Home / Publicaties / Moeiteloos gelukkig zijn, is dat mogelijk?

Moeiteloos gelukkig zijn, is dat mogelijk?

Het is voor iedereen mogelijk om moeiteloos gelukkig te zijn, meent Marjolein Berendsen. Wil je het pad naar geluk bewandelen, dan moet je wél bereid zijn om alles wat je onderweg tegenkomt te voelen, te onderzoeken en te aanvaarden. Dus al je overtuigingen, gevoelens, patronen… Marjolein: “De reis naar je ware zelf is de meest waardevolle die je ooit zult maken.”

Je kunt onmogelijk compleet gelukkig zijn zónder te onderzoeken waar jouw overtuigingen, gedachten, overlevingsmechanismen en patronen vandaan komen.

Moeiteloos gelukkig zijn: het gaat om je mindset

Het is voor iedereen mogelijk om gelukkig te zijn. Sterker nog: om moeiteloos gelukkig te zijn. Moeiteloos gelukkig zijn is niet iets wat je zomaar even doet: er is een mindset voor nodig. Die mindset krijg je alleen als jij jezelf gaat leren kennen zoals je werkelijk bent. Dat kost tijd, moed, kracht, inzicht en motivatie. Maar als je écht wilt leven, voluit vanuit je werkelijke motivatie, dan is moeiteloos leven eigenlijk het mooiste wat jij jezelf én iedereen om je heen kunt geven.

Werkdruk, sociale verplichtingen, het gezinsleven dat veel energie kost – tijd voor jezelf nemen schiet er vaak bij in. Maar weet je dat juist dit laatste essentieel is om gelukkig en gezond te zijn én te blijven? Als jij goed voor jezelf zorgt, is het veel eenvoudiger om ook goed voor anderen te zorgen. Of dit nu de zorg voor je partner of kinderen betreft of de zorg voor je werkprestaties. Als jij gelukkig bent, draag je dat uit.

Liefde voelen voor alles

De weg naar het geluk toe is het hoogste doel. Want op die weg leer jij jezelf kennen: wie je werkelijk bent, zonder alle overtuigingen, overlevingsmechanismen en patronen die jij jezelf (onbewust) hebt aangeleerd gedurende je leven. Die reis, naar je ware zelf, is de meest waardevolle die je ooit zult maken. Een bewustwordingsproces waarin je leert om alles te omarmen, om dankbaar te zijn en liefde te voelen voor alles. Een proces waarin jij je diepste wensen en verlangens (weer) ontdekt en waardoor je uiteindelijk dat geluksgevoel moeiteloos en vanzelfsprekend zult ervaren.

Aanvaarden wat op je pad komt

Dit klinkt natuurlijk allemaal heel erg mooi. Maar het is wel belangrijk om je te realiseren dat je alleen moeiteloos gelukkig kunt zijn als je álles durft te aanvaarden en te voelen wat je tijdens dat bewustwordingsproces tegenkomt. Je kunt onmogelijk compleet gelukkig zijn zónder te onderzoeken waar jouw overtuigingen, gedachten, overlevingsmechanismen en patronen vandaan komen.

En dat is niet altijd even gemakkelijk. Zeker niet als jij in je leven ervaringen hebt opgedaan die een enorme impact hebben op jou als mens. Denk bijvoorbeeld aan een trauma dat is ontstaan doordat je gepest bent op school of op je werk, een ernstig ongeluk, incest of mishandeling. Dit soort ervaringen zijn niet gemakkelijk te verwerken. Ze een plekje geven, kan gepaard gaan met veel emoties die je eigenlijk niet wilt voelen.

In de boeken ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’ leer je alles over holisme, over bewustwording, liefde en moeiteloos geluk. In deze video vertelt de auteur je hier meer over:

 

Het onderzoeken van gedachten en gevoelens

Bedenk altijd dat jij gevoelens, ervaringen, gedachten en een fysiek lichaam hebt. Je bént ze niet. Dat maakt het proces misschien een klein beetje gemakkelijker, want wat je hebt, kun je loslaten. Net zoals je een broek die je bij nader inzien toch niet zo lekker vindt zitten, van de hand kunt doen. Wanneer je veel last hebt van belemmerende gedachten, gevoelens als angst, verdriet of bijvoorbeeld boosheid, dan is het tijd om te gaan onderzoeken waarom je deze gevoelens hebt. Waar komen ze vandaan, wanneer spelen ze op? En wat voor invloed hebben ze eigenlijk op de manier waarop jij leeft?

Als je eerlijk en zonder te oordelen naar jezelf kijkt, vind je het antwoord op dit soort vragen. En dan ontdek je ook dat je die gevoelens mag hebben; juist omdat je ze niet bent. Acceptatie van wie jij bent, daar horen ook je minder goede kanten bij. Net als gevoelens zijn eigenschappen dingen die je hebt en niet bent.

Dankbaarheid voelen

Je mag daarnaast ook dankbaarheid voelen. Want hoe moeilijk dat trauma en die negatieve ervaring ook zijn, je hebt er wel van geleerd. Dat leerproces ervaar je ook op de weg naar bewustwording. En dankbaarheid is een van de eenvoudigste manieren om je gelukkig te voelen. Kun jij je een moment voor de geest halen waarop je iemand bedankte voor een compliment, een cadeautje of zijn of haar inzet?

Wanneer je oprecht dankbaarheid toont, komt er positieve energie vrij, die op dat moment alles met elkaar verbindt. Dat voel je, als een vorm van geluk. En dat is een prachtig voorbeeld van moeiteloos gelukkig zijn, want dankbaar zijn vanuit een zuivere en oprechte intentie is zo ontzettend eenvoudig. Vanzelfsprekende dankbaarheid!

Leven in het nu

Natuurlijk is het niet mogelijk om continu, 24 uur per dag, gelukkig te zijn. We zijn tenslotte allemaal mensen en ieder mens heeft weleens een kort lontje of een minder zonnig humeur. En dat mag gewoon, want ook dit zijn de dingen die ons mens maken.

Maar moeiteloos gelukkig zijn kan wel en dat zul je het best ervaren als je leeft in het moment. In elk moment kun je dankbaarheid voelen voor wat er nu is. Het is daarbij essentieel dat je niet oordeelt. Probeer niet te veel na te denken; laat het gewoon komen. Oefen ermee totdat het vanzelfsprekend wordt. Neem de tijd, zonder jezelf even af en schakel je gedachten zoveel mogelijk uit. Het nu is wat er is, de rest is nu niet van belang.

En wees dankbaar: voor alles wat je hebt, voor alles waar je je gelukkig door voelt. Het zonnetje dat schijnt, de gelukzalige glimlach van je kind, je slapende kat, het prachtige gezang van de vogels buiten… Hoe meer je hiermee oefent, hoe makkelijker het wordt. En hoe eenvoudiger je het gevoel van geluk kunt ervaren.

Marjolein Berendsen is auteur van de boeken ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’. Ze zijn vanaf 3 mei verkrijgbaar; vanaf 21 maart kun je ze al bestellen. Klik hier voor meer informatie!

 

 

 

 

 

 

 

Dit artikel is geschreven door Marjolein Berendsen voor Inspirerend Leven.

Anderen lazen ook

 • 15.09.2023

  De 5 kenmerken van een Spiritueel Coach

  Lees de blog
 • 14.08.2023

  Paul Vossen: Ik gaf mezelf over aan de flow van het leven

  Lees de blog
 • 09.08.2023

  Interview met Eva Alberda: Ik merkte meer synchroniciteiten in mijn leven

  Lees de blog