Home / Blog / Je energie bewaken

Je energie bewaken

Geschreven door Henk Smeding, Trainer bij Zoma Opleidingen

Hoe kan ik beter in mijn eigen energie blijven? Deze vraag hoor ik vaak voorbijkomen tijdens de Reiki cursussen die ik geef. Vooral de mensen die hoogsensitief zijn, vinden het lastig om in hun eigen energie te blijven. Wanneer je weet hoe je hier mee om kunt gaan; ben je beter in staat om je eigen energie te bewaken en kun je meer in je eigen kracht blijven.

Een voorbeeld: je loopt in een drukke supermarkt en ineens bekruipt je een naar gevoel. Er komen allerlei, veelal negatieve, gedachten voorbij en je hoofd kan wat zwaarder aanvoelen. Voordat je de winkel inliep had je hier nog helemaal geen last van. Of je bent op een feestje en je zit naast iemand die spontaan een gesprekje met je aanknoopt. Na afloop van het gesprek voel je je helemaal leeg, alsof degene naast jou alle energie uit je getrokken heeft. Herkenbaar?

Het menselijk energieveld

Ieder mens heeft een energieveld om zich heen dat het ‘menselijk energieveld’ of ‘aura’ wordt genoemd. De meeste mensen kunnen dit energieveld voelen en sommige mensen kunnen dit ook zien. Je aura is gemiddeld 1,5 tot 2 meter breed en bestaat uit 7 lagen, waarbij de eerste laag het dichtst bij het fysieke lichaam ligt.

In het boek ‘Licht op de Aura’ beschrijft Barbara Ann Brennan ons menselijk energieveld als: “Een lichtend lichaam dat het fysieke lichaam omgeeft en zijn eigen karakteristieke uitstraling heeft.” Niet alleen jij maar ook jouw energieveld is dus uniek.

Terug naar het voorbeeld van de drukke supermarkt. Wat er gebeurt, is dat jouw energieveld in aanraking komt met het energieveld van andere mensen. Hierdoor neem je de energie van de mensen om je heen op. Dit beïnvloedt jouw gevoelens en gedachten. En daarmee dus jouw gemoedstoestand.

Bij het gesprek op het feestje pompt je gesprekspartner energie uit jouw energieveld: ‘tanken’. Wanneer jij je energieveld onvoldoende afschermt, ontstaat dat lege, vermoeide gevoel. Diegene doet dat overigens vaak onbewust. Hij of zij vindt het gewoon heel fijn om bij jou in de buurt te zijn.

Mijn ervaring is dat, wanneer je met gelijkgestemden bent, je hier heel weinig last van hebt. Met gelijkgestemden bedoel ik de mensen waarmee je op dezelfde golflengte zit. Jullie zitten als het ware op een vergelijkbaar trillingsniveau. Juist de mensen die op een lager trillingsniveau zitten, kosten jouw energie.

Je energieveld voelen

Aura.

Het begint allemaal met bewustwording. Het is van belang om je bewust te worden van je eigen energie en van je energieveld. Dit energieveld kun je voelen door je handen op een willekeurige plek 1 tot 5 cm van je lichaam af te houden. Wat voel je?

Daarna kun je je handen iets verder van je af houden tot ongeveer 7,5 a 10 centimeter. En vervolgens tot ongeveer 20 centimeter. Wees heel aandachtig bij dat wat je voelt in je lichaam en in je handen.

Dat wat je voelt, is de energie in de eerste drie lagen van je aura: het etherische lichaam (fysiek), het emotionele lichaam (emoties) en het mentale lichaam (gedachten). De kunst is nu om jouw energie bij je te houden in plaats van weg te geven. Het is dus van belang om je energie te beschermen. Maar hoe doe je dat?

Herken welke energie van jou is

Nu je je eigen energieveld hebt gevoeld, weet je en herken je welke gevoelens bij jou horen. Als je nu ineens een ander, naar of zwaar gevoel krijgt of er komt ineens een (negatieve) gedachte bij je op, dan kun je jezelf de vraag stellen: “Is dit van mij of is dit van de ander?” Als het gevoel daarna verdwijnt, weet je dat dit niet van jou is.

Door hier regelmatig even bij stil te staan, kun je jouw energielevel peilen. Dit kun je doen door een rustige ruimte op te zoeken, een korte bodyscan te doen en je aura te voelen. Ook kun je jezelf de vraag stellen: “Wat heb ik op dit moment nodig?” Vertrouw hierbij op je intuïtieve vermogens.

Oefeningen

Graag deel ik een aantal tools met je om in je eigen energie te blijven. Als voorbeeld noem ik een bezoek aan een festival: wat kun je doen vóór, tijdens en na je bezoek doen?

Voorbereiding

Ter voorbereiding op een festivalbezoek kun je het volgende doen:

 1. Ga op een rustige plek zitten of liggen.
 2. Leg je linkerhand op je hart en je rechterhand op je buik.
 3. Doe een korte body scan en voel je lichaam en je energieveld.
 4. Visualiseer nu een gouden boog om je energieveld.
 5. Spreek de volgende affirmatie 3 keer hardop uit: “Positieve energie en prikkels laat ik binnen, negatieve energie en prikkels laat ik buiten.”

Het festival

Tijdens het festival staan al je antennes aan: je hoort de muziek, je ruikt en proeft eten, je ziet de menigte en je voelt hun aanwezigheid. Om tussen al deze mensen je eigen energie te bewaken kun je verschillende dingen uitproberen:

 1. Leg je linkerhand op je navel.
 2. Visualiseer een cape of een doorzichtige bal om je heen.
 3. Herinner je de gouden boog en visualiseer dat de energie van buiten afketst tegen de buitenkant van de boog.
 4. Focus op je ademhaling en visualiseer dat je uitademing richting je voeten gaat.

Na je bezoek

Wanneer je weer thuis bent, kun je op de volgende manieren energetisch ontkoppelen:

 1. Neem een warme douche en visualiseer dat alle energie die niet van jou is, via het doucheputje wegstroomt uit je aura.
 2. Op een uitademing zet je de intentie neer om de energie die niet van jou is terug te blazen naar de ander.
 3. Visualiseer dat je energetisch verbonden bent met de mensen die je vandaag ontmoet hebt. Stel je vervolgens een schaar voor waarmee je deze energetische verbindingen doorknipt en bedank de mensen die vandaag op je pad zijn gekomen.

Jouw energie bewaken

Het is dus van belang om je bewust te worden van je eigen energie en je eigen energieveld. Zo herken je wat van jou is en dus óók wat van de ander is. Door je energieveld heel bewust te beschermen, voorkom je dat je energieën van buitenaf oppikt. Ook voorkom je dat andere mensen bij jou energie komen ‘tanken’. Ik nodig je dan ook van harte uit om de oefeningen die ik in deze blog beschreven heb regelmatig te doen. Hierdoor ben je steeds beter in staat om je eigen energie te bewaken. Dit helpt je om meer in je eigen kracht te staan.

 

 

ZoMasté,
Henk Smeding

 

 

 

 

 

 

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog