Reiki, a way of life

Handoplegging, heling, zelfhelend vermogen en universele levensenergie zijn allemaal termen die gelinkt zijn aan Reiki. Mikao Usui, een Japanse Zen Boeddhist, verwierf faam als de grondlegger en herontdekker van Reiki. De leer en de ideeën van Mikao Usui hebben zich sindsdien geworteld in onze huidige maatschappij en Reiki staat als een huis. Maar wat is Reiki, en werkt het ook echt?

Reiki is een eeuwenoude alternatieve geneeswijze die uitgaat van het zelfhelend vermogen van het lichaam. Door het doorgeven van energie uit het universum wordt dit vermogen gestimuleerd en kan heling of genezing optreden. Het is een pure, liefdevolle manier om je gezond en gelukkig te voelen en iedereen kan de energie doorgeven en ontvangen. Je kunt je vast nog wel die keer herinneren dat je als kind gevallen bent, en dat je vader of moeder een hand op die pijnlijke plek legde. Of al die keren dat je hoofdpijn had, en je je hand op je hoofd legde. Onbewust gaf dat verlichting en troost!

Alles is energie

Reiki is dus in feite niets meer dan het doorgeven en ontvangen van universele levensenergie. Doordat alles energie is, is het onbelemmerd doorstromen ervan onontbeerlijk voor een gezond en gelukkig leven. Een lichaam dat in balans is, is een gezond lichaam en Reiki herstelt die balans daar waar het nodig is. Je kunt het genezing noemen, of heling, of misschien ongrijpbaar.  Als je je openstelt voor Reiki, zul je de werking ervan dagelijks kunnen ervaren. Het is geen vervanger van de reguliere geneeskunde, maar wel een aanvulling er op.

Reiki beoefenen

Het doorgeven van de Reiki-energie gebeurt meestal door eenvoudige aanrakingen. Iemand die Reiki geeft, doet dit dus doorgaans door zijn of haar handen op bepaalde plekken op het lichaam te leggen. Alleen door die simpele handopleggingen wordt de energie geleid en gaat het naar die plekken in het lichaam die het nodig hebben. Ben je gespannen, onrustig of nerveus? Dan kan een Reiki behandeling je daar mee helpen. Reiki zorgt voor ontspanning doordat ze de blokkades die de onrust of nervositeit in je lichaam veroorzaken opzoekt. Vervolgens gaat je lichaam zelfhelend te werk gaat om die blokkades te verhelpen.

Initiatie

Als je Reiki wilt beoefenen, is het raadzaam een initiatie te doen bij een Reiki trainer. Een Reiki trainer heeft een gedegen opleiding gevolgd en zich alle Reiki principes eigen gemaakt. A way of life, waarbij bewustzijn, intuïtie en zelfliefde enorm ontwikkeld zijn. Door een initiatie wordt de energie die je ontvangt en doorgeeft, extra sterk. En hoe meer initiaties je doet, hoe sterker die energie wordt. De samenwerking tussen lichaam en geest is ook bij Reiki de basis. Daarom is het ook niet zo verwonderlijk dat Reiki niet alleen wordt toegepast bij fysieke gezondheidsklachten. Ook mentale en emotionele problemen kunnen met Reiki succesvol worden behandeld.

Maar werkt het ook?

Voor Reiki, net als voor vele andere alternatieve geneeswijzen is geen wetenschappelijk ‘bewijs’. Wel is er veel onderzoek naar gedaan en de praktijk wijst uit dat Reiki werkt. Misschien is het antwoord op de vraag ‘hoe?’ wat vaag omdat wij mensen alles graag met feiten willen onderbouwen. Feit is dat Reiki bewezen effectief is. Dat het ondersteunt bij allerlei psychische, mentale en fysieke klachten en dat het ontspant en verlicht. Probeer het maar eens bij jezelf, ga een Reiki cursus volgen of verwen jezelf met een Reiki behandeling. Meer onderbouwing heb je toch niet nodig?

Dit artikel is geschreven door Marjolein Berendsen voor Bedrock.