Home / Publicaties / Vermoeidheid en spanning: zo help je jezelf

Vermoeidheid en spanning: zo help je jezelf

Voel  je al langere tijd dat je niet lekker in je vel zit? Het gevoel dat er ‘iets’ mis is, maar je kunt de vinger er niet op leggen? Als je steeds vaker het idee hebt dat je jezelf voorbij loopt en vermoeidheid en spanning zich in je ophopen, dan staan je gezondheid en geluk onder druk. En dan is het tijd om aan de bel te trekken.

Maar bij wie bel je dan aan? Door het grote aanbod aan coaches, therapeuten en andere hulpverleners weet je soms niet waar je moet beginnen. Hoe vind je nu de begeleiding die werkt voor jouw situatie? Wat voor aanpak past bij jou, en vooral: waar voel je je veilig genoeg om je kwetsbaar op te stellen? Na urenlang surfen over het web ben je eigenlijk nog geen stap verder gekomen. En dan vertelt je gevoel je opeens dat de eerste stap misschien wel eens gewoon bij jezelf kan liggen.

Bewustwording

Die eerste stap is het bewust worden. De onderkenning van je probleem en het feit dat je daar aan wilt werken, door te zoeken naar oplossingen. Op die manier stel jij jezelf al kwetsbaar op: naar jezelf. Als je durft te luisteren naar je gevoel, je probleem durft te onderkennen en op zoek bent naar methodes, manieren en een aanpak die bij je past, ga dan eerst eens zelf aan de slag. Want er zijn, naast een grote keus uit therapeuten en coaches, ook allerlei manieren die je zelf kunt toepassen om je gezonder en gelukkiger te voelen! Zoals deze effectief bewezen methodes:

Handoplegging

Manuele therapie, Reiki of handoplegging zijn manieren waarmee je de universele energie naar plekken in je lichaam kunt leiden. Plekken waar pijn of ongemak zit, of die uit balans zijn geraakt. Door het ontvangen en doorgeven van deze zuivere energie, wordt het zelfhelend vermogen gestimuleerd. En het mooie van deze methode is, dat iedereen het kan; universele energie is er namelijk altijd en overal. Voel bij jezelf welke plek op of in je lichaam pijnlijk of verstoord is.

Sluit je ogen en leg je handen op die plek. Verbind je met jezelf door je aandacht op je gevoel te richten en stuur zo de energie naar de plek toe die het nodig heeft. Zo lang als het nodig is houd je je handen op die plek. Voel je dat je ze ergens anders wilt plaatsen, doe dat dan. Als je luistert naar je zuiverste gevoel dan zul je merken dat de pijn of het ongemak verlicht wordt én dat je je een stuk minder gespannen gaat voelen.

Stilte en meditatie

Om rust in je hoofd te krijgen, is ontspanning essentieel. Een ontspannen geest zorgt voor een ontspannen lichaam en een algeheel gevoel van rust. Stilte is dé manier om verbinding met jezelf te maken en je bewust te worden van je lichaam en geest. Een methode hiervoor is meditatie; een eenvoudige manier om rust te vinden, los te laten wat je los wilt laten en het contact met jezelf te maken. Als je mediteert, voel je de stilte in jezelf. En zo kun je je hoofd heerlijk leeg maken, van een hoofd vol rommelige gedachten, naar een stilte waar je intens van geniet.

Een eenvoudige stilte-oefening is ook een fijne manier om rust te vinden. Maak eens een wandeling in de natuur, waarbij je op details gaat letten. Door je aandacht te richten op wat je normaal gesproken met je volle hoofd niet ziet, ervaar je een intens gevoel van rust en liefde. Wat zie je? Wat ruik je? Wat voel je? Wat hoor je? Sta stil bij de kleinste details en laat de rust van de natuur zijn werk doen. Je voelt je echt als herboren!

Volg een gratis proefles Rust in je hoofd! Ervaar hoe je jezelf en anderen kunt helpen, hoe je rustgevende methodes in de praktijk brengt en creëer rust in je hoofd. In deze gratis proefles maak je kennis met de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

Intenties en affirmaties

De kracht van je gedachten is ongekend groot. Wat je denkt, straal je uit en hoe je denkt, bepaalt voor een groot deel je gedrag. Net zo sterk als negatieve gedachten je stemming, uitstraling en gedrag bepalen, doen positieve gedachten dat ook. Dus ga je gedachten eens beluisteren en kijk eens welke je niet van dienst zijn. Draai negatieve gedachten om door te affirmeren: bekrachtig positiviteit en spreek ze uit. Ik mag er zijn, in plaats van Ik ben niets waard. Ik ben gelukkig met wie ik ben, in plaats van Het is belangrijk wat anderen van me denken.

Als je zuivere intenties toevoegt aan je gedachten, dan programmeer je jezelf met positiviteit. En positiviteit leidt tot een gezonde geest. Is jouw intentie om er vandaag een mooie dag van te maken, spreek dit dan ook gewoon uit. Doe je dit vanuit je hart, dan is de intentie altijd zuiver. En vergeet niet om aan het einde van de dag dankbaar te zijn: je dag was écht mooi!

Voeding op holistisch niveau

Als je echt inzicht en verdieping wilt in jezelf, op al je niveaus, dan is voeding het sleutelwoord. En dan niet alleen in de zin van fysiek eten en drinken, maar ook op het niveau van je gedachten en gevoelens. In deze vlog wordt voor je uiteengezet op welke manier je je kunt voeden op holistisch niveau:

Voordat je contact zoekt met een therapeut of coach om je te begeleiden, kun je zo zelf ontdekken wat bij je past of welke aanpak voor jou effectief is. En misschien kom je er wel achter dat je genoeg hebt aan zelfhulpmethodes, zoals die je zijn aangereikt in dit artikel. Je geluk en gezondheid hangen van veel factoren af, maar de meest essentiële zit echt in jezelf: jouw onvoorwaardelijke liefde. En dat is er altijd, hoe dan ook. Dit voelen, vinden en hervinden is de basis van je gezondheid en geluk. De zelfhulpmethodes kunnen je hierbij op weg helpen, maar bieden je ook een leidraad naar het vinden van een voor jou geschikte therapeut of coach. Net wat jij nodig hebt.

Dit artikel is geschreven door Marjolein Berendsen voor Inspirerend Leven

Anderen lazen ook

 • 04.06.2024

  Marjolein over haar reis naar Bosnië

  Lees de blog
 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog