Home / Innerlijk kind

Innerlijk kind

Kinderen komen naar de aarde om iets nieuws te brengen, om de volwassenen van de huidige tijd iets nieuws te leren. Het kan zijn dat de nieuwe ideeën die jij meebracht als kind niet overeenstemden met de tijdsgeest en werden afgewezen. Deze zijn daarom naar de achtergrond geraakt. Hoewel jij ze nu als volwassene niet meer voor geest kan halen, is jouw innerlijk kind ze echter niet vergeten. Dus als jij je wil herinneren wat jij de mensheid komt brengen, wat jouw zielsmissie is, vraag het je innerlijk kind!

Wie of wat is het innerlijk kind?

Het innerlijk kind representeert het kind dat je ooit was. Hoewel je volwassen bent geworden is hij of zij nooit weggegaan en zal ook nooit weggaan uit je systeem. Al jouw levensfases en bijbehorende leeftijden blijven namelijk deel uitmaken van wie je in essentie bent en komen soms ook weer tevoorschijn. Zo ook ons innerlijk kind.

In de online training Leven vanuit je ware essentie leer je vanuit een holistische visie te kijken naar jezelf en de wereld om jou heen. Door het doen van zelfonderzoek ontdek je wie jij werkelijk bent en vooral wat je niet bent. Je leert leven vanuit je ware essentie, liefdevol en oordeelvrij: zoals je écht bent.

Het innerlijk kind is als een golfje in de oceaan

Het innerlijk kind kun je je voorstellen als een golfje in de oceaan, die jij bent. Net zoals je ego en de bijbehorende rollen, patronen, verdedigings- en afweermechanismen die in deze zelfde oceaan zwemmen. Je innerlijk kind wordt vaak afgedekt door deze golven. Ze overschreeuwen als het ware de ware stem van jouw ziel. Je innerlijk kind is namelijk direct verbonden met de ziel die je bent in haar puurste vorm. Hoe meer je je identificeert met de golfjes van het ego, hoe minder goed je in verbinding kan staan met je innerlijk kind en dus met je ziel, wie je werkelijk bent.

Waarom het innerlijk kind belangrijk is om te erkennen

Weer in contact komen met je innerlijk kind is dan ook heel belangrijk als je je spiritueel gaat ontwikkelen. Het brengt je weer terug naar je wortels, naar hoe jij in je puurste vorm hier op aarde kwam. Beeld je maar eens in hoe je als kind was en hoe je nu bent. In hoeverre doe je nog wat hij of zij altijd zonder nadenken deed? Waar ben je je op gaan inhouden naarmate je ouder bent geworden? Hoe heeft dit je gevormd en hoe kan je je innerlijk kind hier weer in gaan betrekken, zodat het leven in plaats van een serieus en rigide weer een meer speels en licht element krijgt?

Het innerlijk kind vult je aan

Dit betekent niet dat je volledig afstand moet doen van de persoon die je nu bent. De persoon die je bent geworden, is helemaal goed zoals hij of zij is. Die mag er volledig zijn. Waar het hierbij omgaat, is dat je de volwassen persoon die je bent geworden gaat waarderen en hoe je hem of haar en je leven nog gelukkiger kan maken met behulp van je innerlijk kind. Het innerlijk kind heeft namelijk alle wijsheid in pacht. Zowel over dat wat onverwerkt is gebleven en wat je nu op onbewust niveau nog belemmert om jouw mooiste leven en de mooiste versie van jezelf te leven als datgene wat bijdraagt aan jouw geluk.

Innerlijk kind

Tegelijkertijd houdt ons innerlijk kind ons jong, speels en nieuwsgierig. Zonder de magische invloed van ons innerlijk kind zou het leven maar saai, zwaar en in sommige gevallen zelfs een worsteling zijn in plaats van een blijmoedige ontdekkingsreis.

Innerlijk kind blokkades

Het innerlijk kind houdt van creëren. Maar wanneer je onverwerkte trauma’s uit je jeugd hebt of er sprake is van de moederwond en/of de vaderwond, kan dat je creatiekracht geblokkeerd zijn geraakt. Vaak zit deze blokkade op het tweede en/of vijfde chakra. Door hier, met bijvoorbeeld een holistisch therapeut, mee aan de slag te gaan, kun je de aard van jouw blokkade boven water halen.

Samen met jouw innerlijk kind kun je dan de onverwerkte gevoelens gaan verwerken en loslaten die je nooit hebt kunnen afvoeren. Hierdoor ontstaat ruimte en je bewustzijn wordt groter waardoor je je ook weer kan herinneren welke creatieve bezigheden bijdragen aan jouw geluk. Vaak herbergt datgene wat we met man en macht proberen af te dekken, de schitterendste parels.

In contact komen met je innerlijk kind…

Het innerlijk kind verdwijnt veelal naar de achtergrond door dingen die onverwerkt zijn gebleven. Hij of zij raakt daardoor bedolven onder de hoge vloedgolven van het ego. Het ego wordt vaak ook zo krachtig, omdat we op een gegeven moment niet meer alles goud eerlijk uitspreken naar onszelf of anderen toe, zoals we als kind deden. Hierdoor blijven veel dingen onbewust of een ‘hoofd’ verhaal en kunnen we niet ervaren hoe het werkelijk is. Onbewust projecteren we dan het verleden op het heden. Wil jij weer in contact komen met je innerlijk kind? Ga dan weer alles goud eerlijk uitspreken.

In deze meditatie neemt Marjolein Berendsen van ZoMa Opleidingen je mee om je zuivere bewustzijn te versterken en bij de oneindige wijsheid van jou en je innerlijk kind te komen. Hoofd leeg, rust in je lijf en in diepe verbinding met jezelf, je hart.

…door onvoorwaardelijk van je innerlijk kind te gaan houden

Op je goud eerlijk uitspreken, kan een blokkade zitten omdat dit je wellicht niet altijd in dank werd afgenomen toen je nog kind was. Daar waar je pijn op ervaart en je (nog) niet voor jezelf kan opstaan, vorm je ego gedrag. Denk hierbij aan zelfafwijzing en negatieve overtuigingen en gedachtepatronen. Hoewel je hiermeede pijn van je innerlijk kind afschermt, sta je tegelijkertijd op de rem en zeg je dus minder voluit ‘ja’ tegen het leven. Om weer in contact te komen met je innerlijk kind en haar gouden eerlijkheid, is het belangrijk om je innerlijk kind veilig te laten voelen in jouw aanwezigheid in plaats van veilig te denken. Zelfliefde is hierbij het sleutelbegrip.

Communiceren met je innerlijk kind

Het ongeziene innerlijk kind communiceert via het lichaam door middel van emoties. Dit zijn vaak pijnlijke emoties die we liever niet aan kijken. Wil je weer in contact komen met je innerlijk kind? Dan moeten deze doorvoelt worden.

Samen met je innerlijk kind het gevoel in het hart brengen

Door deze emoties een stem te geven, zal de adem van de liefde niet uit kunnen blijven. Wat betekent dat de ego vloedgolf, die gebaseerd is op angst, stukje bij beetje steeds meer een golfje wordt waardoor jij samen met je innerlijk kind de brug kan gaan bouwen tussen je buik en wat er in je hart speelt. In andere woorden: van angst naar liefde bewegen.

Innerlijk kind

Manieren om in contact te komen met je innerlijk kind

Het innerlijk kind is verbonden aan het tweede chakra. Deze heeft de kleur oranje die naast trauma’s en shocks ook heel erg gaat over vreugde, creativiteit, sensualiteit, intimiteit, saamhorigheid. Om met het innerlijk kind in contact te komen, kun je daarom dingen gaan doen die je als kind leuk vond om te doen. Zoals kleuren, tekenen, schilderen, puzzelen, met lego spelen, fietsen, schommelen etc. Deze activiteiten halen je uit je hoofd en brengen je weer in je hart waardoor je het leven weer meer simplistisch gaat kunnen benaderen. Door plezier te maken vergeten we namelijk de regeltjes en voorschriften van hoe we zouden moeten zijn waardoor we weer in contact komen met wie we werkelijk zijn.

Met de online training Holistisch Opvoeden leer je hoe je een holistische visie kunt integreren in je opvoeding. Je leert je jezelf en je kind op alle holistische niveaus kennen en krijgt inzicht en verdieping in jezelf, je opvoeding en je kind. Als jij vol liefde en compassie leeft, dan breng je dat ook over op je kind. Samen in balans!

Bij ZoMa Opleidingen verzorgen we ook de opleiding tot holistisch therapeut en verschillende Reiki-cursussen. Het innerlijk kind komt uitgebreid aan bod, zowel in de opleidingen als in de cursussen. Zin om een keer een gratis proefles te volgen? Dat kan. Kijk snel welke proefles je leuk vindt!