een positieve voetafdruk achter op aarde?

We zijn allemaal op zoek naar zingeving, een manier om ons leven écht betekenis te geven. Als spiritueel persoon ben je vaak op zoek naar zingeving met een hoger doel en wil je misschien een positieve voetafdruk achterlaten op de wereld, mensen helpen en vooral inspireren. Maar hoe doe je dat? Marjolein Berendsen, oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen, geeft antwoord op die vraag.

Ga op zoek naar je levensdoel

We hebben allemaal een persoonlijk levensdoel, en dat doel is voor iedereen anders. Misschien zijn er momenten waarop je denkt dat je leven doelloos is. Dat is menselijk, iedereen heeft weleens zo’n moment. Dat wil niet zeggen dat je leven geen doel heeft, maar eerder dat je je doel nog niet gevonden hebt. Als je een positieve voetafdruk op de wereld wilt achterlaten, dan is het belangrijk dat je op zoek gaat naar dat doel. Heb je je doel al gevonden? Dan is het belangrijk dat je vanaf nu elke beslissing hierop afstemt. Ben je nog steeds op zoek? Dan kunnen onderstaande tips je misschien op weg helpen.

Spendeer tijd met jezelf

Alleen door jezelf door en door te leren kennen, kan je ontdekken wat je doel is. Jezelf leren kennen doe je door voldoende tijd voor jezelf te nemen. Wees niet bang om alleen te zijn, maar geniet van momenten van rust. Rust is ideaal om contact te maken met je hogere zelf. Je zult daardoor bewuster en intuïtiever leren leven en dat zal je al heel wat vooruit helpen. Probeer nieuwe dingen uit, daardoor zal je nieuwe kanten van jezelf leren ontdekken. Wees niet bang om dingen uit te proberen die je op het eerste gezicht misschien minder liggen of waarvan je denkt dat je er geen talent voor hebt. Je zal verschieten van wat je zelf kan! Door veel nieuwe dingen te proberen, ontdek je je talent en waar je talent en passie liggen, ligt je doel.

Leef bewust

Een andere manier om je persoonlijke doel te ontdekken is door bewuster te leven. Sta stil bij de schoonheid van de dingen om je heen. Geniet op het moment en wees je bewuster van al je gedachten en emoties. Op die manier ontdek je wat jou blij maakt en ook dat is een goede indicatie voor het vinden van jouw levensdoel.

Sta in verbinding

Als je iets wilt betekenen voor anderen, dan is het niet enkel belangrijk om jezelf goed te kennen, maar ook om in verbinding te staan met de natuur, je hogere zelf en de anderen om je heen. Verbind je hoofd met je hart, luister naar je intuïtie en wees liefdevol en meelevend in je contact met anderen. Het gevoel van eenheid zal je motiveren om een positieve voetafdruk achter te laten. Zo zal je altijd herinnerd worden met een glimlach. En nog belangrijker: je zal mensen blijven inspireren, ook als je er niet meer bent.

Help anderen

Een positieve voetafdruk maak je niet zomaar. Het is erg belangrijk om in verbinding te staan en om je persoonlijke doel na te streven, maar het is nét zo belangrijk om zoveel mogelijk klaar te staan voor anderen. Als je goed rond je kijkt en écht goed kijkt, dan zal je zien dat je hier en daar een klein lichtsterretje kunt zijn door iemand te helpen die het moeilijk heeft. Je hoeft niet altijd veel te doen. Een klein gebaar kan al wonderen verrichten: helpen met het inladen van boodschappen, troost bieden of gewoon een simpele glimlach, dit zijn allemaal gebaren die meer indruk op anderen maken dan je denkt. Door regelmatig een handje te helpen, laat je positieve herinneringen na en vaak zijn dit de herinneringen die lang blijven nazinderen.

Mensen die geholpen worden zijn ook meer geneigd om anderen te helpen, omdat ze weten hoe belangrijk een beetje hulp kan zijn. Door af en toe hulp te bieden zorg je dus niet alleen voor een positieve voetafdruk, maar ook voor de verspreiding van liefde. Iets mooiers kan je niet achterlaten op de wereld!

Handel vanuit liefde

Er zijn heel wat verschillende type mensen. Sommige zijn meegaand, lief en bezorgd, terwijl anderen roekeloos, onverschillig en een beetje ruw zijn. Dat is oké, verschillen moeten er zijn, maar het is wel menselijk als je niet met iedereen even goed kunt opschieten. Dat hoeft ook niet. Het is alleen belangrijk dat je negatieve emoties zoveel mogelijk achterwege laat. Koester niet te lang wrok, wees niet te haatdragend of jaloers, want dit zorgt alleen voor een negatieve voetafdruk. Daarnaast is negativiteit ook funest voor jouw gezondheid, zowel lichamelijk als spiritueel. Negatieve emoties horen bij het leven, maar probeer ze te kaderen.

Probeer de dingen vanuit het perspectief van anderen te zien en probeer zoveel mogelijk te handelen vanuit liefde en respect. Het is niet alleen belangrijk om lief te zijn voor anderen, maar ook voor het milieu, de dieren en jezelf. Door je liefde te verspreiden laat je niet alleen een positieve voetdruk op de wereld achter, maar je zal zelf ook veel gelukkiger zijn.

Durf!

Een positieve voetafdruk laat je pas achter als je durft. Het komt maar al te vaak voor dat er iemand een prachtig idee heeft om de wereld een stukje beter te maken, maar het enkel bij een idee blijft, omdat de durf ontbreekt. Dat is erg jammer, want een simpel idee kan een grote impact hebben op de wereld en de mensheid. Stel je voor dat grote schrijvers ons nooit geïnspireerd hadden of dat wetenschappers nooit bepaalde medicijnen ontdekt zouden hebben. Hoe zou de wereld er dan uitzien? Goede ideeën zijn belangrijk, maar ze zijn niets zonder de uitvoering. De mens is van nature een gewoontedier, waardoor we vaak bang zijn om risico’s te nemen en angstig zijn voor de bijkomende veranderingen. Maar veranderingen houden de wereld draaiende.

Als je dus écht een verschil wilt maken in de wereld, dan is het belangrijk dat je jezelf blijft uitdagen. Dat je je idee tot uitvoering durft te brengen, hoe moeilijk het ook lijkt. Onthoud dit: je hebt meer spijt van de dingen die je niet gedaan hebt, dan van de dingen die je wel gedaan hebt. Soms is het dus goed om niet teveel na te denken over hoe moeilijk iets is en er gewoon voor te gaan!

Dit artikel is geschreven door Marjolein Berendsen voor Bedrock.

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog