Home / Publicaties / Lijd jij ook aan Fear of missing out?

Lijd jij ook aan Fear of missing out?

Waarom naar binnen keren het antwoord is op jouw angst

Je zit voor de televisie, zappend van kanaal naar kanaal, en je voelt je eigenlijk niet zo happy. Er bekruipt je een gevoel dat je misschien ergens anders zou moeten zijn, want daar zou je in elk geval niet zo saai zijn als nu. Was het nou wel zo’n goed idee om die verjaardag af te zeggen omdat je er geen zin in had? Wat als het hartstikke leuk is en je alle nieuwtjes, laatste roddels en gezelligheid mist? Snel pak je je mobiel er bij om te kijken of er iets op Instagram, Twitter of Facebook staat.

De invloed van sociale media

Herken je dit? Grote kans dat ook jij lijdt aan de fear of missing out. Dit psychologische begrip is vrij nieuw, maar niet minder prominent aanwezig. Sinds de opkomst van sociale media hebben steeds meer mensen hier last van. Zonder dat je je er misschien bewust van bent, hebben sociale media enorm veel invloed op de manier waarop je leeft. En daarmee (helaas) ook op je ware geluk.

De druk om ergens bij te willen horen

De angst om dingen te missen is niets nieuws. Mensen willen graag ergens bij horen; is het niet bij een groep vrienden of collega’s, dan is het wel een religieuze of politieke voorkeur die zorgt dat je je bij een bepaalde groep wilt aansluiten. En daar is niets mis mee, zolang je je niet laat leiden door het nare gevoel dat je dingen mist als je een keertje niet in de groep aanwezig kunt (of wilt) zijn. Zolang je niet de neiging hebt om continu je berichten te checken omdat je anders bang bent dat je iets mist.

Steeds meer keuzes

Het is dus zowel sociale druk als sociale media, die de fear of missing out bij mensen veroorzaakt. Of in elk geval, deze angst om iets te missen steeds aanwakkert. Het feit dat we steeds vaker en steeds meer keuzes hebben, maakt het er niet gemakkelijker op om deze angst de baas te blijven. Alle opties die we hebben, maakt dat we vaak zoveel mogelijk willen in zo weinig mogelijk tijd, om overal maar aan mee te kunnen doen en niks te hoeven missen. Op de hoogte zijn van elk nieuwtje, carrière maken, je sociale leven op peil houden, je gezicht laten zien omdat dat nu eenmaal van je wordt verwacht. Wat daar de gevolgen van zijn kun je wel raden: vermoeidheid, een hoofd vol gedachten en stress. Veel stress. En waar dat weer toe kan leiden, weten we inmiddels allemaal wel. Het lijkt er steeds meer op dat we het geluk buiten onszelf aan het zoeken zijn, en dat dit een ondoordringbare must is geworden.

Vergeet jezelf niet

Wat we vergeten in alles wat we moeten doen van onszelf en niet mogen missen, is iets heel essentieels. Namelijk jij zelf. Door jezelf steeds voor het blok te zetten, steeds meer forceert om maar niets te hoeven missen, vergeet je om wie het werkelijk gaat. Geluk zit ‘m niet in zoveel mogelijk ‘erbij’ horen. Dit zit in jezelf, al vanuit je oorsprong in dit leven. Als je diep bij jezelf naar binnen kijkt, zie je wat er werkelijk toe doet. Daar zit je hart, je ziel, de werkelijke bron van je bestaan. Onvoorwaardelijke liefde, dat altijd leidt tot geluk zonder dat je er iets voor hoeft te doen, of te laten. En het is er altijd, nu, in dit moment. Dus waarom zou je het verderop zoeken?

Aandacht is groei

Aandacht besteden aan jezelf levert meer positieve gevolgen op dan aandacht besteden aan wat je allemaal mist, of niet hebt. Want het is nu eenmaal een voldongen feit, dat alles groeit waar je aandacht aan geeft. Hoe meer je bezig bent met maar niets te hoeven missen, hoe groter je angst hiervoor wordt. Mensen die hoog scoren in de fear of missing out-lijst, zijn vaak juist degenen die onzeker zijn, die ontevreden zijn met hun leven en daardoor hun geluk niet in zichzelf, maar hier buiten zoeken. Geef je daarentegen aandacht aan jezelf, bijvoorbeeld door zo nu en dan even in stilte te zijn, te mediteren of gewoonweg te genieten van de tijd die je met jezelf doorbrengt, dan zal dat geluksgevoel vanzelf de kop opsteken.

Leren hoe je een lichter en gelukkiger leven kunt krijgen? Bekijk dan deze vlog:

 

Weg met die angst!

Als je je er eenmaal van bewust bent dat je lijdt aan een vorm van fear of missing out, dan heb je de eerste stap al gezet. Bedenk dan eens hoe erg het eigenlijk echt is, dat je niet op dat ene feestje bent, of dat je dat ene bericht over de promotie van je buurmeisje net even gemist hebt omdat je in bad zat zonder je telefoon. Je hebt dan misschien wel een nieuwtje gemist, maar op dat moment zat jij heerlijk te relaxen, omgeven door warmte en volop aandacht voor jezelf. Hoe lekker voelde dat?

Je innerlijke krachtbron

Begin daarom eens met het uitzetten van je telefoon. Geef aandacht aan het moment, maak je hoofd leeg en geniet van de stilte om je heen. Wees dankbaar voor je wél hebt: je talenten, je loyaliteit, je onvoorwaardelijke liefde…. Wees dankbaar voor wie je bent! En realiseer je dat het onmogelijk is om niets te missen. Dus waarom niet gewoon blij zijn met wat je hebt? Als je de fear of missing out uit je leven wilt bannen, bedenk dan steeds dat je beter een feestje kunt missen dan het contact met jezelf. Want uiteindelijk is dát waar het om gaat: je innerlijke krachtbron. En dat ben je zelf.

Dit artikel is geschreven door Marjolein Berendsen voor Holistik.

Anderen lazen ook

 • 09.11.2023

  Een fijn nieuwe maan ritueel voor de Schorpioenenergie van 13 november

  Lees de blog
 • 03.10.2023

  Leven in het nu

  Lees de blog
 • 15.09.2023

  De 5 kenmerken van een Spiritueel Coach

  Lees de blog