Home / Burn-out symptomen

Burn-out symptomen

Merk je op dit moment dat je verschillende vage klachten hebt? Klachten, zoals slapeloosheid, opgejaagdheid, angstig, hartklopping of veel pijnlijke spieren? Deze klachten kunnen duiden op burn-out symptomen.

Burn-out of burn-out symptomen?

Als je last hebt van burn-out symptomen hoeft het niet te betekenen dat je een burn-out hebt. Burn-out symptomen zijn tekens van je lichaam dat het op dit moment niet goed gaat met je. Bij een burn-out is dat lampje echt uit en je bent lichamelijk en geestelijk helemaal opgebrand. Er is dus sprake van een verstoring in je energiebalans als je burn-out bent. De dingen die voorheen altijd gewoon lukten, kosten nu heel veel moeite. De kleinste huishoudelijke taken, zoals een vaatwasser in en uit ruimen, zijn al te veel gevraagd. Het liefst wil je alleen maar zitten of liggen maar zelfs dat lukt moeilijk. Het moment dat je je bed aanraakt, spoken de gedachten namelijk door je heen.

Burn-out of burn-out symptomen

Burn-out symptomen zien op een holistische manier

Mensen vinden het soms moeilijk om de symptomen te herkennen bij zichzelf en nog belangrijker er naar te luisteren. Dit komt omdat de klachten zeer uiteenlopen. Een manier om je klachten in kaart te brengen is door er op een holistische manier naar te kijken. Bij holisme gaan we uit van 5 holistische niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel. Op elk van deze niveaus kun je burn-out symptomen ervaren.

Burn-out symptomen

Burn-out symptomen op fysiek niveau

Op fysiek niveau hebben mensen met burn-out symptomen vaak last van spanningsklachten. Hierbij kun je denken aan gespannen en pijnlijke spieren in, bijvoorbeeld de schouders, nek, rug of kaken. Ook komen spijsverteringsklachten veel voor. Je hebt bijvoorbeeld last van een opgeblazen buik of je eet niet gezond. Dit zorgt weer voor gewichtsschommelingen.

Burn-out symptomen op mentaal niveau

Mentaal spreken we over al onze gedachten. Hoe spreek je tegen jezelf? Een belangrijk burn-out symptoom is dat je belemmerende gedachten hebt. Er is vaak sprake van een laag zelfbeeld. Deze cirkel van negatieve gedachten kan ervoor zorgen dat je paniek of angstaanvallen hebt en/of dat je ‘s avonds slecht slaapt. Dit zorgt er weer voor dat je energetisch uitgeput raakt.

Burn-out symptomen op emotioneel niveau

Een veel voorkomende symptomen bij een burn-out is dat je emoties alle kanten op gaan. Je reageert gevoelig en huilt daardoor veel. Of je reageert je juist af en geïrriteerd op de mensen om je heen. Je bent de grip op je emoties volledig kwijt. Met je emoties  zijn zodat je ze kan loslaten is namelijk heel iets anders dan wanneer het verhaal dat je jezelf vertelt gevoed wordt door je emoties.

Burn-out symptomen op energetisch niveau

Het energetische niveau is bij iemand met burn-out symptomen ondervoed. Door je lage energie ben je gevoelig voor energieën om je heen. Samen zijn met veel mensen lukt bijvoorbeeld moeilijk. De energie is er gewoon niet meer om normaal te functioneren en je bent daardoor ook snel overprikkeld. Veel mensen die burn-out symptomen hebben, zijn vaak al erg gevoelig voor energieën. Het is goed mogelijk als je dit ervaart dat je ook hoogsensitief bent.

Burn-out symptomen op spiritueel niveau

Vroeger werd de stempel burn-out opgeplakt bij mensen die overwerkt waren. Op dit moment wordt hier anders overgedacht. Wat opvalt bij mensen die burn-out symptomen of een burn-out hebben, is dat ze aangeven dat ze een doel missen. Geen doel of niet het juiste doel hebben is een opvallend burn-out symptoom op spiritueel niveau. Het kost veel energie als je iets doet in je leven waar je niet gelukkig van wordt. Je raakt opgebrand.

Zoals je ziet, zijn er klachten op verschillende niveaus. Hoe burn-out symptomen zich uiten, is bij ieder persoon verschillend. Ga eens bij jezelf per niveau op onderzoek uit welke burn-out symptomen jij in jezelf herkent. Welke symptomen heb jij op elk niveau?

Ontspanningsmeditatie: Yoga Nidra

Ontspanning is heel belangrijk als je burn-out symptomen ervaart. Yoga Nidra is slaap yoga. Liggend komt je tot rust, waardoor je zelfhelend vermogen wordt geactiveerd.

Burn-out symptomen? Vraag om hulp

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Als je jezelf herkent in de bovenstaande burn-out symptomen dan is het raadzaam om te beginnen aan je herstel. Misschien ben jij een persoon die graag hulp geeft, maar heel veel moeite heeft met het aanvaarden van hulp. Het is belangrijk om dan te beseffen dat je het niet alleen hoeft te doen. Soms is hulp erg belangrijk om weer terug te komen bij je essentie. Je mag ook beseffen dat als je hulp vraagt aan anderen, je ze ook helpt, want je maakt hen gelukkig omdat ze hun steentje bij kunnen dragen. Ook kun je deze aantal dingen doen om je verder te helpen naar je herstel:

1. Fysiek

Zorg goed voor je lichaam. Voeding heeft een groot effect op je lichaam en ziel. Eet veel groentes en zorg dat je voldoende vitaminen binnen krijgt. Drink ook goed water.

2. Mentaal

Om negatieve gedachten om te buigen kan je elke dag opnoemen waarvoor je dankbaar bent. Schrijf elke dag 3 dingen op. Neem hier even ruim de tijd voor en schrijf bewust op waar je je dankbaar voor voelt.

3. Emotioneel

Laat je emoties toe. Huil alles eruit of sla juist vanuit woede in een kussen. Blijf bij dit gevoel en erken het. Gevoelens onderdrukken maakt het alleen maar erger. Ook werkt meditatie heel goed om met je gevoel te zijn. Door in stilte aanwezig te zijn bij je gevoelens en ze slechts te observeren, leert meditatie je dat je niet je emoties bent, maar hebt.

4. Energetisch

Bij een burn-out heb je weinig energie. Ga dingen doen waar je energie van krijgt. Misschien laad je wel op van een wandeling met je hond of juist samen zijn met je vrienden. Ontdek dus wie en wat het is waar je van oplaadt. Naast alle activiteiten is het goed om te leren ontspannen. Lees een boek of ga muziek luisteren maar span je vooral even niet in. Een kop thee drinken en naar buiten staren werkt ook altijd erg goed.

Burn-out symptomen: emotioneel niveau

5. Spiritueel

Wat is je doel en wat wil je graag bereiken in het leven? Dit zijn grote levensvragen waar je misschien niet direct een antwoord op hebt of misschien eng vindt om over na te denken. Toch is het goed om dit zo goed als je kan te proberen, ze zijn belangrijk om je burn-out symptomen te verhelpen. Dit hoeft niet groot te zijn. Voor wie rijk en succesvol wil zijn, kan het voor een ander een rustig en fijn leven met je gezin zijn. Het gaat er om dat je doet wat jij wil in het leven en niet omdat een ander dat doet of vindt.

In tien stappen een heldere levensmissie

Gratis e-book in 10 stappen een heldere levensmissie

Weet je nog niet goed wat je doel is in het leven? Download dit e-book om je levensmissie te ontdekken in tien stappen.

E-book downloaden

Therapeut of coach

De beste aanpak om burn-out symptomen te verhelpen weet een therapeut of coach goed. Iemand die er voor heeft gestudeerd kan je helpen om inzichten in jezelf te vinden. De begeleiding zorgt voor de juiste handvaten om mee te nemen in je verdere even. Spreekt de holistische manier van het behandelen van burn-out symptomen je aan? Ga dan eens langs bij een holistisch therapeut en kom weer in balans door je vijf holistische niveaus te verkennen.

Burn-out symptomen verhelpen met een cursus?

Om mensen verder te helpen naar balans, hebben wij de cursus ‘van burn-out naar balans’. De cursus laat je bewust worden van de symptomen, oorzaken en oplossingen van een burn-out. Je komt weer dicht bij jezelf en weet daar moeiteloos te kunnen blijven.