Home / Publicaties / Laat het licht in jezelf schijnen: ervaar je eigen voorjaar

Laat het licht in jezelf schijnen: ervaar je eigen voorjaar

Oprichtster ZoMa Opleidingen legt uit wat het lengen van de dagen voor je kan betekenen

De lange, donkere wintermaanden lopen op hun eind. En al kan de winter nog best even van zich laten horen in februari (of zelfs nog in maart), de dagen worden al ietsjes langer en dat betekent meer licht. Elke week is het al zo’n tien minuten langer licht dan de week ervoor. Heel voorzichtig denken we al aan het voorjaar, ondanks dat het eigenlijk gewoon nog winter is. Maar dat het voorjaar komt is onherroepelijk!

Het is een feit dat je met zonlicht vitamine D aanmaakt, de bouwstenen voor botten, spieren en je immuunsysteem. In het voorjaar en de zomer is buiten zijn iets wat eigenlijk min of meer vanzelf gaat; vanwege het minder lekkere weer en de wat kortere dagen iets dat nu even minder vanzelfsprekend is. Het is dus helemaal niet zo gek dat je je in de wat kortere dagen, met minder daglicht en warmte, wat minder energiek, fit of zelfs wat somber voelt. Gelukkig komt daar verandering in. En die verandering kun je nu al vinden, in jezelf: alles wat in de winter in je opgeslagen ligt, ontkiemt in het voorjaar. Je ideeën, plannen en processen hebben in de afgelopen maanden alle tijd gehad om zaadjes te planten. Die zaadjes ontwikkelen zich nu: jouw voorjaar begint!

Naar buiten!

Ik nodig je met liefde uit om het voorjaar in jou nu al te laten komen. Om het licht in jou te laten lengen, net als de dagen nu. Maak dus gebruik van wat er allemaal mogelijk is nu de donkere maanden achter je liggen. Ondanks dat het misschien nog best slecht weer kan zijn en het voorjaar meteorologisch nog niet begonnen is. Elk sprankje zonlicht is er één en tussen de buien door zijn er altijd momenten waarop je in de buitenlucht kunt vertoeven. Mijn advies is om juist nu naar buiten te gaan, je daar bewust mee bezig te houden. Het voorjaar in jou mag nu gaan beginnen, want als je je goed wilt voelen helpt de natuur je daar bij. Zonder voorwaarden.

Energie opdoen

Naar buiten gaan is essentieel voor je gezondheid; fysiek, energetisch, maar ook mentaal. Je houdt door de buitenlucht niet alleen je lichamelijke conditie op peil, je krijgt er ook energie van en je wordt positief gestemd. Geen zin, minder vrolijk, weinig energie? Ga tóch naar buiten, zoek de rust op en geniet vooral van al het mooie om je heen. Voel het voorjaar in jezelf en absorbeer alle elementen die bij het buiten zijn horen: licht, lucht, aarde en water. Hiermee komt het voorjaar in jou al tot leven en ontkiemen de zaadjes die in de maanden hiervoor zijn geplant.

Het voorjaar in jou: wat betekent dat nu?

Alles wat je hierboven leest, heeft vooral betrekking op de liefde die je voor jezelf hebt. Verrassend? Als je diep bij jezelf naar binnen kijkt niet. Zelfliefde is altijd aanwezig. Het is soms alleen de kunst om het ook écht te voelen en te ervaren. Door goed voor jezelf te zorgen, aandachtig te luisteren naar wat je lichaam, je emoties, je hart je te vertellen hebben, leer je jezelf kennen. Dan leer je wat je werkelijk nodig hebt. Jouw kracht en het licht in jezelf gaan schijnen door vooral van jezelf te houden. Bekijk deze vlog om te leren wat Zelfliefde voor je kan betekenen:

 

Zoek de stilte op

Een hele mooie manier om verbinding met jezelf te maken, om je hoofd leeg te maken en echt even in het moment te zijn, is het opzoeken van de stilte. Buiten, waar je echt even weg bent uit je alledaagse omgeving, kun je de volgende oefening doen om weldadige rust en ontspanning te ervaren.

 

Een van de mooiste manieren om goed voor jezelf te zorgen, vanuit Zelfliefde:

Ga naar buiten en zoek een stil en rustgevend plekje op, bijvoorbeeld in een park, bosgebied of strand.
Maak jezelf net zo stil als dat plekje. Laat je gedachten gaan, schud ze van je af. Net zolang tot je hoofd leeg voelt en je geen belemmerende gedachten meer hebt.
Word je bewust van je ademhaling: adem de schone buitenlucht diep in, alsof het je reinigt van binnen, en blaas uit alsof het overtollige bagage is.
Kijk om je heen, neem waar en gebruik al je zintuigen om te ervaren wat er allemaal om je heen gebeurt: ruiken, proeven, voelen, zien, horen.
Zie je een struik of plant die je graag wilt aanraken? Doe dat dan, gedachteloos.
Probeer bewust te luisteren en neem de geluiden van de natuur in je op. Kwetterende vogels, kabbelend water, de wind door de bomen…
Laat alles op je in werken, in dit moment. Probeer de stilte in jezelf te voelen: je hoofd zonder gedachten, je hart dat altijd klopt, het gevoel dat al dat moois in de natuur in je oproept…

Blijf het doen en voel je happy

Deze oefening kun je zo vaak doen als je nodig vindt. Elke keer als je voelt dat je licht, lucht en aarde nodig hebt. Spoor jezelf aan wanneer je misschien minder gemotiveerd bent: roep het fijne, rustige gevoel op dat je had toen je deze oefening voor het eerst deed.

Buiten zijn, de stilte en gebruik maken van je zintuigen maakt dat je echt even stilstaat bij het moment. Andere dingen doen er even niet meer toe en je vult jezelf met rust en energie.

Je zult bij het doen van deze oefening echt gaan merken dat je meer motivatie krijgt, meer energie en je lichamelijk en mentaal fit voelt. Met andere woorden: je zorgt voor jezelf. Is dat niet wat we allemaal elke dag nodig hebben?

Dit artikel is geschreven door Marjolein Berendsen voor Bedrock.

Anderen lazen ook

 • 04.06.2024

  Marjolein over haar reis naar Bosnië

  Lees de blog
 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog