Kristallen voor beginners: dit is alles wat je moet weten

Kristallen zijn niet alleen super mooi om te zien, maar hebben ook een helende werking. Wat is toch het mysterie rondom edelstenen? Waarom en hoe kunnen zij helpen? En welk kristal moet je dan waarvoor gebruiken? In dit artikel leer je de basis van de kracht van kristallen.

Wanneer je een edelsteen vasthoudt, kan het zijn dat je een warm of kriebelig gevoel in je hand ervaart. Dit komt door de trilling die de steen afgeeft. Alles op aarde bestaat uit atomen en bezit een energetische vibratie. Deze vibratie wordt opgewekt door elektronen die rond de atoomkern draaien, of beter gezegd, trillen. Niets zweverigs aan dus. Wel bijzonder!

Hoe maak je gebruik van de kracht van kristallen?

Stenen werken op holistische wijze in op alles wat leeft en op alle niveaus (fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel). Elke steen en elk mineraal heeft een eigen werkzame energie. Door een steen als sieraad te dragen, komt de energie daarvan in contact met je aura en zo kan de steen jouw gezondheid beïnvloeden. Je kunt de steen ook, bijvoorbeeld tijdens een meditatie, voor je leggen of in je hand houden.

Bergkristal

Bergkristal wordt door veel culturen als een heilige steen beschouwd die het goddelijk licht symboliseert. De steen helpt bij het verminderen van verschillende lichamelijke klachten, zoals zwerende wonden, hoge bloeddruk en rugklachten. Bergkristal versterkt daarnaast je intuïtie, neemt besluiteloosheid weg, schept orde in verwarde gedachten en maakt dat je doelgericht kunt handelen.

Rozenkwarts

Rozenkwarts wordt ook wel ‘de steen van liefde’ genoemd. Op fysiek niveau werkt deze steen vooral op de maagstreek. Op mentaal niveau herstelt hij rust en evenwicht en laat hij de positieve kanten van de mens naar boven komen. Waar bergkristal in staat is om blokkades te doorbreken, geeft rozenkwarts het vermogen om losgekomen pijn, emoties en verdriet onder ogen te zien en liefdevol te aanvaarden. Dit kristal helpt je dus om negatieve energie om te buigen naar iets positiefs.

Amethist

Een amethist geeft rust en versterkt jouw meditatieve vermogen, waardoor je intuïtie de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. Deze steen versterkt het zesde chakra (dat van inzicht, verbeelding, intuïtie en innerlijke wijsheid) en het zevende chakra (dat van ons kosmische bewustzijn). Zo helpt de steen om de nieuwe inzichten en ervaringen te integreren in het dagelijks leven. Verder helpt een amethist je om te ontspannen.

Een kristal reinigen

Voordat je een edelsteen gaat gebruiken, is het belangrijk om hem eerst grondig te reinigen en vervolgens op te laden. Ook als de steen dof lijkt te worden of als er barstjes in komen, is dit een teken dat de steen gereinigd en opgeladen moet worden. Voor het reinigen bestaan verschillende manieren. In volgorde van minst naar meest grondig, kun je de steen onder andere afspoelen met koud stromend water (minstens 5 minuten), 24-48 uur op een bedje van zeezout laten liggen of minstens 24 uur in de aarde stoppen.
Wil je een edelsteen opladen? De simpelste manier daarvoor is om hem een tijdje in het maanlicht of in de zon te leggen. De volgende keer dat je een mooi sieraad of losse edelstenen koopt, weet je dus waar je op moet letten!

Dit artikel is geschreven door Marjolein Berendsen voor Girlscene.