Hoe kun je de symptomen van een burn-out herkennen? Om te beginnen is het goed om te kijken wat een burn-out nu precies is. Burn-out is eigenlijk vrij letterlijk te vertalen naar het gevoel van helemaal opgebrand te zijn. Je hebt te lang onder te grote druk gestaan waardoor zowel je lichaam als je geest je op een bepaald moment een halt toeroepen. Je energiepeil zakt zienderogen en je hebt het gevoel helemaal niet meer te kunnen presteren.

Burn-out is perfect te behandelen, we laten je hier alvast zien hoe je snel de burn-out symptomen kan herkennen want dat is de eerste maar vaak ook moeilijkste stap, het probleem herkennen en onder ogen zien.

Veel voorkomende burn-out symptomen

Burn-out kan zich op verschillende manieren manifesteren, het hangt erg af van persoon tot persoon. Sommige mensen ervaren zeer uiteenlopende klachten op een zeer intense manier, andere mensen zullen slechts enkele klachten ondervinden die ze pas na enige tijd opmerken. Een gemeenschappelijke factor die we bij iedereen terugvinden is wel het gebrek aan energie. Alles voelt aan als een hele opgave en je moet je als het ware elke dag opnieuw doorheen de dag ploeteren
In de meeste gevallen zullen zowel lichamelijke als psychische klachten aan de orde zijn.

In onze online cursus Van burn-out naar Balans leer je hoe je weer gezond en gelukkig kunt zijn, en hoe je jouw burn-out de baas wordt. Je komt weer in balans op al je holistische niveaus en leert jezelf nog beter kennen, zodat je jezelf weer accepteert en liefhebt zoals je werkelijk bent.

Lichamelijke klachten als burn-out symptomen

Als we gaan kijken naar de lichamelijke klachten die mensen met burn-out ondervinden, kunnen we toch wel enkele veel voorkomende aanduiden. Je hoeft ze echter in geen geval allemaal te ondervinden en ze hoeven niet allemaal even prominent aanwezig te zijn. Aanhoudende hoofdpijn, last van stramme en stijve spieren, hartkloppingen, duizeligheid, hyperventilatie en spijsverteringsklachten zijn allemaal burn-out symptomen die een belletje zouden kunnen doen rinkelen richting burn-out.

Psychische klachten als burn-out symptomen

Psychische klachten zijn vaak iets moeilijker op te merken. Als we het hebben over burn-out komen vaak vergeetachtigheid en concentratieproblemen vaak voor. Het lijkt moeilijk om je gedachten ergens op te kunnen vastpinnen en de aandacht erbij te houden. Veel patiënten beginnen aan zichzelf en hun eigen kunnen te twijfelen en ervaren gevoelens van frustratie die kunnen leiden tot hevige emoties. Een groot gevoel van weerstand tegenover het werk en alles wat daarmee te maken heeft, zijn vaak uitdrukkelijk aanwezig.

Herken burn-out symptomen bij jezelf

Burn-out symptomen

Heb je na het lezen van bovenstaande het gevoel dat je je eigen verhaal hebt gelezen? De kans is groot dat burn-out bij jou aanwezig is of toch minstens om de hoek loert. Eenmaal je dit voor jezelf kan aanvaarden, ben je al op goede weg naar genezing. Het snel herkennen en erkennen van de burn-out symptomen zorgt ervoor dat je snel gepaste hulp kan gaan zoeken en beginnen werken aan je herstel. Niemand zegt dat dit makkelijk zal zijn, het is behoorlijk confronterend en kan voor hevige emoties zorgen.

Burn-out symptomen: op naar herstel

Toch is burn-out perfect te behandelen en zal je ook leren om je er in de toekomst beter tegen te wapenen. Een goede therapeut, eentje waar jij je goed bij voelt, zal je tijdens de burn-out behandeling begeleiden en ondersteunen en de negatieve spiraal waarin je lijkt te zitten samen met jou ombuigen. Burn-out is geen teken van zwakte, het is vaak een teken dat je te lang te sterk bent proberen te zijn. Burn-out herstel kan enkele maanden duren, maar soms ook jaren.

In de opleiding tot Holistisch Therapeut leer je energetische behandelingen geven aan mensen met een diepere hulpvraag: trauma’s, angst, onzekerheid, rouwverwerking en burn-out zijn zulke hulpvragen. Als je ook mensen wilt begeleiden die een burn-out hebben, dan is deze opleiding een uitstekende keuze.