Home / Gelukkig zijn, hoe doe je dat?

Gelukkig zijn, hoe doe je dat?

Het verlangen om gelukkig te zijn is bij elke persoon aanwezig. Toch lijkt het alsof het slechts enkelen gegund is. Maar is dat wel zo? Ligt het geluk écht buiten jezelf of heb je er toch invloed op?

Wat is geluk?

Geluk is relatief. Wat de ene persoon gelukkig maakt, doet iemand anders niet zo veel. Het hangt allemaal af van je persoonlijkheid, levenservaring en ingesteldheid. Als je dus het geluk wilt vinden, is het belangrijk om eerst te weten te komen wat jou goed laat voelen. Moeilijk is dat niet. Kijk gewoon naar welke mensen en activiteiten je energie geven en vul je leven hiermee. Zo zet je al een grote stap op de weg naar geluk!

Maar daar stopt het niet. Gelukkig zijn is ook vooral een mindset. En die kan je niet zomaar in één, twee, drie verkrijgen. Het vergt veel oefening en een goede portie geduld. Toch hoef je je hier niet druk over te maken, want iedereen kan gelukkig zijn!

Waarom ben ik niet gelukkig?

Soms doe je er alles aan om het geluk te vinden, maar lijkt het toch niet te komen. Op die momenten heb je onterecht het gevoel dat je het niet verdient of dat je iets verkeerd gedaan hebt. En eens deze negatieve gedachten beginnen te rollen, zijn ze nog moeilijk te stoppen. Het is net hierdoor dat het je niet lukt om je gelukkig te voelen, want je bent volledig gefocust op negativiteit.

Maar geen nood, je kan er iets aan doen! Door bewuster te worden van wat er in je hoofd omgaat, zorg je ervoor dat je niet in een negatieve spiraal terecht geraakt. Probeer je dus te focussen op de positieve dingen in je leven. Eens je dit doet, zal je je al veel beter voelen!

Tips om het geluk te vinden

Hoe vind je het geluk? Helaas is hier geen simpele formule voor. Maar je hoeft zeker niet te wanhopen, want gelukkig zijn is een kunst. Het is iets dat je kan leren en dat je mits enige oefening, zelfs snel onder de knie krijgt. Hieronder vind je alvast enkele handige tips om gelukkig te worden!

Tip 1: Dankbaarheid is alles

Eén van de belangrijkste tips om gelukkig te zijn is dankbaarheid. Als je de tijd neemt om de mooie dingen in je leven te zien en er dankbaar voor te zijn, open je jezelf voor nog meer mooie dingen. Positieve gedachten werken namelijk als een magneet. Het is energie die gaat stromen en op zoek is naar gelijkaardige energie. Hetzelfde geldt voor negatieve gedachten. Wees daarom altijd voorzichtig met wat er in je hoofd omgaat!

Tip 2: Draag zorg voor je lichaam

Gelukkig zijn in een verwaarloosd lichaam is erg moeilijk. Dat is logisch. Als je niet goed eet, slecht slaapt en nooit sport, krijgt je lichaam geen energie. Hierdoor voel je je moe en futloos. Dat werkt enorm op je ingesteldheid. Door je lichaam met de nodige zorg en liefde te behandelen, voel jij je fris en dat versterkt ook je geluksgevoel.

Tip 3: Laat negatieve gedachten los

Iedereen heeft weleens negatieve gedachten. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. Maar het is geen goed idee om er te veel bij stil te staan. Soms is het uiteraard sterker dan jezelf, maar je kan er gelukkig wel iets aan doen. Zo kan je je focus verleggen op het nu. In plaats van je zorgen te maken over de toekomst, sta eens stil bij al het moois dat je dagelijks ziet, voelt, hoort, proeft en ruikt. Dit helpt al veel! Meditatie is daarbij een goed hulpmiddel, want het helpt je om je gedachten van je af te zetten. Door dagelijks enkele minuutjes te mediteren, wordt het een gewoonte om minder na te denken en meer te genieten. Zo voel jij je al een heel stuk gelukkiger!

Tip 4: Forceer niets

Gelukkig zijn kan je niet forceren. Je zou het misschien graag willen, maar zo werkt het niet. Geluk is een gevoel dat je krijgt door bepaalde mensen, dingen en situaties. Je kan wel je geluksgevoel proberen te vergroten door jezelf hiermee te omringen, maar het is geen zekerheid dat ze je ook telkens gelukkig maken. Dit hangt grotendeels af van je mindset. Probeer dus niet eindeloos op zoek te gaan naar geluk, maar geniet eerder van al de leuke dingen die op je pad komen.