Home / Mededogen

Mededogen

Leven met mededogen is nu belangrijker dan ooit. Als we leren leven met mededogen voor onszelf en anderen, dan zal de wereld weer een beetje mooier worden, maar het heeft ook veel voordelen voor onszelf!

Wat is mededogen?

Mededogen, iedereen weet wat het is en toch zijn er weinigen die weten wat het écht inhoudt. Vaak worden de woorden mededogen en medelijden onterecht door elkaar gehaald, waardoor we amper nog weten wat het precies betekent om mededogen te hebben. Het boeddhisme beschrijft op een mooie manier wat het juist inhoudt: mededogen is de wens dat alle voelende wezens vrij zijn van lijden alsook van de oorzaken van dat lijden.

Mededogen is inleven

Mededogen is meevoelen, empathie hebben voor je medemens, je in kunnen leven in hun leefwereld. Het is dus heel anders dan medelijden, wat eerder een soort van neerbuigend medeleven is. Hierbij laat je de ander niet in zijn waarde.

Mededogen

Waarom is mededogen zo belangrijk?

Als je leeft met het gevoel van mededogen voor jezelf en anderen, dan besef je dat we allemaal gelijk zijn en we allemaal op zoek zijn naar geluk. Dit gevoel zorgt ervoor dat je anderen en ook jezelf liefdevoller gaat benaderen, het zorgt tevens voor een gevoel van eenheid met anderen en de wereld. Daarnaast kan je ook meer mensen helpen, omdat het makkelijker is om oplossingen te bieden, wanneer je je kunt inleven in de ander.

Ook mededogen met jezelf is belangrijk, want vaak zijn mensen geneigd om zichzelf onderuit te halen. Dit kan negatieve gevolgen hebben op je zelfvertrouwen.

Door jezelf niet te waarderen, zal je jezelf met een negatieve blik bekijken, waardoor je veel moeite zult hebben om van jezelf te houden en om verder te komen in je leven. Het houdt je tegen om alles te bereiken dat je wilt en berooft je van je geluk. Daarnaast is het ook erg moeilijk om anderen te helpen, als je niet eens jezelf kunt helpen.

Mededogen

Hoe kan je leven met mededogen?

Iedereen verdient mededogen, maar voor sommige mensen hebben we nu eenmaal makkelijker mededogen dan voor anderen. Dat is menselijk. Het is niet makkelijk om mededogen op te brengen voor iedereen, maar je kunt het wel leren. Leven vanuit mededogen is leren om eerst jezelf te begrijpen. Daarnaast is het belangrijk dat je leert begrijpen dat iedereen moeilijke situaties meemaakt in zijn leven. Mededogen tonen betekent niet dat je jezelf zwak gaat opstellen en altijd ja gaat zeggen wanneer iemand iets van je vraagt, maar wel dat je een begripvolle houding tegenover de ander hebt. Je mag dus gerust je grenzen afbakenen, zolang je dat maar met respect doet.

In deze meditatie neemt Marjolein je mee om via een metafoor (oceaan) alles te omarmen wat er is zodat je (weer) onvoorwaardelijk van jezelf kan houden en weer terugkomt in jouw kern. Zak je mee in die essentie?

Leer geduldig zijn voor meer mededogen

Om mededogen te hebben moet je leren om geduldig te zijn en je vooroordelen opzij te zetten. Reageer dus niet meteen op een bepaalde situatie, maar neem de tijd om de situatie vanuit een ander perspectief te zien. Vraag je af hoe jij je zou voelen in een gelijkwaardige situatie en kijk daarbij ook steeds eerst naar jezelf.

Mededogen

ZoMa Opleidingen leert je in de Reiki cursussen om mededogen te hebben voor jezelf, zodat je dat vervolgens voor anderen kunt hebben. Wil je meer informatie over Reiki? Volg één van onze proeflessen over Reiki om erachter komen of het bij jou past!