Home / Algemeen / Chakra’s: zo werk je met chakra’s (+ oefeningen)

Chakra’s: zo werk je met chakra’s (+ oefeningen)

Alles bestaat uit energie, zo óók ons lichaam. Door ons lichaam stroomt continu een subtiele, maar krachtige energie. Die levenskracht – zoals dat ook wel wordt gezien – wordt weerspiegeld in de zeven draaiende wielvormige energiecentra: de chakra’s. Deze bijzondere en eeuwenoude filosofie uit het oosten biedt een diepgaand begrip van onze eigen, innerlijke energieën en hoe ze ons welzijn beïnvloeden. Zó kun je werken met chakra’s.

Hoog tijd om in de betoverende wereld van chakra’s te duiken en te ontdekken hoe het in balans brengen ervan de sleutel kan zijn tot innerlijke balans en transformatie.

Energiewerk

Chakra’s: de poorten van energie

Chakra’s worden gezien als draaiende energiecentra die langs de wervelkolom lopen, vanaf de basis tot aan de kruin van het hoofd. Elk van de zeven hoofdchakra’s heeft zijn eigen unieke eigenschappen, kleurassociaties en invloed op specifieke aspecten van jouw welzijn.

Elke chakra staat voor een ander thema en heeft een eigen kleur:

Muladhara – wortelchakra (rood)

Het wortelchakra bevindt zich aan de basis van de wervelkolom en staat voor stabiliteit, veiligheid en het gevoel van geaard zijn.

Svadhishthana – sacraalchakra (oranje)

Het sacraalchakra, net onder je navel, wordt gelinkt aan creativiteit, passie en emotionele expressie.

Manipura – zonnevlechtchakra (geel):

De zonnevlecht, in het gebied van de maag, is verbonden met wilskracht, zelfvertrouwen en persoonlijke kracht.

Anahata – hartchakra (groen/roze)

Het hartchakra bevindt zich in het midden van de borst en vertegenwoordigt liefde, compassie en verbinding.

Vishuddha – keelchakra (blauw)

De keelchakra, gelegen bij de keel, staat voor communicatie, zelfexpressie en waarheid.

Ajna – voorhoofdchakra (indigo)

Het voorhoofdchakra wordt ook wel het derde oog genoemd. De derde oog chakra is gerelateerd aan intuïtie, inzicht en spiritueel bewustzijn.

Sahasrara – Kruinchakra (violet/wit)

Het kruinchakra bovenaan het hoofd is verbonden met spirituele verbinding, wijsheid en transcendentie.

Chakra’s in balans brengen: hoe doe je dat?

Iedere chakra speelt een vitale rol bij het in evenwicht brengen van ons lichaam en geest. Als jouw energiecentra in balans zijn, dan stroomt de levensenergie vrij door je heen, wat weer leidt tot een gevoel van welzijn en vitaliteit.

Maar wanneer jouw chakra’s uit balans raken (wat snel kan gebeuren), kan dat leiden tot fysieke, mentale of emotionele ongemakken. Daarom is het heilzaam om de balans van jouw chakra’s regelmatig te herstellen. Zo wordt het ook steeds makkelijker om naar jouw innerlijke stem te luisteren. Hoe?

Er bestaan allerlei verschillende chakra oefeningen. Je kunt deze oefeningen uitvoeren in je eentje of met een heuse chakra healer.

Oefeningen om chakra’s in balans te brengen:

Hoe herstel je de balans van jouw chakra’s? We delen een paar fijne oefeningen die je daarbij helpen:

 1. Meditatie en visualisatie: door meditatie word je je makkelijker bewust van jouw chakra’s en kan je gericht(er) werken aan het herstellen van het evenwicht ervan. Het visualiseren van de chakra’s in hun kleuren kan bijvoorbeeld helpen bij het stimuleren van hun energie. Hier bestaan specifieke meditaties voor.

 2. Chakra-gerichte yoga: bepaalde yogahoudingen en ademhalingsoefeningen kunnen specifiek gericht zijn op het activeren en in evenwicht brengen van specifieke chakra’s.

 3. Kristallen en edelstenen: het dragen van kristallen en edelstenen die geassocieerd worden met specifieke chakra’s kan helpen bij het herstellen van hun energie.

 4. Aromatherapie: het gebruik van geuren en essentiële oliën die overeenkomen met chakra’s kan een positieve invloed hebben op het evenwicht ervan.

 5. Affirmaties en intenties: het herhalen van positieve affirmaties gericht op specifieke chakra’s kan je helpen bij het herprogrammeren van negatieve patronen en het bevorderen van evenwicht van de energie in je lichaam.

Chakra-energie en de reis van spiritualiteit

Chakra’s zijn dus eigenlijk een soort raamwerk voor het begrijpen en voelen van jouw innerlijke energie, maar helpen je ook bij de reis van spiritualiteit, zelfontdekking en persoonlijke groei. Het opent immers deuren naar een dieper begrip van jezelf, jouw emoties en jouw verbinding met het universum.

Wil jij meer leren over chakra’s en hoe deze in balans te brengen? De cursus Healing kan je daarbij op weg helpen.

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog