Home / Algemeen / Dierencommunicatie: communiceren met dieren doe je zo

Dierencommunicatie: communiceren met dieren doe je zo

Taal: dat doe je met woorden, toch? Nee hoor! Niet alleen bestaat er natuurlijk doventaal; in de wereld van dieren, waar stilte en subtiele signalen een universele taal spreken, bestaan er allerlei verschillende en bijzondere manieren van commucireren, die óók wij ons eigen kunnen maken. Communiceren met dieren is dus heus geen utopische fantasie, maar een mogelijkheid om diepere lagen van begrip en connectie te creëren met deze bijzondere wezens op aarde. Zó werkt dierencommunicatie.

Laten we eens kijken hoe dierencommunicatie werkt en hoe we kunnen leren om met dieren te praten.

dierencommunicatie

Dierencommunicatie: hoe werkt het?

Voor mensen lijkt communicatie vaak gelijk te staan aan gesproken taal. Logisch natuurlijk, maar in de wereld van dieren is er veel meer mogelijk op het gebied van communicatie. Dieren communiceren namelijk niet via taal, maar met een breed scala aan communicatiemethoden, waaronder deze manieren van communiceren:

 1. Lichaamstaal: bewegingen, houdingen en gezichtsuitdrukkingen vertellen veel over een dier’s emoties en intenties. Een geheven staart bij een kat kan vriendschap betekenen, terwijl een dreigende houding ons waarschuwt om afstand te houden.

 2. Geluiden: van het gezang van vogels tot het gebrul van leeuwen; geluiden vormen een cruciaal onderdeel van dierencommunicatie. Elke soort heeft zijn eigen repertoire van geluiden die dienen om te waarschuwen, te lokken, te communiceren of territoria te markeren.

 3. Geuren: dieren gebruiken geurmarkeringen om hun territorium af te bakenen, partners aan te trekken of zelfs gevaar aan te geven. Deze geurcommunicatie is vaak onzichtbaar voor ons, maar speelt een essentiële rol in hun wereld.

 4. Lichaamsbewegingen: van de ritmische dansen van bijen tot de complexe choreografie van dolfijnen, bewegingen kunnen informatie overbrengen over voedsellocaties, sociale status en meer.

Dit is slechts een greep uit de manieren van hoe dieren met elkaar communiceren, want elk diersoort heeft daar zo zijn eigen manier voor. De vrouwtjes doen dat weer anders dan de mannetjes en ook is het seizoensafhankelijk hoe de communcatie van dieren verloopt.

Hoe kunnen wij als mens communiceren met dieren? Zónder het dierenwelzijn in de weg te zitten, natuurlijk.

Verbinding maken door observatie en intuïtie

Wil je met dieren praten of communiceren, dan doe je dat dus niét door gesproken taal (hoewel je honden, katten, paarden of ander dieren wel kunt aanleren om bepaalde woorden te begrijpen en daarop te reageren), maar vooral door je observatievermogen en intuïtie te trainen. Waarom? Een dier doet aan intuïtief communiceren, en dat kunnen mensen ook trainen.

Een manier om te communiceren met je eigen dieren is door aandachtig te kijken naar de manier waarop zij bewegen, reageren op omgevingsprikkels en met elkaar omgaan. Het de makkelijkste en meest effectieve manier om inzicht te krijgen in hun dierenwereld.

vrouw communiceert met paard

Subtiele signalen

De eerste stappen zet je dus door het simpelweg observeren van de subtiele signalen van je (huis)dier en af te stemmen op je eigen, intuïtieve vermogens om de boodschappen achter hun acties, geluidjes en bewegingen beter te begrijpen.

Dat maakt je natuurlijk nog niet direct een dierentolk of een dierenfluisteraar die aan telepathie doet, en dat hoeft gelukkig ook niet om als dierenliefhebber tóch te kunnen praten met dieren. Alles kan je leren, en zo ook jouw communicatie met een dier. En geloof ons: dat is een geweldige ervaring.

Luisteren met je hart en ziel

Een essentieel aspect van communicatie met dieren is door te luisteren. Niet alleen met je oren, maar met je hele zijn en aanwezigheid. Dat maakt dierencommunicatie dus eigenlijk best een spirituele beoefening. Je zult in je volle aanwezigheid bij jouw dier moeten zijn, om deze te kunnen begrijpen.

Luisteren met je hart en ziel doe je door je open te stellen voor de geluiden van de natuur, voor het fluiten van de vogeltjes en het ruisen van bladeren bijvoorbeed. Dat betekent ook dat je je meer bewust wordt van de stilte tussen de geluiden uit de natuur, waar vaak de diepere betekenis onderligt.

Luisteren naar stille geluiden van het ecosysteem

Hoewel we de geluiden van sommige dieren misschien niet altijd begrijpen, zijn ze voor hen van onschatbare waarde. Vogelgezang, walvisliederen en insectengegons hebben belangrijke boodschappen die een stuk verder gaan dan onze interpretatie daarvan.

Pas wanneer we écht proberen te luisteren met een open hart en geest, kunnen we ons afstemmen op de harmonieën van de natuur en ons bewust worden van de verschillende rollen die elk geluid speelt in het ecosysteem. Kan jij deze al horen?

Communiceren met dieren

Tips om met dieren te communiceren

Oefening baart kunst: met deze tips kun jij trainen om te communiceren met dieren:

 1. Wees respectvol en geduldig: dieren zijn net als mensen individuen met hun eigen persoonlijkheden en tempo. Benader ze altijd met respect en forceer nooit fysiek contact.

 2. Observatie: besteed tijd aan het observeren van dieren in hun natuurlijke omgeving. Let op hun bewegingen, gedragingen en interacties met andere dieren.

 3. Leer hun taal: elk dier heeft zijn eigen manier van communiceren. Bestudeer de lichaamstaal, geluiden en het gedrag.

 4. Wees ontspannen: dieren kunnen angst en spanning oppikken. Wees kalm en ontspannen wanneer je in de buurt van dieren bent. Adem rustig en beweeg langzaam om ze gerust te stellen.

 5. Gebruik non-verbale signalen: dieren reageren vaak goed op non-verbale signalen. Knipperen met je ogen, langzaam bewegen en jezelf kleiner maken kunnen signalen zijn van rust en vriendelijkheid.

 6. Stem je energie af: dieren zijn gevoelig voor energetische signalen. Probeer je energie in balans te brengen en positieve intenties uit te stralen. Dit kan voor een diepere verbinding zorgen.

 7. Stel open vragen: als je met een dier communiceert, stel dan in gedachten open vragen. Let op intuïtieve indrukken of gevoelens.

 8. Luister en wees ontvankelijk: communiceren met dieren gaat niet alleen om praten, maar ook om luisteren. Wees ontvankelijk voor de signalen die het dier naar je stuurt, zowel visueel als intuïtief.

 9. Oefen meditatie en mindfulness: meditatie en mindfulness kunnen je helpen om je geest te kalmeren en je bewustzijn te vergroten. Dit kan op je intuïtieve vermogens versterken.

 10. Wees realistisch: terwijl sommige mensen beweren telepathische communicatie met dieren te ervaren, is het belangrijk om realistisch te blijven. De sleutel is om open te staan voor een diepere verbinding, ongeacht de vorm van communicatie.

Communiceren met dieren kun je leren

In de reis naar dierencommunicatie is nieuwsgierigheid je gids en empathie je kompas. Door aandachtig te observeren, te luisteren met je hart en intuïtieve connecties te verkennen, kun je een dieper begrip en respect ontwikkelen voor het dierenrijk. Samen kunnen we de brug bouwen tussen onze verschillende talen en een harmonieuze wereld creëren waarin we samenleven in vrede en begrip.

Sta je open om het spirituele pad verder te bewandelen? De opleiding tot Spiritueel Coach kan je daarbij helpen.

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog