Home / Algemeen / Soul retrieval: een gids voor persoonlijke heling

Soul retrieval: een gids voor persoonlijke heling

In de wereld van persoonlijke groei en spirituele genezing bestaat het fascinerende concept van ‘soul retrieval’ ofwel zielsvervulling. Deze eeuwenoude praktijk is diep geworteld in sjamanistische tradities en heeft langzaam de aandacht getrokken van mensen die op zoek zijn naar innerlijke heling, innerlijke kracht en eenheid.

Wat is soul retrieval precies, waarom is het relevant en hoe kan het de verloren delen in jezelf helpen helen?

Soul retrieval (en soul loss)

Het leven kent vroeg of laat momenten van pijn, verdriet en trauma. Dat is oké en is nu eenmaal onderdeel van mens zijn en het leven. Hoe we daarmee omgaan, is echter wel belangrijk. Ben jij iemand die het liefst emoties onderdrukt? En ze daarmee niet volledig verwerkt? Dan kunnen pijnlijke gebeurtenissen je getraumatiseerd en verward achterlaten.

Het kan als gevolg hebben dat we een deel van onze ziel verliezen (ofwel soul loss). Dat is precies waar soul retrieval om de hoek komt kijken. Het ondersteunt bij het herstellen van jouw ziel.

soul retrieval

Wat is soul retrieval?

Soul retrieval is een sjamanistische techniek (of een sjamanistische traditie) die door sjamanen wordt beoefend, maar kan ook door andere beoefenaars van alternatieve genezing worden uitgeoefend. Het idee achter soul retrieval is dat een traumatische ervaring ervoor kan zorgen dat delen van je ziel verloren gaan. Wat dat voor je ziel betekent?

Er wordt gezegd dat er door trauma een deel van jouw ziel verloren gaat, maar óók dat jouw ziel herstelt wanneer verloren zielsdelen terug komen door middel van soul retrieval. Trauma’s kunnen immers zorgen voor intense gevoelens van angst, depressie en afgescheidenheid.

Bij soul retrieval wordt er geprobeerd om die verloren zielsdelen terug te brengen, zodat we ons weer heel en compleet kunnen voelen. En vooral: dat we ons uiteindelijk werkelijk geheeld voelen.

Hoe werkt een soul retrieval-sessie?

Een soul retrieval-sessie is een spirituele vorm van een sjamanistische zienswijze waarbij een verloren zielsdeel geheeld wordt. Een sessie begint meestal met een gesprek tussen de beoefenaar en de cliënt, waarbij de beoefenaar probeert te begrijpen welk trauma de cliënt heeft meegemaakt en welke delen van de ziel mogelijk verloren zijn gegaan.

Terug naar het trauma

Het kan ook zo zijn dat er door heftige trauma’s meerdere zielsdelen verloren zijn gegaan. Tijdens een sessie kan de cliënt gevraagd worden terug te gaan naar specifieke traumatische ervaringen en te proberen te begrijpen wat er is gebeurd en hoe het hen heeft beïnvloed. Dat kan misschien een scheiding zijn geweest, maar ook wanneer je in een ongezonde relatie zit, verbroken relaties binnen het gezin of eigen volwassen leven hebt meegemaakt die hebben gezorgd voor een afgesplitst zielsdeel.

Net zoals inheemse volkeren doen, zal vanaf daar de beoefenaar beginnen met het uitvoeren van de soul retrieval, met behulp van verschillende technieken, zoals meditatie, visualisatie en sjamanistische trances.

soul loss

De effecten van een soul retrieval sessie

Het doel van zo’n sessie is innerlijke heleing en verloren gegane positieve essentie, terugbrengen. Na een sessie kan het zo zijn dat de cliënt diepgaande veranderingen ervaart. Wat je na een sessie voelt, is natuurlijk bij iedereen anders.

Van minder angstig tot lichter voelen

Sommige mensen hebben gemeld dat ze zich lichter voelen, minder angstig zijn en meer verbonden zijn met zichzelf en anderen. Anderen hebben gemeld dat ze meer inzicht hebben gekregen in de oorzaken van hun angst en depressie en dat ze nu beter in staat zijn om emoties te beheren.

Geen vervanging voor therapie

Wel is het belangrijk om te weten dat het geen vervanging is voor professionele therapie. Toch kan het ontzettend goed helpen bij het genezen van trauma’s die misschien niet volledig zijn aangepakt door het traditionele therapeutische proces.

Bovendien kan het goed worden gecombineerd met andere vormen van alternatieve therapieën, zoals acupunctuur of reiki, om eem ​​meer holistische benadering van genezing te vinden.

Persoonlijke heling 

Soul retrieval is een krachtige praktijk van persoonlijke heling dat mensen kan helpen hun verloren zielsdelen terug te vinden en zich weer heel en compleet te voelen. Hoewel het geen vervanging is voor traditionele therapie, kan het wel degelijk een effectief hulpmiddel zijn voor mensen die worstelen met trauma en emotionele pijn.

Als je overweegt om soul retrieval te proberen, doe dan altijd goed onderzoek vóór je werkt met een gekwalificeerde beoefenaar die ervaring heeft met deze sjamanistische praktijk. De opleiding tot Spiritueel Coach kan je mooi ondersteunen in het proces van jouw persoonlijke soul retrieval. 

Anderen lazen ook

 • 04.06.2024

  Marjolein over haar reis naar Bosnië

  Lees de blog
 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog