Zo ga je om met prestatiedruk

Thuis zijn bij jezelf: de sleutel voor gelukkig zijn

In onze huidige maatschappij doen we dagelijks ons best om alle ballen hoog te houden. We ‘moeten’ van alles en we zijn vooral bezig om aan allerlei verwachtingen te voldoen. Presteren staat hoog in het vaandel en dat brengt veel druk met zich mee. We vergeten daardoor (te) vaak om onszelf op de eerste plaats te zetten. Om in verbinding te blijven met onze essentie, die ons feilloos vertelt wat we nu werkelijk nodig hebben om gezond en gelukkig te zijn.

Wanneer je in verbinding bent met je essentie, ben je verbonden met jezelf zoals je werkelijk bent. Je essentie is je bron van bestaan, waar je licht, liefdevol en vrij van oordelen bent; precies zoals je was toen je net op de wereld kwam. Je bent dan ‘thuis bij jezelf’. En dat is de meest pure vorm van ontspanning, rust en geluk, omdat je hier niets hoeft. Je hoeft alleen maar te Zijn, in het hier en nu.

Gevoelens negeren

Dat klinkt misschien allemaal best eenvoudig, maar dat is het niet voor iedereen. Juist door de druk die onze maatschappij én wij onszelf opleggen, zitten we veel in ons hoofd. Onze gedachten, overtuigingen en denkpatronen winnen het van ons gevoel. En daardoor verliezen we onbewust die gezonde verbinding met ons hart, het centrum van onze essentie. In je hoofd blijven zitten en gevoelens negeren of wegstoppen kan vervolgens weer leiden tot allerlei klachten en problemen.

Waar komt toch die steeds terugkerende hoofdpijn vandaan? En waarom voel je je, ondanks al je goede prestaties, tóch ongelukkig, neerslachtig of uitgeput? Er is een grote kans dat dit soort klachten ontstaan zijn doordat de verbinding met je essentie is vertroebeld of zelfs verbroken. Thuis zijn bij jezelf kan ervoor zorgen dat je je weer gelukkig en gezond voelt.

Oefenen voor bewustwording

Om de verbinding met je essentie te herstellen of te zuiveren, hoef je geen expert te zijn op spiritueel gebied, fanatiek aan de studie te gaan of je hele manier van leven omgooien. Er zijn allerlei eenvoudige oefeningen voor, die je op elk moment van de dag kunnen helpen om thuis te zijn bij jezelf. Hoe vaker je ermee oefent, hoe bewuster je wordt. Je zult signalen van je lichaam en geest sneller oppikken en naarmate jouw ervaring met de pure, fijne en rustgevende energie van jouw essentie groeit, des te eenvoudiger het je zal afgaan om die verbinding te voelen. En daarmee zullen je gezondheid en geluksbeleving steeds vaker voelbaarder zijn.

Hoe doe je dat dan?

Een hele fijne manier om de verbinding weer te voelen met je essentie, thuis bij jezelf, is mediteren. Meditatie maakt je hoofd vrij van alle denkpatronen, gedachten en overtuigingen die je niet helpen en maakt ruimte voor de zuivere stilte die in jouw essentie ligt. Neem eens tien minuten de tijd om je hoofd leeg te maken. Zet een rustgevend muziekje op, brand wat wierook en zorg dat je niet gestoord wordt. Ga lekker zitten of liggen met je ogen gesloten. Leg je handen op de plek van je hart en focus je daar op. Beeld je nu in dat je warme en rustgevende energie door je handen via je hart je lichaam in laat stromen. Blijf rustig doorademen en volg die warme energiestroom. Laat het je hoofd binnenstromen, en beeld je vervolgens in dat alle gedachten die er in je hoofd zitten, worden vervangen door die energie. Laat het je hele hoofd innemen, en zuiveren.
Wanneer je merkt dat je hoofd leeg is, ervaar je de stilte en de rust. Je mag dan langzaam je ogen weer openen.

Het hier en nu

Een andere manier om thuis te zijn bij jezelf, is Zijn in het hier en nu. Dat kun je eigenlijk op elk moment van de dag doen. Wat nu is, telt; wat is geweest kun je niet meer veranderen en wat er nog komt kun je niet weten. Dus waarom niet genieten van het moment en dankbaar zijn voor wat is? Je kunt hiermee oefenen door telkens als je je wat minder happy voelt (bijvoorbeeld doordat je gestresst bent, dingen doet die je eigenlijk niet wilt of je voelt dat je nergens energie voor hebt) een moment, herinnering, gevoel of ervaring op te roepen waar je heel erg gelukkig van werd. En focus je hierbij vooral op je gevoel. Oordeel niet, laat je gedachten los en ervaar dat gelukkige gevoel van toen je zo ontzettend genoot, onvoorwaardelijke liefde voelde of simpelweg dolgelukkig was. Wees dankbaar voor deze herinneringen en ervaringen.

Thuis blijven

Hoe vaker je hier bewust mee aan de slag gaat, hoe vaker je zulke momenten zult ervaren. Even stilstaan bij je slapende hondje, de zonsondergang die je zo mooi vindt of dat prachtige vlindertje in je tuin. Momenten die jou vullen met zuivere, positieve energie vanuit je essentie; die je de rust bieden in je drukke bestaan en waardoor je je realiseert dat gezondheid en geluk eigenlijk heel eenvoudig zijn. Zou je dan ook niet wat vaker thuis willen blijven?

Dit artikel is geschreven door Marjolein Berendsen voor Yoga International.