Home / Publicaties / Voeding: meer dan eten en drinken alleen

Voeding: meer dan eten en drinken alleen

Wat is dat eigenlijk, holistisch voeden?

Bij een gezond leven denk je als eerste vaak aan wat je eet en drinkt en aan voldoende beweging. Zo houd je je lichaam gezond, in conditie en ben je je bewust van wat je nodig hebt om dit voor elkaar te krijgen. Voeding is echter iets dat in een veel breder perspectief kan worden bekeken, en wel vanuit een holistische benadering. Daarmee is voeding niet alleen fysiek, maar ook op het niveau van je wensen, behoeftes, gedachten en gevoelens. En zo kun je jezelf volledig in balans brengen, met als gevolg een nóg gezonder en gelukkiger leven. Hoe je dat doet? Lees snel verder!

Een holistische benadering betekent dat je ervan uit gaat dat alles met elkaar in verbinding staat: alles is onderdeel van een groot geheel. Dat is dan ook de letterlijke betekenis van het oorspronkelijke woord Holos. Die verbinding is ook in het lichaam voelbaar aanwezig: er worden vijf holistische niveaus onderscheiden, die allemaal met elkaar in verbinding staan. Zo zijn er het fysieke, mentale, emotionele, energetische en spirituele niveau.

Als de balans zoek is

Mocht er op één (of meer) van deze niveaus een probleem ontstaan, dan heeft dat dus direct invloed op de balans met de andere niveaus. Zo kun je nog zo gezond eten en sporten, als je je daarnaast niet gelukkig voelt, raakt de balans verstoord en kunnen er allerlei problemen ontstaan. Mentaal kun je daarbij denken aan herhalende negatieve gedachtes, emotioneel gezien kun je je eenzaam of verdrietig voelen en op energetisch niveau is slecht slapen of een leeggezogen gevoel mogelijk. Gedachten, gevoelens, je energie en je spiritualiteit kunnen (en moeten) ook gevoed worden. Als je dit op de juiste wijze doet, vanuit je bewustzijn, dan leer je vanzelf wat je nodig hebt om in balans te zijn. En wie in balans is, is gezond en gelukkig.

Bewustzijn

Bij holistisch voeden staat bewustwording centraal. Als je je bewust bent van je lichaam, van je denkpatronen, gevoelens, energie en van je doel in je leven, dan sta je volledig in verbinding met jezelf. Dat klinkt misschien wat gemakkelijk, en eigenlijk is dat het ook. Als je er zelf voor openstaat en bereid bent om écht te gaan luisteren naar wat je behoeftes zijn, dan is holistisch voeden iets dat je eenvoudig in je dagelijks leven kunt integreren. Wat je werkelijk nodig hebt om gezond en gelukkig en te zijn? Dat ontdek je door te luisteren naar jezelf op elk holistisch niveau.

Voeding per niveau

Elk holistisch niveau kent zijn eigen voeding:

Fysiek: eten, drinken, beweging, slaap, sport
Mentaal: communicatie, gedachten, informatie, kennis, social media
Emotioneel: liefde, empathie, troost, gevoelens, knuffels
Energetisch: rust, ontspanning, energie/prikkels, beweging, voldoening
Spiritueel: diepe verlangens en behoeftes, vervulling, zielsplan en levensmissie

Of iets wel of niet gezond voor je is, vraagt om bewustwording. Om te luisteren naar jezelf en de dingen die je hoort, zegt, ziet, voelt, ervaart, leest, eet, doet, etc. eens vanuit een ander perspectief te benaderen. Veel van dit soort dingen gaan vaak vanuit een bepaald mechanisme, als een soort patroon en dus min of meer onbewust. Zodra je je gaat afvragen of iets wat je eet, denkt of leest wel echt op een positieve manier bijdraagt aan je gezondheid, ontwikkel je je bewustwording en kun je jezelf holistisch voeden.

Luisteren naar je intuïtie

Als je voeding gaat bekijken vanuit een holistisch oogpunt, dan is het essentieel om naar je intuïtie te luisteren. Je intuïtie is je innerlijke stem, die het altijd bij het rechte eind heeft. Het is dan van belang om alles wat je triggert van buitenaf uit te schakelen en je te verbinden met je har t, je diepste gevoel. Je hoofd leegmaken en je gevoel te volgen. Zoek daarvoor de stilte op, bijvoorbeeld een afgesloten ruimte in je huis waar je niet gestoord wordt, of op een stille plek in de natuur. Zo krijg je geen prikkels van buitenaf en kun je je verbinden met jezelf. En dan kun je jezelf de vraag gaan stellen: heb ik dit écht nodig?

En dan gaat het dus om de pizza die je eet, de thee die je drinkt, de social media-berichten die je leest, het nieuws waar je naar luistert, het verdriet of juist de blijdschap die je voelt, de sport die je beoefent, het werk wat je doet, de energie die je voelt, de vervulling die je zoekt in je dagelijkse bezigheden…. Alles wat je binnenkrijgt, of dat nu via je mond of via je oren, spieren, energieniveau of ogen gaat, is voeding. En bij alles kun je je dus bewust worden van het werkelijke nut ervan voor jouw welzijn.

In deze vlog vertelt de auteur van dit artikel meer over holisme en holistisch voeden:

Holistisch voeden is leuk!

Zo ga je bewuster leven en leer je je ware behoeftes nog beter kennen. Probeer eens te beginnen met luisteren naar jezelf als je een moment hebt dat je weet dat je aan jezelf voorbij bent gegaan. Je bent moe, voelt je lusteloos en hebt meer negatieve dan positieve gedachten. Juist op zulke momenten is goed voor jezelf zorgen van essentieel belang. En zodra je je hier mee bezig gaat houden, ga je ook ontdekken dat het eigenlijk heel leuk kan zijn om te doen. Bijvoorbeeld als je boodschappen gaat doen: je kunt dan je intuïtie laten spreken bij elk product wat je op je lijstje hebt staan. Waarom staat het op je lijstje? Heb je dit echt nodig? Wat voor gevoel geeft het je, en hoe denk je erbij? Of wanneer je je mobiele telefoon niet weg wilt leggen, omdat je het gevoel hebt dat je anders iets mist op social media. Wees je daar eens bewust van, en analyseer voor jezelf of die berichten echt zo belangrijk zijn voor jou, voor je gezondheid en geluksbeleving. En hoe lekker het is om gewoon eens stil te zijn, met niemand meer dan jijzelf, ontdek je dan ook.

Integreren en leren

Hoe dieper je de verbinding met jezelf leert maken, hoe makkelijker het wordt om holistisch voeden in je dagelijks bestaan te integreren. Neem kleine stapjes en verwacht niets. Het komt, als je je gevoel volgt, vanzelf naar je toe. Begin klein en leer van alles wat je innerlijke stem je vertelt. Laat negatieve gedachten los, bied troost aan wie je wilt, voel wat je prettig vindt. Als je behoefte hebt aan slaap, geef daar eens toe. Oordeel niet over jezelf, maar geef je over aan wat je nodig hebt om gelukkig en gezond te zijn. En zo kom je steeds dichter bij jezelf, om uiteindelijk holistisch in balans te zijn.

Wil je ook meer verdieping, inzicht en bewustwording in hoe je jezelf op al je holistische niveaus kunt voeden? Volg dan de online cursus Holistische voeding bij ZoMa Opleidingen. Hier kun je meer lezen over de cursus en je meteen inschrijven.

Dit artikel is geschreven door Marjolein Berendsen voor Go with the Glow.

Anderen lazen ook

 • 15.09.2023

  De 5 kenmerken van een Spiritueel Coach

  Lees de blog
 • 14.08.2023

  Paul Vossen: Ik gaf mezelf over aan de flow van het leven

  Lees de blog
 • 09.08.2023

  Interview met Eva Alberda: Ik merkte meer synchroniciteiten in mijn leven

  Lees de blog