Home / Blog / Ga je mee op retraite met jezelf?

Ga je mee op retraite met jezelf?

Marjolein Berendsen / ZoMa Opleidingen

Drukte, spanning, time management én goed voor jezelf blijven zorgen: soms is dat niet zo eenvoudig. We weten allemaal inmiddels wel, dat goed voor jezelf zorgen essentieel is om je gezond en gelukkig te voelen. Als je voelt dat dit allemaal even niet zo soepel gaat, is het tijd voor bewustwording; tijd voor jezelf.

Loslaten

Ik voelde dat ik het nodig had om mezelf even terug te trekken, om nog dieper in mezelf thuis te komen. Ik koos voor een vakantie met mezelf en niemand meer dan mezelf. Even weg van de drukte van alledag, en alleen maar tijd met mij doorbrengen. Hoe heilzaam dat is, blijkt uit het feit dat ik in deze week volledig ontspande, alles los kon laten en nog meer verdieping vond. Ik hoefde niets, en dat werkt zo ontzettend bevrijdend. Voeding voor mijn ziel is wat ik nodig had, en dat kreeg ik door te mediteren, yoga te doen, de sauna in te gaan, reiki te geven…. Ik wandelde, kilometers lang, samen met mezelf. Ik schreef pagina’s vol, ik liet mijn emoties spreken en alles hielp me om los te laten wat me niet diende; waar ik me niet gelukkig bij voelde. Die verdieping had ik nodig om me weer te voelen zoals ik me nu voel: opgeladen, gereinigd en vol zelfliefde. En dat gun ik iedereen.

Kiezen voor verdieping

Je volledig overgeven aan jezelf en aan je diepste wezen, zonder druk van buitenaf. Als jij ook voelt dat dat nodig is voor jou, dan nodig ik je graag uit om je twijfels los te laten, even uit het leven van alledag te stappen en een paar dagen de tijd voor jezelf te nemen. Een paar dagen waarin je kiest voor verdieping in jezelf en al het andere om je heen kunt laten voor wat het is. Om met mededogen naar jezelf te kijken. Een mini-retraite voor jou alleen!

Je eigen ruimte

Je hoeft geen kostbare vakantiebestemming te boeken om alleen met jezelf te kunnen zijn. Als je in je eigen omgeving een plek kent waar je je veilig voelt, of dit nu binnen of buiten is, voldoet dat al. Creëer je eigen veilige ruimte of plek waar je rustig contact met jezelf kunt maken en sluit je af voor de drukte, prikkels en spanningen die je normaal gesproken te verwerken krijgt. Snuif, proef, ruik, hoor en voel wat er in jou gebeurt en daal af naar je diepste gevoel.

Oefening: visualisatie

Meditatie en visualisatie is een fantastisch hulpmiddel om contact te maken met je innerlijk en om te voelen wat jij nu nodig hebt. Neem deze oefening mee in je mini-retraite en laat los om te ontspannen:

Ga rustig zitten en sluit je ogen. Maak contact met je hart en laat je gedachten los. Focus je op je innerlijk, en vind rust en ontspanning in dit moment. Beeld je een plek in waar je je heel fijn voelt. Je voelt de warmte van de zon op je lichaam en het zand waar je in zit. Je maakt contact met het zand en voelt hoe heerlijk het is om er in weg te zakken. Het zand draagt je, en neemt je zorgen en gedachten weg. Beeld je in hoe deze door het zand om je heen worden opgenomen, de aarde in vloeien, weg van jou. De zon reinigt met haar prettige warmte je lichaam. Voel dat je ballast in het zand verdwijnt en alles van je afspoelt. Net zolang tot je die rust en ontspanning hebt gevonden waar je naar zoekt. Maak langzaam weer contact met de rest van je lichaam, beweeg al je ledematen individueel en sta op. Schud tenslotte de laatste ingebeelde zandkorrels van je af. Voel je hoe heerlijk gereinigd je bent?

Natuur

Een wandeling in de natuur helpt je in je bewustwording. Details opmerken, je zintuigen bewust gebruiken en schone lucht inademen dienen als voeding voor je ziel. Verbind jezelf met de natuur, de dieren, de geuren en geluiden die je tegenkomt tijdens je wandeling. Wat hoor je? Wat zie je? En wat voel je daarbij? Vind je het geluid van kabbelend water prettig, sta daar dan bij stil. Laat dit geluid op je inwerken, laat het contact maken met je innerlijk en voel wat er gebeurt. Neem vooral je tijd, probeer stil te staan bij alles wat je prettig vindt om te zien, te horen, te ruiken en te proeven. Je merkt details op die je anders misschien over het hoofd ziet. Zo verbindt je jezelf met alles om je heen waar jij je fijn bij voelt.

Alles wat jij nu nodig hebt

Mediteer, schrijf, teken, wandel en reinig jezelf. Geef je over aan jezelf, heel wat geheeld mag worden en laat los wat je niet dient. Alleen maar doen wat jij nu nodig hebt. Het is meer dan lief zijn voor jezelf. Het is zielsvoeding om nog dieper in jezelf thuis te komen.
Dit soort zielsvoeding kan nooit overvloedig zijn. Het helpt je echt om weer zelfliefde te gaan voelen, te leven vanuit je essentie en de flow te volgen zoals die voor jou bedoeld is. Het is confronterend, bevrijdend, soms pijnlijk en enorm liefdevol en ik kan je na een week lang fulltime met alleen mezelf te hebben doorgebracht, uit het diepst van mijn hart garanderen dat het één van de mooiste dingen is die je jezelf kunt geven. Gun jezelf ook een retraite met jezelf, het helpt je echt.

Ik kan er weer tegen. Opgeladen, gereinigd en totaal ontspannen kan ik weer verder met het verspreiden van liefde en licht. Ik ben zelfs heel voorzichtig begonnen met het schrijven van een boek, over holistisch Zijn en leven in het Nu. Omdat die tijd met jezelf zo ontzettend belangrijk is; dat wil ik iedereen meegeven.

Liefs, Marjolein

Anderen lazen ook

 • 24.01.2024

  De helende kracht van het aankijken van schaduwstukken

  Lees de blog
 • 10.01.2024

  Kwetsbaarheid en veiligheid

  Lees de blog
 • 08.01.2024

  De invloed van vorige levens en karma

  Lees de blog