Home / Algemeen / Intuïtie: leer te vertrouwen op je onderbuikgevoel

Intuïtie: leer te vertrouwen op je onderbuikgevoel

Je intuïtie is de kracht in je die dingen aanvoelt zónder duidelijk te weten waarom. Het is dat stemmetje in je achterhoofd dat je waarschuwt voor gevaar of je juist laat weten wanneer iets ontzettend goed voelt, zonder dat je precies kunt uitleggen waarom. Je intuïtie die is er eigenlijk altijd en helpt je om belangrijke (en vooral: de juiste) keuzes te maken in je leven.

Hoe is het met jouw intuïtie gesteld? Hoe herken je jouw intuïtie? Hoe ga je aan de slag met je intuïtieve ontwikkeling en hoe kun je jouw intuïtie verder verbeteren? We onderzoeken de kracht van het onderbuikgevoel, het zesde zintuig ofwel ‘tekens van het universum’ en ontdekken hoe we het intuïtief vermogen kunnen vergroten. Want jazeker, dat kán. Lees maar even mee.

Waarom je intuïtie ontwikkelen belangrijk?

In het dagelijks leven vertrouwen we eigenlijk best vaak op logisch denken. We laten er allerlei feiten en analyses op los om de beste beslissingen te kunnen nemen. Zo weten we immers ‘zeker’ dat we statistisch gezien een juiste keuze maken. Want als de cijfers het zeggen, dan zal het wel kloppen, toch?

Dat valt echter te betwijfelen. Want er bestaat ook zoiets als onze intuïtie. Een belangrijke, menselijke kracht die we nog veel te vaak over het hoofd zien. Hoog tijd om onze intuïtieve kracht hoger in het vaandel te zetten.

Hoofd versus intuïtie

Het innerlijk weten

Intuïtie wordt ook wel het ‘innerlijk weten’ genoemd en kan behulpzaam zijn in verschillende situaties. Of je moet gaan voor die ene baan, het nu tijd wordt je eigen bedrijf te starten, een mooie reis wilt maken, een persoon die niet goed aanvoelt of een bijzondere plek die om jouw aandacht roept.

Jouw innerlijk weten leidt tot (intuïtieve) keuzes vanuit je hart; erg handig wanneer logica tekortschiet. Het is een zachte stem die vanuit jouw diepste zelf spreekt en je kan helpen de juiste weg te vinden, zelfs als je niet volledig begrijpt waarom.

Door een sterke verbinding te hebben met jouw onderbuikgevoel (zo wordt het ook weleens genoemd) wordt het makkelijker om belangrijke beslissingen te nemen, nieuwe relaties aan te gaan en simpelweg meer geluk te vinden.

Innerlijk kompas

Innerlijk kompas

In een samenleving waarin je wordt overspoeld met informatie en keuzemogelijkheden en het leven sneller lijkt te gaan dan ooit tevoren, is het exra waardevol om jouw intuïtie te ontwikkelen én te weten wat diep van binnen goed is voor jou.

Juist nu kan je intuïtie perfect fungeren als een innerlijke kompas dat jou de weg wijst. Hoe kun je jouw intuïtie (ofwel: instinct) ontwikkelen en meer open staan voor intuïtieve ingevingen en gevoelens?

Jouw intuïtie herkennen

Hoe weet je wanneer jouw intuïtie spreekt? Het komt vaak in subtiele aanwijzingen, zoals een gevoel in je onderbuik, een plotselinge heldere gedachte of een sterk gevoel van innerlijk weten. Door de signalen serieus te nemen en erop te vertrouwen dat ze kloppen, verstrek je daarmee vanzelf je intuïtie waardoor je ze steeds meer zal vertrouwen als waardevolle bron van wijsheid.

Aan de slag met intuïtieve ontwikkeling

Intuïtie is een natuurlijke vaardigheid die iedereen heeft. Het is eigenlijk een soort innerlijke kennis die er altijd al was en je vertelt wat je moet doen zonder dat je erover hoeft na te denken. Je voelt het gewoon. Je kunt jouw intuïtieve ontwikkeling stimuleren door te oefenen met je intuïtie. Hoe doe je dat?

Vrouw met sterke intuïtie

Intuïtieve ontwikkeling versterken

Om je intuïtieve ontwikkeling (verder) te versterken, wil je beginnen met vertragen en luisteren naar jezelf. In de waan van de dag is het makkelijk om het contact met je innerlijke zelf te verliezen. Door momenten van stilte en reflectie in te bouwen in je dag creëer je vanzelf ruimte voor je intuïtieve stem.

Je kunt daarnaast aan de slag gaat met mediteren, wandelingen in de natuur, schrijven in een dagboekje of je telefoon, laptop en televisie uitzetten. Het zijn stuk voor stuk manieren om in het nu te komen én jouw intuïtieve ontwikkeling te bevorderen.

Hoe verbeter je jouw intuïtie?

Je intuïtieve ontwikkeling bevorderen is een proces dat tijd, aandacht en oefening vergt. Daarom een paar praktische tips om je intuïtie te verbeteren:

 • Mediteer elke dag; een simpele of korte meditatie-oefening kan al helpen om je geest te kalmeren en jouw intuïtieve ontwikkeling te versterken waardoor je makkelijker gehoor kunt geven aan jouw intuïtieve gevoeles.

 • Begin een droomdagboek: het is een ideaal hulpmiddel om je intuïtieve ontwikkeling te verbeteren. Als je een droom opschrijft, zorg er dan voor dat je alle symbolen in je droom (zoals de emoties of gedachten), opschrijft. Zo geef je woorden aan jouw intuïtie.

 • Visualiseer: je kunt je intuïtieve ontwikkeling versterken door visualisatieoefeningen te doen.

Vertrouwen op je intuïtie

Naast het creëren van ruimte voor je intuïtie, is het ook belangrijk om vertrouwen te hebben in de signalen die je ontvangt. Intuïtieve ingevingen komen vaak in hele subtiele tekenen, zoals een gevoel in de buik, een plotselinge heldere gedachte of een sterk innerlijk weten.

Door deze signalen serieus te nemen en erop te vertrouwen dat het klopt, kan je jouw intuïtie versterken en leer je er vanzelf meer op te vertrouwen als waardevolle bron van wijsheid.

Wanneer luister jij naar je onderbuikgevoel?

Een andere manier om je intuïtie te ontwikkelen, is door je bewust te zijn van de momenten waarop je naar jouw onderbuikgevoel luistert en wanneer je dat niet doet. Je kent vast wel situaties waarin je intuïtie je iets probeerde te vertellen, maar dat je er niet naar luisterde en je later spijt kreeg van de keuze.

Naar je gevoelens luisteren, je bewust zijn van wanneer je intuïtie spreekt en deze vaardigheid verder ontwikkelen, is dus ontzettend waardevol in een betekenisvol leven.

Zintuigen en hun rol in intuïtie

Ook jouw zintuigen spelen een belangrijke rol bij jouw intuïtie. Zintuigen zoals zien, horen, ruiken en proeven werken als bakens om informatie uit onze omgeving te verzamelen. Zodra alle informatie is verzameld, kan ons lichaam een intuïtief signaal afgeven dat ons helpt om de wereld beter te begrijpen.

Tekens van het universum

Een onderdeel daarvan zijn tekens van het universum. Een ‘teken’ kan een vallende ster zijn tot een specifieke reeks nummers die zich blijft herhalen rond belangrijke momenten in je leven. Met die tekens krijg je een meer holistisch begrip van het leven en helpen je de juiste richting op.

Wat is intuïtief denken?

Er bestaat ook zoiets als intuïtief denken, en betekent juist niet denken. Intuïtie is immers een bewustzijnservaring die zich laat zien in allerlei plekken van je lichaam en geest.

Vrouw werkt intuïtief

Intuïtie op de werkvloer

Het cultiveren van intuïtie is echter niet alleen belangrijk op persoonlijk of emotioneel vlak, maar óók in professionele situaties. Hoe? In belangrijke, zakelijke beslissingen kan je intuïtie helpen bij het zien van kansen, het aanvoelen van markttrends, aantrekken van de juiste mensen en bij het maken van een creatieve doorbraak.

Het is heus geen vervanging voor analyses en planningen, maar zie het eerder als een waardevolle aanvulling die kan bijdragen aan het nemen van weloverwogen en succesvolle beslissingen die je bedrijf ten goede kunnen komen.

Door je intuïtie te ontwikkelen en meer te waarderen, begrijp je jezelf niet alleen beter maar ook de wereld om je heen, waardoor je een meer vervuld en authentiek leven kunt leiden. Hoog tijd om je intuïtie te omarmen en te leren vertrouwen op ons innerlijk weten.

Intuïtie als onderdeel van het leven

Eigenlijk is intuïtie een natuurlijk onderdeel van het leven en kan worden gebruikt om jezelf beter te leren kennen, te helpen  belangrijke beslissingen te nemen en de juiste richting in je leven te vinden.

Door meer aandacht te besteden aan je zintuigen en meer aandacht te hebben voor tekens van het universum, zul je steeds meer op je intuïtie kunnen vertrouwen. Door met bovenstaande tips te blijven oefenen, blijf je jouw intuïtieve ontwikkeling verder verbeteren en zul je je meer verbonden voelen met de wereld om je heen.

Luisteren naar je intuïtie: vrouwen doen het goed

Wist je dat vrouwen over het algemeen sterk in contact staan met hun intuïtie en daarom ver zijn in hun intuïtieve ontwikkeling? Zij zijn goed in het luisteren naar hun gevoel, zijn meer bewust van hun zesde zintuig en zijn over het algemeen genomen goed in staat hierop te vertrouwen én hiernaar te luisteren, waardoor zij goed intuïtief beslissingen kunnen nemen.

Natuurlijk kunnen mannen dat net zo goed, maar vrouwen staan vaak toch onbewust meer in contact met zichzelf. Het is de feminine energie die dan spreekt.

Intuïtie ontwikkelen tijdens en na een burn-out

In Nederland kampen 1 op de 6 werknemers met burn-outklachten. Een burn-out ontstaat vaak wanneer je niet goed naar jezelf luistert en je eigen grenzen niet goed aanvoelt en vaak over deze grenzen gaat. Aanvoelen wat je nodig hebt en weten wanneer iets te veel is, heeft dus alles met intuïtie en intuïtieve ontwikkeling te maken.

Leren aanvoelen wat jij diep van binnen nodig hebt, is daarom ontzettend waardevol als je wilt voorkomen dat je een burn-out krijgt. Vroege tekenen daarvan zijn: langdurige stress, overgevoelig zijn voor prikkels van buitenaf, tunnelvisies (‘maar ik moet dit project afmaken’), ververmoeidheid en overprikkeld zijn.

Vertrouw dus vaker op jouw innerlijke gevoel, luister goed naar de tekenen die jouw lichaam daarbij fysiek geeft en maak ruimte voor de betekenis van jouw instict. Benieuwd jij jouw intuïtieve ontwikkeling kunt versterken? Schrijf je in voor de opleiding tot Spiritueel Coach.

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog