Home / Blog / Ego versus het Zelf

Ego versus het Zelf

Iemand vertelde onlangs dat als zij net zo bestraffend en oordelend tegen haar vriendinnen zou praten zoals ze tegen haarzelf doet, ze allang geen vriendinnen meer zouden zijn. Dit zie je vaak, dat we heel bestraffend en oordelend tegen onszelf spreken. Dit heeft te maken met je ego die een ontzettend negatief zelfbeeld heeft. En onbewust heeft dat best een grote impact op jouw gehele holistische systeem.

Maar moeten we wat het ego ons vertelt wel zo serieus nemen? Nee, het ego komt en gaat. Als het ego dus komt en gaat en dus niet blijvend is, waar zijn we ons hele leven dan mee bezig? Goed dus om je bewust te worden van je ego en hoe je het kan onderscheiden van het zelf, wie je werkelijk bent: puur zijn.

Het ego

Veel mensen denken dat het ego iets is waar ze vanaf moeten. Bij ZoMa denken we hier anders over. Onze visie gaat er vanuit dat je al heel en compleet bent, zoals de oceaan. Hier hoort ook het ego bij. In de oceaan is het ego namelijk zoiets als een golfje dat zich afspeelt in de oceaan. Het ego is dus niet de oceaan. Het ego is dat wat jij denkt te zijn. Bij ZoMa noemen we dit je poppetje. Heel veel mensen zitten nog met hun bewustzijn in dit ego bewustzijn waarbij je je volledig identificeert met je poppetje:

 • je naam
 • je gedachten
 • je gevoelens
 • wat je ervaart in je lichaam.

Hoe meer je je identificeert met je poppetje, hoe groter het golfje ego wordt in de oceaan. De kunst is daarom om je minder te gaan identificeren met je poppetje zodat het ego gewoon weer een klein golfje in jouw oceaan kan worden.

 

Het lage ego…

Om je minder te identificeren met je ego is het allereerst goed om te weten dat er een lager en een superego bestaat. Het lagere ego is altijd zeer bestraffend en veroordelend. Het uit zich op een zeer negatieve manier met zinnetjes als ‘zie je nou wel, ik had het anders moeten doen’ of ‘zie je nou wel, het is mijn schuld’. Dit ego heeft zich namelijk ontwikkeld op basis van overtuigingen als ‘ik ben niet goed genoeg’ en ‘ik ben het niet waard om van te houden’.

…versus het super ego

Dan heb je het ego dat groot wordt, waarin je die trots voelt, waarin je jezelf fantastisch vindt als je iets goed hebt gedaan. Dit is het superego. Het ego wat veel mensen prettig vinden en aan vast willen houden en daarom ook bang zijn om het weer kwijt te raken. Vanuit dit ego willen we dus heel erg vasthouden aan een soort imago. Dit wordt ook nog weleens het spirituele ego genoemd, waarin we denken dat we geen negatieve gedachten meer mogen hebben of dat we überhaupt niet meer mogen denken.

Dit super ego gaat uit van het volgende:

 • dat we continu in het nu moeten zijn
 • dat we alles moeten accepteren wat er is
 • dat we alles maar moeten zien als golfjes in de oceaan
 • het geeft ons vooral het gevoel dat we er heel hard aan moeten werken.

Dit ego zegt dingen als ‘de zon komt voor jou en alleen voor jou op’ of ‘je bent beter dan wie dan ook.’

Ego versuz ZelfIntern en extern

Ten tweede is het goed om je er bewust van te zijn dat het ego zich zowel naar buiten, dus extern, als naar binnen, intern, projecteert. Extern is het altijd de schuld van iemand anders, maar ondanks dat je de schuld buiten je legt, voel je je toch slecht. Intern is het altijd en alleen jouw schuld. Ook dit veroorzaakt frictie binnenin jezelf, want zoals het spreekwoord luidt: wanneer er twee ruziemaken, hebben er twee schuld.

Uitnodiging: observeer alle vormen van ego zonder oordeel

De uitnodiging is daarom nu om al deze vormen van ego eens te gaan observeren zonder oordeel. Het één is niet beter dan het ander, maar het uit zich wel:

 • Onderzoek hoe het lagere en het superego, maar ook het externe en interne ego in jou werken.
 • Kijk ook hoe het ego binnenkomt, hoe vaak het op die manier binnenkomt en wanneer.
 • Dus op welke momenten komt het meestal binnen?
 • Zet hier dan eens vinkjes bij, zonder te oordelen.

Het doel hierbij is namelijk niet dat het van het één op het andere moment opeens allemaal minder moet, want dan hangt er een pushende energie op. Maar juist van oké, dit is wat ik denk, ervaar en zie. En naarmate je je daar bewuster van wordt, dus niet eens dat je bewust iets doet, maar gewoon door het te ervaren en te accepteren, zal je merken dat het vanzelf langzamerhand minder wordt.

Zelfonderzoek: hoe gaan jouw ego’s te werk?

Dus ga eens terug naar een moment waarop het ego aanwezig was en kijk eens waar dat binnenkwam:

 • Komt dat altijd binnen in een soort beeld van jezelf, bijvoorbeeld wanneer je in de spiegel kijkt?
 • Dat je dan denkt ‘ik voel me niet goed genoeg, niet mooi genoeg’.
 • Komt het binnen via je lijf, een gevoel in je buik, een emotie als angst, verdriet, boosheid?
 • Of uit het zich meer in je gedachten?
 • Is dit in de vorm van woorden die je ziet of is het een bestraffende stem die je hoort? Ook in je gedachten kan ego zich dus op verschillende manieren uiten.
 • En als het een stem was, wiens stem is het eigenlijk? Deze stem komt vaak vanuit je bestraffende zelf, maar het hoeft niet perse jouw stem te zijn. Het kan ook de stem van je vader of je moeder zijn of van je baas of wie dan ook om je heen.

Kun je je ego ook minder serieus nemen?

Kijk vooral ook hoe de verschillende ego’s werken en hoe die gevechten daartussen werken. Hoe werkt het ego als je je emoties ervaart en hoe werkt het ego als je je gedachten ervaart? Projecteer je dit op de ander of kan je zien dat het van jou is? Neem het allemaal eens onder de loep en kijk ook of je het ego na het doen van dit zelfonderzoek ook wat minder serieus kan nemen. Dus als dat stemmetje komt opzetten en zegt dat je vandaag niet genoeg hebt gedaan en het morgen moet inhalen, zet die gedachten dan eens apart. Geef ze een kleur, herken ze als de stem van iemand of doe alsof Donald Duck het tegen je zegt. Dit zorgt ervoor dat de lading er vanaf gaat.

Wat is vertrouwenswaardig?

Kijk ook eens of wat je voelt echt van jou is. Voelt iets werkelijk zo voor jou of is dat gevoel van een ander? Dit kan je ook met je gedachten doen. Is het werkelijk waar wat je denkt? Als wij 70.000 gedachten hebben per dag waarvan er 40.000 negatief zijn, in hoeverre is dan dat wat je denkt waar? Heel vaak zijn projecties en aannames gebaseerd op vroegere ervaringen, traumatische ervaringen, overtuigingen, dingen die systemisch aan je zijn doorgegeven via je familielijn. Of op maatschappelijke overtuigingen, cultuur, sociologisch; het kan op van alles gebaseerd zijn. Ga daarom ook eens kijken wat er op een dieper niveau aanwezig is.

Wat is er op een dieper niveau aanwezig?

Ego versus ZelfWat is nou echt vertrouwenswaardig en wat is er altijd? Voor de één is dat de liefde zelf, voor de ander is dat vrede en voor de volgende is dat rust. Je herkent het in die momenten dat je bijvoorbeeld op het strand zit en voelt dat alles gewoon goed is. Dat is het zelf. Het zelf is wat écht vertrouwenswaardig is. Dat heeft dus niets te maken met ego. Daar hoef je niet je best voor te doen. Je hoeft je ook niet anders voor te doen dan dat je bent. Het gaat er steeds meer om dat je hoofd leeg is en je hart open. En dan kan alles van het ego er nog steeds zijn, maar je laat je daardoor niet meer leiden.

Het zelf is wie je bent, niet het ego

Hoe bewuster je hiervan wordt, hoe meer je daar naar kunt leven. Dat doe je door verbinding met je kern te maken, bijvoorbeeld met behulp van:

 • Reiki
 • Meditatie
 • Fijne muziek
 • Even niets, in de stilte aanwezig zijn en te focussen op het nu.
 • Contact maken met je innerlijk kind

Het nu is het enige moment wat er is. Het verleden is namelijk al geweest en de toekomst moet nog komen. In de stilte kun je dan voelen wat niet komt en gaat, maar wat echt vertrouwenswaardig is voor jou. En daarbij heb je mooiere en minder mooie dagen, maar het is niet wie je bent.

Onthechting van het ego maakt je geen compleet ander mens

Dus als je naar een begrafenis gaat, natuurlijk voel je dan verdriet. Het is niet zo dat je ineens een extreem ander mens wordt als je je niet langer identificeert met het ego of dat je emoties helemaal weg zijn. Het gaat erom dat je gaat zien dat er veel meer is dan alleen het ego:

 • Emoties komen en gaan.
 • Gedachten komen en gaan.
 • Je lichaam komt en je lichaam sterft een keer.

Maar wat is er dat er altijd is? Jouw pure zijn, het zelf. Hoe meer je dat zelfonderzoek doet, hoe meer je hierbij uitkomt en ook kan accepteren hoe het is.

Kijk naar het ego, maar houd je ogen op het zelf

Onderzoek dus vooral hoe je beïnvloed wordt door het ego. En kijk ook vooral gewoon naar wie jij bent en waar jij gelukkig van wordt. Doe de dingen die voor jou belangrijk zijn en wees authentiek. Dit is het moment wat telt. Doe jij op dit moment waar je gelukkig van wordt?

ZoMasté,
Marjolein Berendsen

 

 

 

 

 

 

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog