Home / Publicaties / Spiritueel ontwaken

Spiritueel ontwaken

Een reis naar liefdevol bewustzijn

De weg naar het spiritueel ontwaken is een prachtige reis, die je in contact brengt met je diepste wezen. Als je jezelf regelmatig afvraagt of er meer is in dit leven en je steeds meer behoefte hebt om je wensen en behoeftes te vervullen, dan bevind je je op het spirituele pad. In dit artikel reiken we je een aantal methodes aan om die reis te gaan maken, zodat je op weg kan om je ware talenten, wensen en behoeftes te leren kennen.

Spiritualiteit is de hoogste vorm van bewustzijn, waarin je jezelf erkent, omarmt en liefhebt om wie je bent en waarbij je volledig in balans bent met alles in en om je heen. Je bent je bewust van het feit dat alles met elkaar in verbinding staat en kunt vol liefde en zonder oordelen naar jezelf en naar anderen in het leven staan. Dankbaar zijn voor kleine dingen en genieten van het positieve wat het leven je te bieden heeft. Dit lijkt voor sommige mensen misschien onbereikbaar, maar niets is minder waar. Iedereen kan spiritueel ontwaken, als je er voor open staat om kritisch naar jezelf te kijken. Het begint allemaal met bewustwording. Stap voor stap, te beginnen met de basis.

Aarden als basis

Aarden, of ook wel gronden genoemd, is een manier om een stevige fundering voor jezelf te creëren. Als je contact maakt met de aarde, sta je letterlijk stevig op de grond en maak je al dan niet bewust gebruik van de oneindige levensenergie die vrij kan stromen; door jou en door de aarde. Een stevige basis is belangrijk voor je weg naar spiritueel ontwaken. Je krijgt een heldere geest doordat je je hoofd leegmaakt en je wordt fysiek sterker door bewust bezig te zijn met je lichaam. Hieronder vind je een eenvoudige meditatieoefening om te aarden, zodat je je basis kunt versterken:

Intuïtieve ontwikkeling

De volgende stap op weg naar spiritueel ontwaken, is het ontwikkelen van je intuïtieve vermogens. Dit zijn de vermogens waar we van nature over beschikken, maar die niet bij ieder mens in dezelfde mate zijn ontwikkeld. Bewustwording is onlosmakelijk verbonden met de ontwikkeling van die vermogens: helder zien, helder horen, helder weten, helder proeven, helder voelen en helder ruiken. En aandacht is daarbij het sleutelwoord: je bewustzijn komt op een hoger niveau als je aandacht geeft aan datgene wat gehoord, gezien, gevoeld, etc. wil worden. Als je echt wilt werken aan de ontwikkeling van je intuïtie, dan doe je dit vanuit je essentie, je diepste wezen. Met behulp van meditatie, visualisatie, ademhalingsoefeningen en helingsmethodes zoals Reiki kun je deze verbinding tot stand brengen. Luisteren naar wat je intuïtie je vertelt is essentieel; je stelt je geest open voor dingen waar je eerder misschien nog niet bewust van was. Zo kan het zijn dat je gaat ontdekken dat het helder voelen bij jou beter ontwikkeld is dan bijvoorbeeld helder proeven.

Die ontwikkeling, van welk intuïtief vermogen dan ook, vergt tijd en heel veel oefening. Een open, liefdevolle en kritische houding naar jezelf is belangrijk, omdat je juist dan kunt ontdekken welke dingen je tegenhouden of juist motiveren om datgene te bereiken wat je echt wilt. En dat gaat echt niet vanzelf: spiritueel ontwaken is een proces dat eigenlijk nooit eindigt, omdat er altijd wel weer iets nieuws te ontdekken valt.

De boodschap van de natuur

Door je intuïtie te versterken en te ontwikkelen, ben je in staat om dingen waar te nemen die een ander misschien niet ziet, hoort, voelt, ruikt of proeft. Signalen en details die je worden aangereikt vanuit de natuur zijn daar een prachtig voorbeeld van. Niet iedereen is zich bewust van de krachtige boodschappen die bepaalde natuurverschijnselen hebben. Wist je bijvoorbeeld dat de verschillende fasen van de maan je kunnen helpen in je spirituele ontwikkeling? Veel mensen ervaren bijvoorbeeld de kracht van de maanenergie wanneer het volle maan is. Slecht slapen, een boost in het energielevel of rusteloosheid zijn voorbeelden daarvan. Als je vanuit je intuïtie gaat luisteren naar wat die energie voor je kan betekenen, haal je er heel veel gezondheidsvoordelen uit voor jezelf.

Spiritueel ontwaken

Ook kleuren, dieren en materialen die je tijdens een wandeling in de natuur vindt, hebben een boodschap voor je. Voel, hoor, proef en ruik eens aan wat je voor moois vindt als je een wandeling maakt. Als je daarbij je intuïtie gebruikt, zul je ontdekken dat niets zomaar op je pad komt. Elk object, elk dier, elk geluid uit de natuur geeft je inzichten en antwoorden. Hoe je dat interpreteert, hangt af van de mate waarin je spiritueel ontwikkeld bent. Niet alleen is het ontzettend mooi om te luisteren naar je intuïtie als je iets tegenkomt in de natuur, het kan ook nog eens ontzettend leuk zijn om te onderzoeken wat de betekenis precies zou kunnen zijn. Voel je dat je er behoefte aan hebt, doe het dan gewoon. Luister naar wat je behoeftes en verlangens zijn.

Intuïtief wandelen

Om dit alles eens te ervaren raad ik je van harte aan om eens een intuïtieve wandeling te maken. Ga lekker op een rustig moment naar een gebied waar je kunt wandelen zonder gestoord te worden. Verbind je met je hart en voel waar je tijdens de wandeling graag antwoord op zou willen krijgen. Wees alert op elk geluid, elke geur en elke waarneming. Probeer dan vanuit je intuïtie te voelen wat de boodschap hiervan zou kunnen zijn. Stippel geen route uit, maar volg gewoon de weg die je intuïtie je vertelt. Geniet, ervaar en laat je inspireren!

Alles in balans

Spiritueel ontwaken

Spiritueel ontwaken betekent uiteindelijk ook dat alles in balans is. Je goede eigenschappen en je minder goede kanten, je tekortkomingen en je talenten, je behoeftes en je motivatie; je weet, als je spiritueel ontwaakt bent, dat je goed bent zoals je bent. Op een innerlijke reis als deze leer je jezelf heel goed kennen én liefhebben. De waardevolle verbinding die je met jezelf creëert, biedt vertrouwen, veiligheid en onvoorwaardelijke liefde. En daarmee kies je bewust voor een gezond en gelukkig leven, vanuit je hart!

Natuurlijk omvat spiritueel ontwaken nog veel meer en veel diepere ‘onderdelen’. In dit artikel hebben we je een aantal kleine stappen meegegeven om je op weg te helpen. Wil je diepgaande inzichten, antwoorden op vragen als ‘wie ben ik eigenlijk’ en ‘hoe kan ik mijn verlangens voeden?’, dan raden we je zeker aan om de online cursus ‘Spiritueel ontwaken’ te volgen. Lees hier alles over de inhoud en de aanmeldmogelijkheden en ga ook mee op reis om spiritueel te ontwaken: https://www.zoma-opleidingen.nl/opleidingen/online-cursus-spiritueel-ontwaken/

Dit artikel is geschreven door Marjolein Berendsen voor Inspirerend Leven.

Anderen lazen ook

 • 24.11.2022

  Je hogere zelf

  Luister de podcast
 • 15.11.2022

  Helemaal gelukkig zijn? De keuze is aan jou

  Luister de podcast
 • 01.11.2022

  Omgaan met veranderingen, ook als je je afweermechanismen kwijt bent

  Luister de podcast