Home / Blog / Coachen met inzichtkaarten

Coachen met inzichtkaarten

Inzichtkaarten leren je vertrouwen op je intuïtie en helpen je op weg bij het vinden van antwoorden op levensvragen. Ze zijn een prachtig middel om in te zetten als je op zoek bent naar steun en richting in je leven. De kaarten spreken je onderbewustzijn aan en zorgen voor antwoorden en verheldering waarmee je een nieuwe kijk op allerlei zaken krijgt.

Naast dat je inzichtkaarten kunt inzetten voor jezelf, zijn het ook fijne aanmoedigingen in het coachen van anderen. Heeft je cliënt bijvoorbeeld moeite om uit het hoofd te komen, dan kun je ze op intuïtie een kaart laten trekken waardoor ze eenvoudiger tot het hart komen en hun vaste denkpatronen doorbreken. Coaching gesprekken kunnen een waardevolle wending nemen door het toepassen van inzichtkaarten.
In dit artikel nemen we je mee in hoe je als coach inzichtkaarten kan inzetten.

Inzichtkaarten inzetten

kaarten

Een coachee kan veel te vertellen hebben en het lastig vinden om te kaderen wat nu precies het vraagstuk is waar zij mee aan de slag wilt. Inzichtkaarten, ook wel orakelkaarten of inspiratiekaarten genoemd, geven richting aan de hulpvraag. Het kan helpen om het pijnpunt te benoemen of kunnen inzicht geven in de mogelijke oplossing.

Door inzichtkaarten te gebruiken, stimuleer je je coachee om bewuster in zijn of haar gevoel in te tappen. Door de focus te verschuiven van wat hij of zij denkt naar wat je coachee voelt, zal het makkelijker worden om antwoord te krijgen. Omdat je coachee meer de tijd neemt om naar binnen te keren zal je zien dat het kiezen van een kaart als vanzelf gaat. We vertellen hier later in dit artikel meer over.

Inzichten

Inzichtkaarten kan je zowel aan het begin als tijdens een coaching sessie toepassen. Gebruik je de kaarten aan het begin van de sessie, dan kan je aan het einde de kaart opnieuw erbij nemen en bespreken welke nieuwe inzichten er tijdens de sessie naar voren zijn gekomen.
Gebruik je de inzichtkaarten tijdens een sessie, dan helpen ze je om tijdens een sessie te focussen op het trechteren van het vraagstuk.

Hsp inzichtkaarten

Wil jij als hoogsensitief persoon dagelijks inspiratie en begeleiding ontvangen? Het kaartendeck ‘Hoogsensitief? Je grootste kracht’ bestaat uit 48 prachtig ontworpen kaarten met een inspirerende tekst. De set hsp inzichtkaarten is ontworpen door Marjolein Berendsen speciaal voor diegenen die hoogsensitief zijn of die hier nog onderzoekend in zijn.

Hoe ga je te werk?

De inzichtkaarten kan je op verschillende manieren in je sessies integreren. Als eerste schud je het kaartendek . Zo ‘vul’ je het dek met de energie van het vraagstuk. Dit kan jij als coach doen, maar ook je coachee kan deze taak op zich nemen. Hierdoor verleg je de verantwoording over de eigen vraag en de verplaatsing van de energie van jou naar je coachee.

Leg de kaarten voor je coachee klaar, zorg dat je coachee haar hoofd leeg maakt, zich aard en een paar keer goed in en uit ademt, alvorens de vraag te stellen waar ze graag antwoord op wilt. Een kaart uitkiezen gaat op pure intuïtie. Ze kan dit doen door naar de kaarten te kijken en op gevoel de kaart kiezen die haar het meeste aanspreekt. Echter kan ze dit ook doen door haar hand te bewegen over de kaarten en te voelen welke kaart voor haar bestemd is. Alle kaarten bevatten namelijk een energie die merkbaar is.

Laat je coachee de afbeelding en/of tekst rustig op zich inwerken en laat hem of haar voelen wat het met hem of haar doet.
Dit kan dan een rode draad van de sessie zijn, maar ook een vergemakkelijking van het vastpinnen van het onderwerp van het verhaal dat er in eerste instantie gestart is.

Kan je coachee alles vragen?

Uiteraard volstaat iedere vraag om inzichten en antwoorden te krijgen. Echter kunnen vragen waar een ja of nee op geantwoord kan worden voor onduidelijkheid zorgen. Datzelfde geldt voor of/of vragen. Vaak is er geen goed of fout antwoord, omdat je een vraagstuk van meerdere kanten kan bekijken. Vraagt iemand zich bijvoorbeeld af of ze keuze a of b moet maken, dan kan een inzichtkaart de emotie of het gevoel bij de keuze reflecteren, of inzicht geven in welke elementen bij deze keuze betrokken zijn. In dat geval is het grootste inzicht bijvoorbeeld dat wat ze ook kiest, ze mag vertrouwen op haar eigen kracht. Of dat de ene keuze meer verbonden is met het hoofd, en de ander met het hart. Inzichtkaarten geven dus geen absoluut antwoord, maar zijn een reflectie van de energie die er op dat moment is. Door er open naar te kijken, ontstaat er ruimte voor nieuwe inzichten. Het is het mooiste als je dit voor het trekken van een kaart duidelijk uitlegt.

Welke vragen kan je stellen:

 • Welk pad mag ik bewandelen?
 • Wat maakt deze kaart bij me los?
 • Welke boodschap heeft deze kaart voor jou?
 • Wat voel je bij de boodschap van deze kaart?
 • Zet deze kaart je tot actie aan of stelt het je gerust?
kaarten

Voor welke kaarten kies je?

Er zijn veel verschillende inzichtkaarten en niet één dek is het meest geschikt voor een bepaald onderwerp. Welke set je het beste kan kiezen heeft met name ook te maken met welke kaarten het beste voelen op dat moment. Je kan dit door je coachee laten kiezen, maar je kan ook zeker zelf kiezen.

Een aantal voorbeelden:

 • Met spreuken en wijsheden;
 • Met alleen een afbeelding;
 • Met een afbeelding met kortere of langere tekst;
 • Met kleuren of tekeningen;
 • Inzichtkaarten met aanvullende uitleg in een bijbehorend boekje.

Of coachen met inzichtkaarten iets voor jou en je praktijk is, hangt af van hoe jij je erbij voelt. Het kan vooral een mooie aanvulling zijn op wat je nu al doet om je coachees aan de hand mee te nemen in een ontdekkingsreis naar haar onderbewuste gevoel.

Inzichtkaarten worden tijdens de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen ingezet als hulpmiddel voor de lessen, maar uiteraard leer je ook over de verschillende soorten en de werking ervan tijdens een behandeling.

Anderen lazen ook

 • 04.06.2024

  Marjolein over haar reis naar Bosnië

  Lees de blog
 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog