Home / Algemeen / Werken met energie: het pad naar innerlijke transformatie

Werken met energie: het pad naar innerlijke transformatie

In de drukte van het moderne leven raken we al snel verstrikt in de dagelijkse beslommeringen en vergeten we makkelijk welke diepgaande invloed de energie om ons heen en in onszelf, heeft op ons welzijn. Het idee dat energie niet alleen een abstract begrip is, maar een tastbare kracht die ons leven op verschillende manieren diepgaand beïnvloedt, is eigenlijk dé kern van werken met energie.

We duiken dieper in op het concept van energetisch werk en hoe het je kan begeleiden op het pad van innerlijke transformatie.

De essentie van energetisch werken

Energetisch werken: waarom is het van belang voor ons welzijn en ons bewustzijn? Simpel. Energie is overal om ons heen. Het is de levenskracht die de wereld in beweging zet en is óók de kracht die in onszelf (in ons fysieke lichaam) stroomt.

In verschillende spirituele en genezingspraktijken uit verschillende culturen wordt energie erkend en bewust ingezet, zoals in de traditionele Chinese geneeskunde met het concept van Qi, of in de Indiase Ayurveda met het zogeheten ‘prana’.

Energie is dan ineens niet meer beperkt tot verschillende fysieke verschijnselen; maar strekt zich helemaal uit tot je gedachten, emoties én spirituele staat. Energie is overal.

Het werken met energie houdt eigenlijk vooral in dat je bewust aandacht besteedt aan innerlijke en externe energieën, ze leert begrijpen én leert hoe je ze kunt aansturen en transformeren. Energie kan namelijk eigenhandig in beweging gebracht worden.

Energiewerk

Het energieveld om ons heen

Of je er nu bewust van bent of niet, we hebben allemaal een energetisch veld om ons heen, ook wel een aura genoemd. Dat energieveld bevat allerlei informatie over je emoties, gedachten en fysieke gezondheid.

Jouw aura, ofwel energieveld, kan daarmee dus eigenlijk dienen als een soort weerspiegeling van je innerlijke staat. Het werken met energie gaat uiteindelijk het leren lezen en begrijpen van dit energieveld en hoe het veranderingen in ons leven kan weerspiegelen.

Energie en emoties

Ook emoties zijn een krachtige vorm van energie. Emoties beïnvloeden immers niet alleen je humeur en algehele gevoel van welzijn, maar ook je relaties, keuzes op dagelijkse basis én eigenlijk je hele levenspad. Door te leren werken met energie leer je jouw emoties begrijpen en hoe ze van invloed kunnen zijn op jouw energie. Het helpt bovendien om emotionele blokkades op te heffen en een soort gevoel van innerlijke harmonie te bereiken. Hoe mooi is dat?

Gedachten en energie

Naast emoties, zijn ook je gedachten een vorm van energie. Negatieve gedachten kunnen jouw energieveld bijvoorbeeld negatief beïnvloeden en je humeur, zelfliefde en gevoel van welzijn flink verminderen. Werken met energie gaat dus ook om het cultiveren van positieve gedachten en overtuigingen, en daarbij ook om het herkennen van destructieve denkpatronen die je onebwust tegenhouden.

Werken met energie

Spirituele groei en energie

Voor veel mensen is werken met energie een spirituele reis. Energiewerk zorgt namelijk voor een stap in de richting van diepere inzichten over jezelf, het universum en jouw eigen spirituele zijn. Energiewerk helpt om jouw verbinding met het grotere geheel te begrijpen én te versterken. Alles staat immers met elkaar in verbinding.

De voordelen van werken met energie

De voordelen van werken met energie zijn eindeloos en kunnen je leven op talloze manieren verrijken. Dit zijn een paar voordelen van energiewerk:

 1. Stressvermindering: het bewust omgaan met je eigen energie kan leiden tot ontspanning en flinke stressvermindering.

 2. Emotionele balans: het helpt bij het in evenwicht brengen van je emoties en het verminderen van emotionele blokkades.

 3. Fysiek welzijn: werken met energie kan ook helpen bij fysieke aandoeningen en het zelfhelend vermogen van jouw lichaam stimuleren.

 4. Spirituele groei: het opent de weg naar diepere spirituele inzichten en een gevoel ontwikkelen van betekenis en verbondenheid met alles om je heen.

 5. Kracht: energiewerk geeft je de mogelijkheid om de regie te nemen over je eigen leven en te manifesteren wat je écht wilt.

Hoe begin je met werken met energie?

Om te beginnen met werken met energie hoef je gelukkig geen ervaren energiewerker of expert te zijn. Deze simpele stappen helpen je op weg:

 1. Zelfbewustzijn: begin met een gezonde dosis zelfreflectie en bewustwording van je eigen energie, emoties en gedachten.

 2. Meditatie: meditatie is een mooie en krachtige manier om je energie te kalmeren en te versterken, en om meer innerlijke rust te vinden.

 3. Energie-technieken: ontdek de verschillende energetische technieken, zoals Reiki, chakra-balancering, visualisatie en ademhalingsoefeningen. Kijk welke bij jou past!

 4. Opleiding en begeleiding: je kunt een opleiding volgen of begeleiding zoeken van een ervaren mentor of coach in energiewerk.

 5. Oefenen en geduld: het werken met energie vergt oefening en geduld. Geef jezelf de tijd om de vaardigheden te ontwikkelen en te groeien.

Monnik doet aan werken met energie

De magie van werken met energie

Werken met energie is niet alleen een mooie en waardevolle reis naar persoonlijke groei en zelfontdeking, maar ook een pad naar in je eigen kracht staan en transformatie. Het helpt om je innerlijke wereld op nieuwe niveaus te verkennen en je potentieel te ontdekken!

Zonder dat we ons er vaak bewust van zijn, bezitten we de kracht om onze eigen energie te beïnvloeden en daarmee ons levenspad vorm te geven precies zoals dat bij ons past.

Wil jij meer leren over energetisch werk? De cursus Healing kan je daarbij opweg helpen.

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog