Home / Blog / De kracht van dankbaarheid 

De kracht van dankbaarheid 

Door Marjolein Berendsen, founder ZoMa Opleidingen

Elke dag opnieuw sta ik even stil, en voel ik dankbaarheid voor wat er dan is. Ik heb geleerd dat die dankbaarheid je heel veel positieve energie brengt en dat het je leven licht en gelukkig maakt. In zo’n moment ben je in verbinding met jezelf, met je essentie. Als je je bewust bent van wat is, in het Nu, dan kun je altijd dankbaarheid voelen. Het is zó eenvoudig om ergens dankbaar voor te zijn; als je eenmaal hebt ervaren hoeveel positieve energie je hiervan krijgt, kan het zomaar een dagelijks onderdeel van je leven worden.  

Dankbaar zijn werkt door op al je holistische niveaus: fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel. Denk bijvoorbeeld eens aan een moment waarop je die bijzondere vogel opeens zag. Je hart maakte een sprongetje, je voelde je verrukt en blij, je gedachten waren positief en je voelde de energie stromen. Op dat moment was je alleen maar bezig met dat ene, bijzondere vogeltje. Niet met de omgeving, niet met de verwachtingen van anderen, niet met werkdruk… je was in het moment, en je voelde je als vanzelf dankbaar dat je dit even mee mocht maken. 

Moeiteloos 

zoma blog

Zulke momenten kun je zelf ook manifesteren, én vasthouden. Als je nu terug denkt aan zo’n moment, dan kan het bijna niet anders dan dat je dat fijne gevoel van toen ook weer even ervaart. Dagelijks even stilstaan en dankbaarheid voelen als deel van je dagelijks leven: bewustwording is daarbij het sleutelwoord. In mijn handboek ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’ laat ik je ervaren dat dankbaarheid één van de onderdelen is van een moeiteloos gelukkig leven: een onderdeel dat je eenvoudig  kunt toepassen. Een klein fragment uit het boek: 

“Dankbaarheid is ook een basis voor holistisch leven. Leven vanuit je essentie en in dankbaarheid. Doordat je je bewust bent van de samenhang van alles en jouw aanwezigheid daarin, kan je vanuit dat bewustzijn, ook ontzag en compassie voelen voor het geheel. Ontzag voor het unieke en prachtige universele systeem waar je onderdeel van bent en compassie voor alles wat is en wat met elkaar zorgt voor die samenhang. Je kunt vanuit dat besef dankbaarheid voelen voor jezelf en het geheel. Om dat te voelen, zou je er dagelijks even bij kunnen stilstaan.“ 

Pure liefde 

Als je je bewust bent van de positieve uitwerking van dankbaar zijn, raad ik je aan om die momenten bewust te gaan beleven. Zo wordt het een onderdeel van je leven, als een soort tweede natuur. Als ‘natuurlijke dankbaarheid’. Het vol bewondering kijken naar de sterrenhemel, het geluksgevoel dat je ervaart als je kijkt naar je slapende kind of het simpelweg genieten van de rust tijdens een wandeling: op zulke momenten ervaar je natuurlijke dankbaarheid. En dit zijn ook die momenten waarop je volledig in verbinding bent met je essentie, je ware zelf. Dit is pure liefde, voor datgene wat je in dat moment zo gelukkig maakt. En daarmee ook voor jezelf, want hiermee gun je jezelf dat stilstaan in het nu en dat gelukzalige gevoel. 

Levenslessen 

En dan zijn er natuurlijk ook de ervaringen die je pijn, boosheid en verdriet geven. Dingen die je niet wilt, maar die je wél overkomen. Het lijkt tegenstrijdig als ik zeg dat je ook daar dankbaarheid bij kunt voelen. Dat lukt dan ook alleen als je ze ziet als levenslessen, waar je van kunt leren en die je vervolgens kunt bedanken. Dat vergt oefening. Je kunt dit doen door elke ervaring, elke situatie waar je een negatief gevoel aan over hield, op te schrijven en ze te bekijken door een andere bril. Wat hebben ze je geleerd? Welke inzichten heb je verkregen? Wanneer je dit terugleest, kun je die lessen en inzichten bedanken door ze hardop te benoemen. Zo buig je die negatieve ervaringen om naar dankbaarheid. Naar een natuurlijke vorm van geluk: puur, licht en vol liefde. 

Elke ervaring, of deze nu positief of negatief is, biedt altijd de mogelijkheid tot reflectie, tot groei en tot verdere bewustwording. 

Dankbaarheid ervaren, raakt ook jouw essentie en het wezenlijke gevoel van zelfliefde’

– Marjolein Berendsen

Deze blog is geschreven door Marjolein Berendsen en verscheen als column in Paravisie Magazine.

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog