Holistisch voeden: zo doe je dat

Een gezond lichaam, dan denk je al snel aan gezond eten en bewegen. En dat is helemaal niet verkeerd, want je fysieke lichaam heeft goede voeding nodig om gezond te kunnen functioneren. Maar realiseer je je, dat je ook je gedachten, je wensen, je gevoelens en behoeftes voedt? Dat je met de juiste voeding voor elk afzonderlijk niveau, je lichaam als geheel in balans kunt brengen? Holistische voeding is veel meer dan wat je eet en drinkt: het is alles wat je opneemt vanuit jezelf en je omgeving.

Evenwichtig leven

Jezelf holistisch voeden is dus iets wat je eigenlijk onbewust al doet. Het is alleen de vraag welke voeding echt nodig is. Wil je volledig gezond zijn in een lichaam dat in balans is? Dan is het tijd voor bewust voeden, waarbij je alles wat je binnenkrijgt onder de loep neemt. Bewust voeden van je holistische niveaus resulteert in een evenwichtig leven en daarmee in gezondheid en geluk.

Vijf niveaus

Een holistische benadering van je lichaam gaat uit van vijf niveaus: fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel. Al deze niveaus hangen met elkaar samen; is er een probleem op één van deze niveaus, dan is dat vaak op één of meer van de andere niveaus merkbaar. Een eenvoudig voorbeeld: je eet gezond en je gaat regelmatig sporten. Toch voel je je niet happy. Je hebt vaak last van een stijve nek en je gedachten zeggen je dat je niet genoeg doet voor anderen. Je raakt sneller geïrriteerd en bent vaak moe.

Je kunt dan lichamelijk nog zo gezond zijn, maar tegelijkertijd mentaal of emotioneel niet goed in je vel zitten.is het stress die je pijnlijke nek veroorzaakt, en een gebrek aan zelfvertrouwen dat zorgt dat je negatieve gedachtes hebt? De energie die je geeft aan je omgeving die ervoor zorgt dat je moe wordt en daardoor sneller geïrriteerd?

Holistische voeding

Welke voeding hoort nu bij welk niveau? Hieronder vind je enkele voorbeelden.

Fysiek: eten, drinken, beweging, sport, slaap
Mentaal: gedachtes, kennis, communicatie, informatie, social media
Emotioneel: liefde, empathie, knuffels, troost, gevoelens
Energetisch: positieve en negatieve energie, rust, ontspanning, beweging, voldoening
Spiritueel: antwoord op grote levensvragen als ‘welke verlangens heb ik en hoe maak ik ze waar? Wat is mijn levensdoel?’

Hoe dan?

Wil je jezelf op een bewuste wijze holistisch voeden, dan is het inzetten van je intuïtie stap 1. Verbinding maken met je innerlijk en daar naar luisteren is essentieel. Want alles wat je intuïtie je vertelt, is betrouwbaar en puur. Alle soorten voeding zoals hierboven benoemd, kun je beïnvloeden. Je kunt leren welke voeding goed is voor je, op welk moment. En ook wat je niet nodig hebt en op welke manier je ze al dan niet toelaat. Als je gevoel je zegt dat je die nieuwsberichten op social media nu echt niet nodig hebt, lees ze dan ook niet. En als je vanuit je hart voelt dat sommige mensen je negatieve energie geven, omring je dan niet met deze mensen.

Als je wilt ontdekken wat jouw missie is op de wereld, verdiep je dan in waar jij werkelijk behoefte aan hebt. Is dat een opleiding om jezelf te ontwikkelen? Doen! Of is dat het helpen van minderbedeelden? Laat je dan niet tegenhouden door negatieve gedachtes of onzekerheid. Als jouw intuïtie je vertelt dat het goed is, dan kun je daar 100% op vertrouwen. Wanneer deze zegt dat je nu echt even pas op de plaats moet maken om tijd aan alleen jezelf te besteden.

Online cursus: doen!

Wil jij ook leren hoe je vanuit holistisch oogpunt goed voor jezelf kunt zorgen, om volledig in balans te zijn? Gezondheid en geluk ervaren vanuit een liefdevolle benadering? Alles leren over holisme, bewustwording, voeding op elk niveau en het integreren van holistisch voeden in je dagelijks leven?

Schrijf je dan in voor de online cursus Holistisch voeden. In deze vlog legt Marjolein Berendsen uit wat de cursus Holistisch voeden inhoudt:

Leef bewust, gezond en in balans: met de cursus Holistisch voeden krijg je nog meer verdieping en verbinding. Doe je mee?

Dit artikel is geschreven door Marjolein Berendsen voor Inspirerend Leven.